Krönika: Tigre går upp i höst

Efter en kortare sejour med sämre resultat har Tigre återigen studsat tillbaka och efter att ha slagit ut Independiente, i Copa Argentina, fyllde man på under gårdagen med en seger mot Gimnasia Mendoza.

Milton Céliz. Där har ni mannen på allas läppar efter den senaste omgången i Primera Nacional. Tigres anfallsförvärv har presenterat sig ordentligt i den sovande jätten som numera huserar i den argentinska andradivisionen.

Jag säger jätte eftersom Tigre trots allt ändå är en hyfsat stor klubb sett till antalet säsonger, 55 stycken, i Primera Division och segern i Copa de la Superliga för två år sedan. Många anser att Tigre hör hemma i Argentinas högsta division och jag är en av dessa.

I förra veckan besegrade man Independiente i Copa Argentina och skickade ut storklubben ur det inhemska cupspelet. Helgen dessförinnan hade Deportivo Riestra åkt på stryk i Primera Nacional med 3-1 och under gårdagen fyllde Tigre på med ytterligare en triumf när ett krisande Gimnasia Mendoza besegrades på hemmaplan.

Gimnasia var ett topplag under inledningen på säsongen, men har fått stora problem inom såväl truppen – som i klubbledningen där presidenten tvingats bort efter hot ifrån klubbens mer våldsbenägna anhängare. Tigre var klart bättre under gårdagen och säkrade segern efter dubbla mål av Milton Céliz.

Anfallaren anlände ifrån All Boys för ganska exakt en månad sedan och har nu alltså presenterat sig ordentligt för sitt Tigre. Gårdagens fullträffar var visserligen hans första sedan ankomsten till klubben, men målen innebar tre poäng och att Tigre alltjämt är en poäng bakom Almirante Brown i toppen av tabellen.

Milton Céliz blev tvåmålsskytt mot Gimnasia Mendoza under måndagen.

Just Almirante Brown besegrade å sin sida Atlanta under gårdagen med 1-0, på bortaplan, och har nu vunnit sju av sina nio senaste matcher. Otroligt starkt med tanke på att klubben gick upp ifrån tredjedivisionen inför den här säsongen. Man har, precis som Tigre, förstärkt truppen på sistone och fått in Cristian Chávez ifrån Independiente.

Som känslan är just nu kommer det att bli Almirante Brown och Tigre som gör upp om förstaplatsen i gruppen och därmed en plats i kvalfinalen, mot vinnaren i motsatt grupp, kring en uppflyttning. Just nu leds även den andra gruppen av en nykomling och då i form av Club Güemes.

Jag tror att Tigre tar klivet tillbaka till Primera Division i höst. Det har man truppen för att åstadkomma och med spetsen i form av Milton Céliz, Pablo Magnín (som f.ö. leder skytteligan) samt Ijiel Protti ser det onekligen lovande ut. Även Lucas Menossi (tidigare bl.a. San Lorenzo) och Sebastián Prediger (tidigare bl.a. Estudiantes och Newell’s Old Boys) har rutin ifrån högstadivisionen och håller hög nivå i Primera Nacional.

Mungiporna och formen är onekligen på uppåtgående hos den rödblåa truppen. Allt pekar mot en uppflyttning i höst för Tigres del och jag skulle bli förvånad ifall det inte blir verklighet.