Miguel Ángel Torrén spelar vidare trots sorgen över den mördade brodern: ”Livet går vidare”

Miguel Ángel Torrén har förlorat tre bröder som samtliga blivit mördade hemma i Rosario. Utöver detta dog hans mamma efter att ha fått ström i sig och hans pappa efter en längre tids sjukdom. Om någon vet hur det känns att kämpa med sorgen, över en närståendes död, så är det Torrén.

Han växte upp i Rosarios mindre trevliga områden under tuffa förhållanden. Hans pappa jobbade dag och natt för att få ihop pengar till familjen efter att Torréns mamma gått bort. Som liten spelade han fotboll med bollar gjorda av papper och utan skor på fötterna. Förhoppningen var alltid att nå långt inom fotbollen.

”Vi hade en väldigt tuff barndom, när jag var två månader dog min mamma efter att ha dragit ut en sladd till en fläkt och fått ström i sig. Pappa fick försörja oss sex själv, han knäckte sig nästa så mycket som han jobbade. Sen växer var och en upp till den person dom ska bli, väljer sin väg och tar sina beslut. Tacka gud att jag kom i kontakt med en annan familj som hjälpte mig ur den jobbiga situation jag befann mig i. Fotbollen hjälpte mig att lämna det tuffa området som jag bodde i. Rosario blir mer och mer en stad som är svår att leva i”.

Familjen som Torrén pratar om tog honom under sina vingar när han fortfarande bara var en liten grabb. Pappan i huset var högsta hönset i en lokal fotbollsklubb, Club Itatí, och han körde runt i sin pick-up för att leta efter unga talanger till sitt lag. Det var på det viset som han hittade Torrén när han, barfota, kickade boll med några kompisar på det lokala torget.

Till en början ordnade dom så att han kunde bo hemma hos familjen under helgen, men så småningom flyttade Torrén in permanent och än idag är han otroligt tacksam gentemot familjen som hjälpte honom när han behövde det som mest.

”Om det inte hade varit för dom hade jag garanterat växt upp på gatan och mitt liv hade varit helt annorlunda. Dom lärde mig respekt, ödmjukhet, vad som är bra i livet och vad jag behövde förändra i mitt beteende”.

Trots sin tuffa uppväxt vill inte Torrén enbart prata negativt om den. Det fanns fina minnen också och framförallt lärde han sig att bli stark psykisk. Med tanke på allt han varit igenom är det svårt att beskriva Torrén som något annat än en överlevare.

”Det var ingen som gav mig någonting som liten, allt var en uppoffring och en kamp. När jag inte kunde ta mig till träningen på något annat sätt gick jag eller cyklade”.

Numera är Torrén lagkapten i Argentinos Juniors och en av lagets mest rutinerade spelare.

Som 16-åring debuterade Torrén för Newell’s Old Boys som klubbens näst yngste spelare någonsin. På ungdomslandslagsnivå spelade han tillsammans med bl.a. Ever Banega och Ángel Di María och än idag kan han känna att om han bara hade lyssnat lite mer på sin omgivning, och tagit smartare beslut tidigt i karriären, hade han kunnat nå ännu längre i sin karriär.

Sedan ett decennium tillbaka spelar Torrén för Argentinos Juniors. Numera är han dessutom klubbens lagkapten och en av lagets mest rutinerade spelare.

”Argentinos är en fantastisk skola att vara i. Det är plantskolan för hela världsfotbollen och många spelare har kommit fram i klubben genom åren och det kommer fortsätta att göra det framöver då man har en bra ungdomsakademi. Dom utbildar ungdomarna på ett spektakulärt sätt och vi har flera spelare i seniortruppen som klubben producerat”.

Även Torrén själv har utvecklats under åren i Argentinos Juniors. Han har slutat att dra på sig onödiga utvisningar och blivit mer uppmärksam på sin kosthållning. När Torrén kom till Buenos Aires-klubben åt han lite för många asados mot vad som var hälsomsamt för honom och dom röda korten duggade tätt.

”Jag kom hem ibland och mina barn tittade på mig; ”har du nu blivit utvisad igen pappa”. Det var något som jag var tvungen att ändra på”.

Torrén har utvecklats mycket under åren i Argentinos Juniors.

I Argentinos Juniors har han hunnit med att ha en rad tränare, men där främst Gabriel Heinze – och Milito stuckit ur allra mest enligt Torrén själv. Just nu genomgår han en tuff period då hans ena bror blev mördad i förra veckan hemma i Rosario. Det är den tredje brodern som blivit mördad under det senaste decenniet.

”Jag genomgår en väldigt tuff period just nu. Det snurrar alla möjliga minnen i mitt huvud. Men livet går vidare”.

På onsdag möter Argentinos Juniors Patronato på hemmaplan och Torrén är inställd på att spela trots allt som hänt den senaste tiden.

”Det är en jobbig period som jag går igenom just nu, men sen i fredags är jag åter tillsammans med laget och har tränat på. Jag vill spela och försvara mitt lag nere på planen. Milito vet att jag vill spela, han känner mig och vet att jag är psykiskt stark”.