Copa-äventyren är över för dom argentinska lagen – River blev krossade i Brasilien

Copa-äventyren är över för dom argentinska lagen den här hösten. Samtliga är nu utslagna efter att River Plate blivit krossade av Atlético Mineiro under gårdagen.

Det är inte utan att man känner ett visst vemod kring det faktum att inget argentinskt lag är kvar i varken Copa Libertadores – eller Sudamericana när turneringarna nu går in i semifinalsspelet.

Den här veckan åkte dom sista två argentinska lagen ut när Rosario Central besegrades av Bragantino, i Copa Sudamericana, och River Plate blev krossade av Atlético Mineiro, i Libertadores, under gårdagen.

Vi kan konstatera att uvecklingen, efter pandemin, inte har gått åt rätt håll. Det går nämligen inte att komma ifrån att dom argentinska lagen haft otroligt svårt att mäta sig med dom brasilianska motsvarigheterna. Samtliga lag (bortsett ifrån Argentinos, Vélez och Arsenal) har också blivit utslagna av klubbar ifrån grannlandet i norr.

Nuvarande upplagor av River Plate och Boca Juniors är inte heller i närheten av tidigare säsongers. Boca genomgår just nu sin största kris det senaste decenniet och River har visserligen en stark trupp, men har inte fått ut maximalt av den.

Ett annat exempel är transfermarknaden. Medan Boca fått nöja sig med Norberto Briasco och Nicolás Orsini ifrån den inhemska ligan har t.ex. Atlético Mineiro i veckan värvat in Diego Costa. Differensen vad det gäller dom ekonomiska förutsättningarna har också blivit större och det märks på planen.

Argentina hade visserligen två lag i finalen av fjolårets Copa Sudamericana – där Defensa y Justicia tillslut vann. Men när det kommer till Liberadores, den mest prestigefyllda turneringen, är man för andra året i följd utan ett lag i finalen. Det är en utveckling som inte är tilltalande på något sätt.

Det finns också en risk att detta är en trend som kommer att hålla i sig. Just nu är varken River Plate eller Boca Juniors kvalificerad för nästa års Copa Libertadores. För att detta ska ske måste dom antingen vinna den inhemska cupen, höstens ligaspel, eller komma topp 3 i den totala årstabellen. Boca är den enda av dessa två som har chansen att vinna Copa Argentina. För River Plates del gäller det att komma så pass högt som möjligt i höstens ligaspel, helst vinna, och om inte det går åtminstone nå topp 3 i årstabellen.

Vad det gäller årstabellen är inget av lagen topp 3 just nu. Colón leder, men eftersom dom redan har en plats i Libertadores, tack vare segern i vårens Copa de la Liga Profesional, räknas man bort i denna tabell vad det gäller ytterligare platser till Copa Libertadores. Lyckligtvis är det många omgångar kvar av ligasäsongen och varje poäng kan bli avgörande för dessa båda klubbar. För Bocas del kommer säkerligen Copa Argentina att vara högsta prioritet under hösten.

**

Vad det gäller gårdagens match mellan River Plate och Atlético Mineiro var det faktiskt klasskillnad. Brassarna vann med 3-0 (4-0 sammanlagt) efter dubbla mål av den f.d. Racing-spelaren, Matías Zaracho, och en fullträff av Hulk. Just nivåskillnaden i kvalité, lagen emellan, var också något som Marcelo Gallardo erkände efter matchens slut.

”I dagens match måste man erkänna att saker och ting inte gick som vi tänkt oss – eller planerat på förhand. Vi mötte en väldigt bra motståndare. När man förlorar måste man erkänna att motståndaren spelade mycket bättre än oss. Det är en motståndare som är mycket bättre än oss just nu och det visade man idag (läs igår)”.

Matías Zaracho skickade ut River Plate ur årets Copa Libertadores.

Nu väntar endast ligaspelet för Rivers del framöver under hösten och därmed kommer allt fokus att läggas på detta. Den enda titel som Gallardo inte har som tränare och den enda räddningsplanka som storklubben har kvar för kvalificera sig för nästa års Copa Libertadores.

”Vi måste göra en grundläggande analys på vår insats i årets Copa. Allt arbete fortsätter. Nu måste vi tänka på det inhemska ligaspelet, vi kommer att bli tvugna att städa bort denna förlust snabbt, för att sedan se om vi har vad som krävs för att utmana om ligatiteln den här säsongen”.

**

Även Rosario Centrals uttåg i tisdags lämnade en beskt eftersmak. Framförallt som Central var bättre än sina motståndare och fick också in ett tidigt ledningsmål, men som dessvärre blev bortdömt efter VAR-kontroll.

Bragantino hade med sig 4-3 ifrån det första mötet och kunde ligga på kontring under hela returmatchen. Det var också på det viset som matchens enda mål, i tisdags, tillkom. Central hade många målchanser, men saknade effektiviteten.

Därmed är deras äventyr också över och fokus får riktas om till ligaspelet – där man just nu ligger näst sist. Till helgen väntar ett prestigefyllt derby mot Newell’s Old Boys.

Jobbiga tider just nu för dom argentinska lagen när samtliga är utslagna ur årets Copa-turneringar.