Några tankar efter lördagen: River Plate föll i Mendoza

Lördagen i Argentina bjöd på ömsom skönspel som ömsom horribla insatser. Här kommer några reflektioner kring gårdagen.

Jag brukar egentligen alltid gå igenom matcherna i kronologisk ordning, men idag känner jag för att göra raka motsatsen.

River Plate åkte till Mendoza, under gårdagen, för att möta Godoy Cruz. Gallardos lag roterade ganska friskt i startelvan då fokus ligger på nästa veckas möte med Atlético Mineiro. Det blev ingen succé.

Först och främst ska mittbackslåset, i River Plate, nämnas. Jonathan Maidana och Javier Pinola stod båda två för genomgående underkända insatser. I tidningen Olé fick båda varsin tvåa i betyg, på en tiogradig skala, vilket vittnar litegrann om deras respektive insatser. Såhär skrev Olé om Maidanas insats.

”Tappade bort Ojeda vid 1-2-målet. Förlorade oräkneliga bollar i uppspelningsfasen”.

Det blev med andra ord ingen trevlig kväll för River Plate. Matchens stora gigant var istället en spelare i hemmalaget vid namn Martín Ojeda. Ytteranfallaren satte först 1-0 ifrån straffpunkten och fyllde sedan på till 2-1 efter att Julián Álvarez kvitterat under inledningen av den andra halvleken.

Godoy Cruz tog därmed tre viktiga poäng och har inlett säsongen på ett lovande sätt. Nio poäng på fem matcher gör att man nu placerar sig på en tredjeplats i tabellen. River Plate däremot har nu endast tagit en poäng på dom senaste två omgångarna och dessutom åkt ur i Copa Argentina mot Boca Juniors.

Gallardo var trots allt ändå positiv inför dom kommande matcherna och den första kvartsfinalen mot Atlético Mineiro.

”Laget kommer att funka bra för att spela en kvartsfinal i Copa Libertadores. Något som varit signifikativt för oss genom åren är att vi alltid presterar bra när mycket står på spel”.

**

Talleres besegrade Banfield på bortaplan med 1-0 efter att Angelo Martino gjort matchens enda mål. Ytterbacken, som denna säsong spelat mer som yttermittfältare, lyfte elegant bollen förbi Banfields målvakt Facundo Altamirano.

Annars var det en ganska jämn – och chansrik match där faktiskt Banfield lika gärna kunde ha vunnit.

**

San Lorenzo föll ihop totalt mot Unión i Santa Fe. Paolo Monteros lag spelade ganska bra under dom inledande 20 minuterna, men sedan staplades felbedömningarna och misstagen ovanpå varandra. Federico Gattoni var olycklig när han, av misstag, styrde in 0-1 efter 21 minuters spel.

I slutet av halvleken gick Unión snabbt upp till en 3-0-ledning efter mål av Fernando Márquez och Lucas Esquivel. San Lorenzo var därefter ett slaget lag och hade faktiskt bara ett avslut på mål under hela matchen. I slutskedet skickade Cristian Insaurrable in 4-0 för Unión som därmed tog säsongens första trepoängare.

San Lorenzo hade en jobbig kväll i Santa Fe.

**

Lanús besegrade Huracán med 1-0 under lördagskvällen – men det satt långt inne. Matchen präglades av enormt många felpass, slarv och okoncentration. Tillslut lyckades Lanús avgöra genom ett vackert, och välplacerat, avslut av José Pepe Sand.