Fem omgångar in – tre tränare som hänger löst

Det har bara gått fem omgångar av höstens ligasäsong i Argentina, men det finns mycket som tyder på att vi snart kan få se flera tränarbyten.

Det går knackigt för många klubbar just nu i Argentina och flera av dessa är stora giganter där kravbilden är större än det som hittills presterats. Racing Club förlorade gårdagens derby mot Independiente med 1-0 och det mesta tyder på att Pizzi hänger otroligt löst just nu.

Racings huvudtränare har egentligen nästan hängt löst ända sedan han tog över efter Sebastián Beccacece i vintras. Det har snart gått 8 månader sedan Pizzi tog över och spelet ser inte ens marginellt bättre ut än innan han tog vid – snarare sämre. Därutöver viskas det en del om att spelarna inte har förtroende för honom samtidigt som klubbledningen ska ha sett sig om efter andra alternativ ett bra tag nu.

Gårdagens derbyförlust mot Independiente var bara toppen på ett isberg och jag skulle bli förvånad om Pizzi är tränare för Racing särskilt länge till. Att huvudtränarens relation med klubbikonen Lisandro López, dessutom, är högst ansträngd underlättar såklart inte. Igår byttes López ut vid underläge 1-0 och såg mäkta irriterad ut över detta. Efteråt förklarade Pizzi att anfallaren var trött – något som inte alls var synligt för gemene man.

Vad finns det då för alternativ för Racing ifall man skulle välja att sparka Pizzi? Huvudalternativet borde absolut vara Gabriel Heinze som nyligen lämnat amerikanska Atlanta United. Heinze presterade väldigt bra med Vélez för några säsonger sedan och har ett högt anseende i Argentina.

På tal om Heinze skulle han även kunna bli aktuell för sin f.d. klubb Vélez Sarsfield. Dom har nämligen inte heller inlett säsongen på ett lovande sätt. Efter fem omgångar står Pellegrinos lag på noll segrar och inga mål framåt. Vélez underpresterar just nu något enormt och med den trupp man har är allt annat än en topp 5-placering direkt underkänt.

Inte finns det någon indikation på att en förbättring finns vid horisonten heller. Igår stod Vélez återigen för en blek insats när man föll hemma mot Colón med 1-0. Pellegrino står inte högt i kurs hos supportrarna just nu och känslan är att han lever på övertid i klubben. Det mest markanta är dock att det inte verkar finnas någon sjukdomsinsikt. Pellegrino har inte ändrat särskilt mycket i sin startelva vilket såklart också spär på skepsisen mot tränaren.

Sist men inte minst hänger även Bocas huvudtränare Russo löst. Säsongsinledningen har inte varit positiv för Bocas vidkommande då man ännu inte vunnit och, precis som Vélez, är målproduktionen mager. Visserligen är man inte mållösa den här säsongen, men två mål på fem matcher är såklart långifrån kravbilden som finns på Boca Juniors.

Igår fick man nya problem när Argentinos stökade till det på La Bombonera. Bortalaget tog ledningen i den första halvleken, genom Matías Romero, innan Edwin Cardona kunde kvittera med en fint slagen frispark i den andra halvleken.

Boca genomgår just nu en stor truppförändring och det kan vara något som räddar Russos jobb, åtminstone ett tag till. Tränaren har inte fått dom spelarna han önskat och dessutom har omständigheter, som tvånget att spela med ungdomsspelarna i två av dom inledande omgångarna, varit något som Russo inte kunnat göra något åt.

Personligen tror jag att Russo får sitta kvar ett tag till, kanske så långt som året ut, men man kommer inte ifrån att tränar man Boca Juniors, och resultaten uteblir, hänger man alltid löst.