Krönika: Sprickan mellan Boca Juniors och ligan är total – Marcelo Tinelli borde nog inte syssla med fotboll

Boca Juniors fick avslag på sin ansökan om att skjuta fram matchen mot San Lorenzo 24 timmar så att seniortruppen kunde hinna ur sin karantä. Marcelo Tinelli borde nog inte syssla med fotboll.

Vi känner alla till historien. Boca Juniors åkte till Brasilien i förra veckan för att möta Atlético Mineiro i Copa Libertadores. Det blev kaos efter usla VAR-bedömningar och efterspelet till matchen blev inget annat än en sorglig historia. Spelarna i dom bägge lagen slogs med varandra, Bocas spelare attackerade säkerhetspersonalen och Marcos Rojo försökte klubba ner någon med en bransläckare.

Boca fick spendera natten på polisstationen efter att sju personer ur staben – och truppen blivit gripna av polisen. Efter många om – och men kom tillslut spelarna ut ifrån polisstationen och laget kunde lämna Brasilien för att resa hem till Argentina. Men eftersom Boca hade brutit sin sanitärsbubbla, man hade inte enbart tagit sig ifrån punkt A till B, krävde hälsoministeriet att man skulle sättas i en 7-dagars karantä vid hemkosten.

Därmed fick Boca ställa upp med ungdomslaget mot Banfield i lördags eftersom ligan inte ville gå med på att flytta fram matchen. Samma ungdomslag hade dagen innan mött Banfields motsvarighet och därför spelade man alltså två matcher inom loppet av lite drygt 24 timmar, med allt vad det innebär med ökad skaderisk osv.

Ikväll ska Boca Juniors återigen spela match och nu mot San Lorenzo. Bocas seniorspelare är fortfarande i karantä och ledningen har skickat en formell önskan om att matchen skulle skjutas upp till onsdag – alternativt torsdag, för att man skulle kunna spela med ordinarie lag och skona sina ungdomsspelare ifrån ytterligare en match på kort tid. Man fick en rakt nej ifrån ligans beslutande organ.

Huvudtränaren Russo var märkbart uppgiven och nedstämd när han fick beskedet om att matchen inte kommer att flyttas fram.

”Att flytta fram matchen till onsdag – eller torsdag hade inte kostat någonting. Vi hade förhoppningen om att matchen skulle flyttas fram. Vi vill spela på onsdag kväll eller torsdag, det hade varit det mest sansade och logiska att göra. Nu måste vi återigen anpassa oss efter detta. Jag kan förstå att matchen i lördags inte blev uppskjuten. Det köper jag. Men mötet med San Lorenzo förstår jag inte. Det hade inte kostat någonting. Jag förstår det faktiskt inte”.

Ligans president är Marcelo Tinelli och det är en herre som knappast ställer sig utanför kontroversernas rampljus. Dom senaste dagarna har han uttryckt sig ironiskt om Bocas önskemål, slängt en känga mot Riquelme och menat att han aldrig lovat Boca en framskjutning av matcherna – vilket Bocas vicepresident hävdat.

Tinelli har verkligen inte stärkt sina aktier som en seriös och opartisk president för landets högsta division. Många gånger känns det som att han tror att fotbollen är samma sorts show som dom menlösa program han leder på argentinska nöjeskanaler om lördagskvällarna.

Det känns inte längre seriöst när ligans president kommenterar hela dispyten med Boca Juniors med orden ”tengo los huevos llenos de Boca” – rakt översatt ”mina pungkulor är fyllda med Boca” eller mer korrekt ”jag har fått nog av Boca nu”.

Det hjälper inte heller till att Tinelli är – och har varit San Lorenzos president under en lång tid. Nu har han visserligen tagit ett kliv åt sidan för att, citat, ”vila upp sig”. Men det går ändå inte att komma ifrån att han är väldigt förknippad med San Lorenzo och det skaver såklart i Boca-supportrarnas ögon än mer efter dom senaste dagarnas dispyter.

När Tinelli tog över rodret som ligans president hamnade Bocas president, Jorge Ameal, en bit utanför själva beslutsfattandet inom ligan. Tidigare har det nästan varit uteslutet att en representant ifrån storklubben inte har något inflytande i ligans bestämmande.

Sprickan mellan Boca Juniors och dom styrande inom ligan är nu ännu djupare än den någonsin varit förut. Marcelo Tinelli har gjort bort sig och borde förmodligen ägna sig på heltid åt sina nöjesprogram istället. Fotbollen är nämligen inte den show, där trashtalk och oseriösa uttlande äger rum, som han verkar tro att den är.

Fotnot: Mötet mellan Boca Juniors och San Lorenzo har avspark i afton klockan 02:00.