Dags för Clásico Rosarino på Estadio Marcelo Bielsa

Då var det dags för en av säsongens största höjdpunkter. Clásico Rosarino mellan Newell’s Old Boys och Rosario Central på Estadio Marcelo Bielsa i Argentinas tredje största stad Rosario.

Det är såklart alltid laddat när två stycken antagonister drabbar samman i Argentina. Det enda som är lite tråkigt är att dagens Rosarioderby spelas inför tomma läktare. Återkomsten av publik är åtminstone lite mer än en månad bort och därför är tomma läktare något vi får stå ut med ett tag till.

Trots detta har ändå dagens match alla förutsättningar till att bli sevärd. Newell’s Old Boys kommer till matchen med ett bättre momentum än sina ärkerivaler, detta trots att man föll senast mot Racing Club. Fernando Gamboa har fått lite bättre ordning på Newell’s som inkasserat 10 poäng såhär långt in på säsongen. Seger idag skulle innebära att man bara är två poäng ifrån en serieledning.

Sämre går det för Rosario Central som åkte ur Copa Sudamericana under veckan som var och har just nu sex raka förluster i samtliga tävlingar inräknade. Tränaren Kily González är under hård press och laget placerar sig just nu sist i tabellen med endast tre inspelade poäng under höstens ligasäsong.

Vad som däremot är positivt för Central – och något dom kan ta med sig in i derbyt är att man har en bra svit mot just Newell’s Old Boys. På dom senaste sex derbyna har man faktiskt vunnit fyra och inte förlorat något. Faktum är att senast Newell’s Old Boys vann ett derby var 2016, på Estadio Gigante de Arroyito, efter att Maxi Rodríguez gjort matchens enda mål på tilläggstid.

Ska vi hitta Newell’s Old Boys senaste hemmaseger i ett derby måste vi gå tillbaka ännu längre i tiden; 2008 kom den senaste vinsten på Estadio Marcelo Bielsa. Vad som är intressant att notera kring den matchen är att då – liksom nu, tränas man av Fernando Gamboa. Finns det fler likheter? Ja, Kily González spelade i det derbyt, som Newell’s vann med 1-0, och Jorge Broun stod i Centrals mål – vilket han även kommer att göra i afton.

Hursomhelst vet nog dom flesta att siffror och historik inte har särskilt stor betydelse när derbyn väl ska spelas. Dessa matcher lever sina egna liv och kvällens drabbning lär inte bli något undantag. Nacho Scocco tror dock att det är en fördel att ha Fernando Gamboa på bänken då tränaren vet vad derbyt innebär.

”Det är lite annorlunda att ha Gamboa på bänken. Han lever ut ett sådant här derby ända in i kroppens muskulatur och vet vad det representerar. Vi måste njuta av derby och spela det som om det vore vårt sista”.

Men även Rosario Central har flera rutinerade pjäser i laget som vet vad stadens derby betyder för supportrarna. Marco Rubén är en av dessa.

”Jag går in till derbyt som om det vore det viktigaste av dom alla. Nästa derby är alltid det. Attityden och hjärtat får inte fallera. Förhoppningsvis blir det ett bra derby. Det är den viktigaste matchen för oss varje säsong och vi vill alltid vinna den”.

**

Maxi Rodríguez saknas i Newell’s Old Boys då han är skadad. Annars kan båda lagen mönstra starka elvor i kvällens derby.

Förmodad startelva för Newell’s Old Boys: Aguerre: Compagnucci, Lema, Mansilla, Negri: Pérez, Sforza, Castro: Cristaldo, Scocco, Comba.

Förmodad startelva för Rosario Central: Broun: Martínez, Almada, Ávila, Blanco: Zabala, Ojeda, Ferreyra, Vecchio: Gamba, Rubén.

Matchen har avspark i afton klockan 20:45 och kan ses på Fanatiz.tv.