Edgardo Bauza pensionerar sig: En Rosario Central-ikon och dubbel Libertadores-vinnare som tränare

Edgardo Bauza meddelade under fredagen, via sin agent, att han går i pension. Den 63-årige tränaren och f.d. landslagsmittbacken har en gedigen karriär bakom sig både som spelare – men även som tränare.

Han växte upp i Rosarios mindre trevliga kvarter på 50-talet och fick plötsligt chansen att visa upp sig i Carlos Griguols Rosario Central.

”Ifrån den lägre medelklassen, som jag växte upp i, var fotbollen den egentligen enda vägen för en person att ta sig uppåt i samhället. Jag bodde i Granadero Balgorria omringad av ”potreros” och hela min uppväxt cirkulerade runt en fotboll”.

Och runt en fotboll skulle även hela Edgardo Bauzas liv komma att cirkulera runt. Få spelare har nått en lika hög status inom Rosario Central som Bauza. Han spelade över 300 matcher för klubben och vann två ligatitlar med Central – 1980 och 1987. Än idag är det kutym att folk kommer fram och vill ha en autograf eller en bild när dom ser Bauza på stan.

”När jag kom upp och fick spela i Primera Division, det är något som förändrar dig som människa. Efter det är, dessvärre, inte spelaren längre en vanlig person. Han är en gud, en idol eller en del av klubbens – och hela samhällets alla problem. Journalisterna, klubbledningen och supportrarna pressar dig något enormt. Samtidigt vill din familj att du ska vinna på planen, i det ekonomiska och säkra framtiden för alla inom familjen. Om du inte är förberedd på allt detta blir det jobbigt”.

Edgardo Bauza spelade över 300 matcher för Rosario Central

Dessutom menar Bauza att han missade stora delar av sina tonår pga. fotbollen. Medan kompisarna gick ut och dansande var Bauza antingen hemma – eller på någon lagsamling.

Rosario är en väldigt speciell fotbollstad. Här finns nämligen bara två stora klubbar och samtliga invånare hejar på antingen Rosario Central eller Newell’s Old Boys.

”Antingen är du ”Canalla”(Central) eller ”Leproso”(Newell’s). Om du inte är något av det finns du inte. Det existerar nämligen inte”.

Som spelare hade Bauza många olika tränare, men några han kände lite extra för var don Ángel Zof, César Luis Menotti och Piojo Yudica.

”Don Ángel var en lyriker inom fotbollen. Han hade förmågan att kolla på en match i några fåtal minuter för att sedan ha koll på exakt allting”.

Efter spelarkarriären blev Bauza tränare och lyckades vinna en turnering, två gånger om, som han aldrig vunnit som spelare – nämligen Copa Libertadores. Men det var inte med Rosario Central utan med San Lorenzo som han bärgade Sydamerikas mest ärofyllda turnering.

2014 gick San Lorenzo hela vägen och efter en dramatisk final mot paraguayanska Nacional lyckades man vinna sin första Libertadores-titel någonsin. Därmed blev man också den siste, av dom fem största klubbarna i Argentina, att vinna turneringen.

Edgardo Bauza vann Copa Libertadores med San Lorenzo.

Denna säsong hade Bauza ett enormt bra lag att tillgå som bl.a. innehöll en annan klubbikon i form av Leandro Romaganoli, men även en ung talang i Ángel Correa – numera i Atlético Madrid.

Bauza vann även Copa Libertadores med ecuadorianska LDU Quito 2008. Rosario Central tränade han vid två tillfällen, men utan någon större lycka. Symptomatiskt nog inledde han sin tränarbana i Central och avslutade den också i Central. Däremellan hann han också med att vara förbundskapten för det argentinska landslaget.

Efter att ha lämnat Central 2019 har inte Bauza tränat något lag igen och nu väljer han alltså att gå i pension. En ikonisk spelare för Rosario Central, tre landskamper för Argentina och två Copa Libertadores-titlar som tränare med San Lorenzo och LDU Quito. Det är onekligen inget dåligt facit.

Bauzas sista titel togs ändå med Rosario Central. 2018 vann han den inhemska cupen, Copa Argentina, med föreningen han vuxit upp med.

Detta är den största titeln av alla, varför? Eftersom jag vann den med Central”.