2006: Roberto Abbondanzieri lämnar VM i Tyskland skadad

2006. Roberto Abbondanzieri lämnar planen på bår, skadad, i VM-kvartsfinalen mot hemmanationen Tyskland. Argentina leder med 1-0, men efter målvaktens skada kommer Tyskland tillbaka, nickar in kvitteringen genom Miroslav Klose och vinner sedan i straffläggningen.

”Om jag inte utgått mot Tyskland hade Argentina minst nått finalen av världsmästerkapet. Det säger jag inte som något negativt mot Leo Franco (ersättaren i målet), men jag och ”Ratón” Ayala och Heinze hade spenderat en rätt lång tid tillsammans och vi hade en speciell mystik sinsemellan. Det kändes som att när jag lämnade drog sig laget tillbaka och försökte skydda Leo i målet. Kort därefter kom Kloses nickmål, vilket vi normalt sett hade varit starka på. Målet i sig vet jag inte om jag hade räddat, inte heller straffsparkarna i straffläggningen”.

Än idag vill inte Abbondanzieri kolla på världsmästerskapen när dom börjar rulla på Tv:n hemma i Argentina.

”Jag tycker inte om att kolla på dom matcherna längre. Det var sent i min karriär som jag fick känna på det, vid 34-års ålder, och jag trodde ärligt talat inte att det skulle ske. Jag kände mig direkt ansvarig och därför lämnade jag mästerskapet med en besk eftersmak”.

Roberto Abbondanzieri lämnar VM-slutspelet i Tyskland 2006.

Roberto Abbondanzieri spelade majoriteten av sin karriär i Boca Juniors och det var här som han satte det mest bestående avtrycket. En match som många minns lite extra är semifinalmötet med River Plate i Copa Libertadores 2004.

Matchen har fått smeknamnet ”Arañazo” för det bråket som skedde mitt under den första semifinalen på La Bombonera. Roberto Abbondanzieri sprang ifrån sitt mål för att försöka lugna sina medspelare, men samtidigt ta itu med Horacio Ameli som snackat oavbrutet under matchens gång. Plötsligt dök Marcelo Gallardo upp ifrån ingenstans och attackerade Abbondanzieri.

”Den som vi tröttnat på ordentligt, och som hade snackat en massa under veckan som ledde fram till matchen var Ameli. Gallardo var inte alls inblandad i detta. Carlos Bianchi (Bocas tränare) hade sagt till oss inför avsparken att inte snacka för mycket på planen och den enda som gjorde det var Ameli i River. Målet var att springa ikapp honom. När allt detta skedde och jag försökte leta upp Ameli som bråkade med Cascini, då dök plötsligt Gallardo upp framför mig och attackerade mig”.

På bilderna syns en närmast chockad Roberto Abbondanzieri som inte alls kan förstå varför han precis blivit attackerad. Samtidigt som blodet börjar rinna ifrån hans ena kind står han bara och tittar tomt ut i luften. Sedan den dagen har den f.d. målvakten velat prata med Marcelo Gallardo och fråga honom varför han hoppade på honom, men ännu har inte Abbondanzieri fått något svar.

Roberto Abbondanzieri efter att ha blivit attackerad av Marcelo Gallardo.

”Kort efter den matchen skulle vi filma en reklamfilm på Argentinos Juniors hemmaplan där vi båda var med, och jag försökte få till ett samtal eftersom jag inte har någonting personligt emot honom. Men han ville inte vad det verkade. Jag kunde inte få till ett snack och han har aldrig ringt mig heller för att prata om det. Personligen känner jag inte att jag behöver förlåta honom eller någonting sånt. Vi har gemensamma bekanta som bara har fina saker att säga om honom och jag har inget personligt emot honom heller. Det har gått fantastiskt bra för honom som tränare”.

Domaren i matchen, Claudio Martín, minns mötet som en av dom mer stökiga matcherna han dömt under sin karriär.

”Det var den stökigaste – och mest temperamentsfulla matchen jag dömt under hela min karriär, men också bland dom allra viktigaste”.

Gallardo blev utvisad och i slutändan var det Boca Juniors som gick vidare, men föll i finalen mot colombianska Once Caldas.

Marcelo Gallardo var duktigt uppjagad under mötet med Boca Juniors 2004.

”Jag vet inte vad som hände med Gallardo den dagen, men det hela blev bra för vår del” minns Abbondanzieri. ”Han blev avstängd och dom kunde inte vända på matchen”.

Under sin långa epok i Boca Juniors skaffade sig Roberto Abbondanzieri många vänner, men givetvis dök det också upp personer som han inte kom lika bra överens med. Martín Palermo blev en nära vän medan relationen med Román Riquelme var desto mer ansträngd. Det finns historier som berättar att sprickan mellan framförallt Palermo och Riquelme var så pass kraftig att laget var tvugna till att hålla två separata asados (grillfester) eftersom dom båda inte stod ut med varandra.

Relationen mellan Riquelme och Palermo var inte den bästa. Två av Bocas största spelare genom tiderna.

Efter karriären sammanstrålade Abbondanzieri med Palermo som hans assisternade tränare vid flera tillfällen. Parets högsta dröm har hela tiden varit att få ta över Boca Juniors, men ännu har inte den möjligheten getts. Istället har andra f.d. spelare ifrån samma lag, i Boca Juniors, fått chansen i form av Vasco Arruabarrena och Guillermo Barros Schelotto.

”Jag tycker inte att vi blivit åsidosatta av Arruabarrena och Schelotto. Båda har varit bra för Boca Juniors del” säger Abbondanzieri ödmjukt.

Det finns ett intressant citat som målvakten levererade under sin aktiva karriär. Då slog han nämligen fast att han inte kunde tänka sig att arbeta inom fotbollen efter att spelarkarriären tagit slut. Istället skulle Abbondanzieri syssla med lantbruk, något han var växt upp med i en liten by utanför Santa Fe. Något sådant verkar det dock inte ha blivit för den gode Abbondanzieris vidkommande, som nyligen genomgick en ganska omfattande hjärtoperation.

Nu är siktet istället inställt på att få ta över en storklubb i Argentina och då givetvis helst Boca Juniors. Vem vet, kanske blir det av i framtiden.