Banfield – bäst i Argentina på att lyfta fram ungdomar

Det poppar konstant upp nya intressanta ungdomsspelare i Argentina och bäst på att lyfta upp spelare, ifrån sin ungdomsakademi, är Banfield.

När man tittar på argentinsk fotboll slås man ofta av hur det aldrig verkar sluta dyka upp nya spännande talanger. Med tanke på att klubbarna rent generellt inte har jättestora ekonomiska muskler blir man också tvungna att satsa på spelare ifrån den egna akademin.

Banfield är en förening som med jämna mellanrum lyckas utmana dom största klubbarna i ligaspelet. Visserligen har man bara vunnit ligan en gång, 2009, men har varit nära vid ett flertal tillfällen och slåss ofta om platserna till såväl Copa Libertadores – som Sudamericana.

Framgångsreceptet för den grönvita klubben har varit ungdomsakademin. Sedan 2013 har Hugo Donato haft det yttersta ansvaret för föreningens många ungdomslag. Själv var han en hyfsad mittfältare som kom fram genom klubbens ungdomsakademi ungefär samtidigt som en viss Javier Zanetti.

”Det finns ingen större tillfredsställelse för vårat projekt än när vi får se våra ungdomsspelare debutera i Primera Division. Och när det gäller dessa spelare har dom utmärkt sig på flera sätt. Först och främst genom sina mänskliga värderingar, men sedan genom att ha förtjänat sin plats, mer än att det skulle bero på deras efternamn”.

Anledningen till att Donato pratar om efternamnen, här ovan, handlar helt enkelt om att Banfield just nu har fyra spelare i seniortruppen vars pappor en gång i tiden spelat på den högsta nivån i Argentina, men även i vissa fall utomlands.

Här återfinns bland annat VM-guldmedaljören ifrån 1986, Héctor Enriques, son Ramiro som visat sig var en skicklig anfallare. Här finns Juan Manuel Cruz som är son till den f.d. Inter-anfallaren Julio Cruz, och som dessutom spelat ett världsmästerskap för Argentina. Giuliano Galoppo är son till Marcelino Galoppo som spelat för flera klubbar i inlandet som Talleres, Racing de Córdoba och Atlético Tucumán. Slutligen spelar numera även Ignacio Rodríguez i Banfield – son till Clemente Rodríguez som vann 8 titlar med Boca Juniors under sin aktiva spelarkarriär.

Samtliga har tagit sig upp genom Banfields ungdomsakademi och återfinns numera i klubbens seniorlag. Dom är alla överens om att det varit en mix av pappornas inflytande, samt Banfields välkomnande miljö, som gjort att dom är där dom är idag. Giuliano Galoppo är övertygad om att pappornas passion har förts vidare till sönerna.

”Jag tror att passionen för fotbollen är något som vi fått av våra pappor”.

Juan Manuel Cruz fyller på med att berätta om uppväxten i Italien där hans pappa Julio var en duktig anfallare.

”Ända sedan jag var liten följde jag med pappa på hans träningar i Italien. På den tiden sa jag alltid att ”när jag blir stor vill jag bli som honom”. 2010 återvände vi till Argentina och mina föräldrar sa att jag skulle prioritera skolan. När jag slutade högstadiet 2016 började jag studera till revisor, men det var inget som tilltalade mig. Då sa jag till mina föräldrar att jag ville testa på att bli fotbollsspelare istället”.

Juan Ignacio Rodríguez spelar på samma position, mittfältet, som pappa Clemente gjorde under sin karriär, och menar själv att dom påminner en hel del om varandra.

”Jag har alltid velat bli fotbollsspelare, det har aldrig försvunnit ifrån mitt huvud. Jag påminner en hel del om min pappa. Vi spelar på samma position, vi är båda snabba och gillar att gå framåt. Jag tror att alla vi fyra har fötts för att följa i våra pappors fotspår”.

Men hur kommer det sig egentligen att samtliga hamnade i just Banfield? Faktum är att den enda spelaren vars pappa haft någon som helst relation med klubben är Juan Manuel Cruz. Svaret är enkelt; i Banfield har man varit otroligt välkomnande mot samtliga ungdomsspelare och är en förening som ger sina egna produkter chansen i Primera Division.

Statistiken talar också sitt tydliga språk. Enligt en sammanställning var Banfield den klubben i hela Latinamerika som gav flest minuterar, under 2020, till spelare ifrån den egna akademin – 76,1%. Förra säsongen var Banfield också den föreningen i Argentinas högsta division, Liga Profesional, som använde flest egna produkter – 14 stycken. Ramiro Enrique känner en enorm tacksamhet gentemot föreningen som gav honom chansen.

”Jag var klubblös och min pappa frågade mig om jag ville testa för Banfields ungdomslag. Idag säger jag att detta är den bästa klubben som finns. Dom gav oss chansen, hjälpte oss. Jag är enormt tacksam”.  

Ramiro Enrique (t.v.) tillsammans med sin pappa Héctor som var med och vann VM-guld 1986 med Argentina i Mexiko.

Ignacio Rodríguez fyller i.

”Jag var klubblös efter att ha lämnat Boca Juniors ungdomslag och fick provspela för Banfield. Dom visste inte att jag var son till Clemente eller något sådant. Ibland tänker jag att det förmodligen inte finns någon bättre plats att vara på än i en förening där dom satsar på ungdomarna och inte letar efter spelare på några andra ställen. Det värderas väldigt mycket. Sen när du väl når Primera, då ger du verkligen allt med livet som insats”.

Även Juan Manuel Cruz menar att känsla runt Banfield är speciell.

”När jag bestämde mig för att inte fortsätta att studera till revisor, och sa att jag ville satsa på fotbollen, fick jag ett provspel med Banfield – med tanke på min pappas historia i klubben. Förutom alla uppoffringar och det faktum att jag förtjänat min plats har det varit speciellt att spela i en klubb där dom satsar på ungdomarna. Det sporrar alla andra och ger dom drömmar”.

Ikväll möter Banfield Estudiantes och även om höstens ligasäsong går lite trögt har man ett långtgående projekt där man satsar på sin ungdomsakademi och tror på det man gör. Startelvan lär utgöras av majoriteten egna spelare som samtliga ger allt för tröjan dom nu bär i Primera Division. Banfield är den klubben i Argentina som lyfter upp flest spelare ifrån den egna akademin och gör det på ett väldigt bra sätt. Förhoppningsvis ger det snart även resultat på planen i form av titlar.