Scaloni är på väg mot något stort med detta landslag

Det var väldigt längesedan jag såg ett såhär harmoniskt argentinsk landslag spela fotboll som under dom senaste månaderna.

Lionel Scaloni har onekligen fått ordning på det argentinska landslaget och det har sannerligen inte varit någon lätt uppgift. När han anlände efter VM i Ryssland gjorde han det som ett oprövat kort och många trodde nog inte att Scaloni skulle bli långvarig på sin position.

Inte heller var det särskilt många som trodde att han skulle lyckas. Diego Maradona sa, som bekant, att Scaloni inte ens var kapabel till att leda trafiken, än mindre det argentinska landslaget.

Sommarens triumf i Copa América satte punkt för en 28-årig titeltorka för det argentinska landslaget. Inte sedan 1993, när ett landslag innehållandes Gabriel Batistuta, Diego Simeone och Fernando Redondo lyckades vinna Copa América, hade Argentina varit mästare. Supportrarna längtade, spelarna likså och tillslut bröts förbannelsen på Estadio Maracanã i Brasilien.

Lionel Messi, som 2016 meddelat att landslaget kanske inte var någonting för honom efter ännu en smärtsam förlust i Copa América, fick tillslut den titeln han jagat under hela sin karriär och det är svårt att inte skönja den enorma lättnad, som fortfarande finns i hans ansikte, så fort han kommer ut på planen iklädd den argentinska landslagströjan.

Detta är också en av dom största sakerna som Scaloni lyckats med – att han har fått Messi att le igen. Tidigare kändes det alltid som att Messi spelade ensam tillsammans med tio andra spelare, nu har han ett lag runt sig som alla hjälps åt och där resultaten blivit därefter. Pressen att vinna en stor titel, som han levt med ända sedan sin landslagsdebut för 15 år sedan, har plötsligt försvunnit och även om han fortfarande inte har vunnit ett världsmästerskap är det påtagligt att en stor börda nu har släppt ifrån Messis axlar tack vare sommarens seger i Copa América.

Gårdagens 3-0-seger över Bolivia var ytterligare ett bevis på detta. Messis hattrick innebar inte bara att han gick upp på 79 landslagsmål, han passerade dessutom Pelés målrekord och är därmed den bäste landslagsmålgöraren i Sydamerikas historia.

Scaloni är även han på väg mot ett fint rekord. Igår gjorde han sin 36:e landskamp som förbundskapten för Argentina. På dessa har han vunnit 23 och endast förlorat fyra. Med 23 segrar är Scaloni bara några fåtal vinster bakom Alejandro Sabella som är den mest framgångsrika förbundskaptenen under 00-talet. Landslaget har nu gått obesegrade i 22 raka matcher och har inte förlorat sedan den 3 juli 2019.

VM-kvalspelet fortlöper på ett väldigt förnämligt sätt och det var längesedan som Argentina anskaffat sig en såhär bekväm position i ett kvalspel efter hälften av omgångarna spelade. Nästa stora utmaning blir VM-slutspelet i Qatar under slutet av nästa år. Efter förra världsmästerskapet var det svårt att tänka sig att Argentina skulle tillhöra en av favoriterna i Qatar, men just där befinner vi oss nu.

Det argentinska landslaget känns enormt harmoniskt där spelarna trivs med varandra och den grupp av spelare som Scaloni svetsat samman drar samtliga åt samma håll. Det finns inga interna slitningar utan känslan är att alla njuter av att spela för Argentina. Detta är långtifrån det mest profilstarka landslaget jag sett Argentina ha genom åren, men det är definitivt ett av dom mer sammansvetsade och mest samspelta.

Detta kan bära riktigt långt framöver och känslan är att Scaloni är på väg mot något stort. Hans lågmälda och ödmjuka inställning till varje match gör dessutom honom till en person som är enkel att tycka om. Han är, på många sätt, en stark kontrast till majoriteten av sina föregångare. Om detta kan leda till ett VM-guld? Jag ser det faktiskt inte längre som en omöjlighet.