1996: Un día como hoy – Pablo Aimar gör debut för River Plate

1996. En pojke vid namn Pablo Aimar springer in på Estadio Monumentals gräsmatta. Endast 16 år gammal gör mittfältaren ifrån Rio Cuarto debut för en av Sydamerikas allras största klubbar.

Det var inte vilket lag som helst som Pablo Aimar debuterade för i augusti 1996. Endast några månader tidigare hade nämligen River Plate säkrat sin andra Copa Libertadores-titel någonsin när América de Cali besegrats i finalen. Laget var dessutom proppfullt av stjärna som Germán Burgos, Marcelo Gallardo, Ariel Ortega och Enzo Francescoli.

Debuten för Aimar kom mot Colón de Santa Fe i Aperturan 1996. Mittfältaren hade anlänt till storklubben som ung, även om detta var långtifrån något som varit planerat – eller förväntat ifrån huvudpersonen själv.

”Efter den första provträningen ville dom (River Plate) att jag skulle stanna och pratade med mina föräldrar för att leverera papperna till skolan. Om jag ska vara helt ärlig var det inte min tanke från början att jag skulle stanna”.

Faktum är det förmodligen inte heller var något som Aimars pappa hade reflekterat över när provspelet anordnades.

”Jag minns att jag hade ett snack med min pappa inför själva provspelet och han sa ‘det finns en miljon spelare som du. Åkt dit, njut, lär känna River Plates hemmaplan och klubben i stort. Njut av att få mäta dig med andra pojkar som spelar till vardags inom förbundets ligor”.

Men Pablo Aimar stannade, tog sig upp genom ungdomslagen och fick tillslut sin chans i seniortruppen. Debuten mot Colón slutade visserligen med en förlust, 0-1, men säsongen skulle avslutas på ett positivt sätt för såväl Aimars – som River Plates vidkommande. Storklubben vann Aperturan, och årets efter blev man dessutom mästare i såväl Clausuran som Aperturan.

För Aimars del dröjde det första målet i River Plate-tröjan till 1998 och då i ett möte med Rosario Central. Den säsongen lyckades f.ö. mittfältaren med att göra ytterligare tre fullträffar för ”Los Millonarios”. Som 20-åring vann Aimar återigen ligan i en turnering där han bildade ett starkt lag tillsammans med bl.a. Ariel Ortega och Juan Pablo Ángel.

Aimar hann tillslut också med att vinna Aperturan 2000 innan han valde att lämna för den spanska storklubben Valencia. På många sätt och vis var det där provspelet ett livsavgörande ögonblick för Pablo Aimar och  debuten mot Colón, som 16-åring, ett minne för livet.