Lördagen: Islossning för Vélez Sarsfield

Lördagen bjöd på fem matcher i Liga Profesional där Vélez Sarsfield stack ut lite extra med sin 5-1-seger över Lanús. Islossning, minst sagt, för Pellegrinos manskap.

Tillställningen mellan Vélez Sarsfield och Lanús, på Estadio José Amalfitani i Buenos Aires, blev en målrik sådan. Hemmalaget som gått mållösa under dom första sex omgångarna fick äntligen utdelning på sina chanser och igår lossnade det på flera håll och kanter.

Mest framträdande var utan tvekan Thiago Almada. Den offensive mittfältare har varit iväg med U23-landslaget i OS i Tokyo och därmed missat inledningen på säsongen med Vélez Sarsfield. Han har saknats och det syntes inte minst under gårdagen. Almada var inblandad i det mesta som skedde offensivt och var ett ständigt hot framåt.

Med sina små vrickningar, kreativa lösningar och snabba djupledslöpningar var han som en kolhydratsinjektion i ett hittills näringsfattigt Vélez Sarsfield. Plötsligt började blodet rusa i storklubbens artärer och för första gången den här hösten slog man upp ögonen igen.

Gårdagens – och säsongens första mål gjordes av Agustín Bouzat efter ett vackert anfall. 1-0 stod sig den första halvleken ut innan islossning blev ett faktum. Thiago Almada fyllde på till 2-0 efter en perfekt avvägd djupledslöpning centralt och ett lika klockrent avslut i målvaktens högre kryss.

Santiago Cáseres fyllde på till 3-0 innan Tomás Belmonte stack emellan med ett vackert reduceringsmål för Lanús. Detta var dock inte deras kväll på något sätt. Pepe Sand var helt osynlig och anfallsförsöken stoppades ofta effektivt av Vélez Sarsfields försvarslinje.

Det dröjde bara en minut efter Belmontes reducering innan Vélez återigen anskaffat sig en tremålsledning. Ytterbacken Francisco Ortega sköt ett lågt – och välplacerat avslut som Lucas Acosta inte kunde rädda ifrån att gå in. I slutskedet krönte Ricardo Centurión Vélez fantastiska eftermiddag med sitt 5-1-mål och bjöd dessutom på en liten dans efteråt.

Vélez Sarsfield fick äntligen allting att stämma och bärgade säsongens första trepoängare. Säkerligen otroligt skönt för tränaren Mauricio Pellegrino som fått utstå hård press under dom senaste veckorna.

**

Boca Juniors spelade sin första match utan Russo, sedan tränarens avsked, men med Sebastián Battaglia som ny huvudtränare under lördagen. Det hela slutade med en 1-0-seger över Patronato där 20-årige Luis Vázquez blev matchhjälte med mindre än fem minuter kvar på matchklockan.

Även framspelningen ifrån Exequiel Zeballos är värd att lyfta fram. Dom båda känner varandra väl ifrån ungdomslaget och blev segerorganisatörer under gårdagen. Detta var Boca Juniors första seger för säsongen och såklart enormt skönt för Battaglia att få inleda med en seger. Tränaren ledde laget även i omgång 2 och 3, men då som en tillfällig lösning när seniortruppen var isolerad.

Luis Vázquez gjorde matchens enda mål på La Bombonera mot Patronato.

**

Racing Club var klart bättre än Arsenal på bortaplan under gårdagen. Det blåvita laget fixade ledningsmålet genom Tomás Chancalay efter 43 minuters spel. Just Chancalay har visat sig vara extremt viktig för Racing under det senaste året och har också varit deras tveklöst bästa spelare.

Darío Cvitanich fyllde på till 2-0 innan Chancalay gjorde sitt andra mål för kvällen till 3-0. Racing klättrar därmed upp på en andraplats och skuggar ärkerivalen Independiente i toppen av tabellen. 

**

Central Córdoba och Platense spelade 2-2 i Santiago del Estero efter att hemmalaget tidigt gått upp till en 2-0-ledning genom Silvio Alejandro Martínez och Milton Giménez. Platense återhämtade sig dock i den andra halvleken, och efter ett vackert mål av Augusto Schott samt ett olyckligt självmål blev det delad pott mellan lagen.

Godoy Cruz och Huracán delade även dom broderligt på poängen i Mendoza. Huracán tog ledningen efter ett självmål av Elías López. Godoy Cruz var dock snäppet bättre än sina motståndare och känslan var att kvitteringen skulle komma, vilket den också tillslut också gjorde. Martín Ojeda hamnade återigen i målprotokollet och fixade en pinne för Godoy Cruz.