Söndagen: River Plate imponerade – Vélez Sarsfield blev decimerade

Söndagen i Argentina bjöd på tre sevärda matcher och två stycken som verkligen inte bjöd på någon skönfotboll.

Kvällen inleddes med dubbla matcher klockan 18:30. Defensa y Justicia tog emot Godoy Cruz på hemmaplan i Buenos Aires, medan Patronato skulle försöka knipa sin andra raka trepoängare mot Sarmiento i Paraná.

I den första matchen hade Defensa y Justicia dom inledande 20 minuterna i sin hand. Man lyckades trycka tillbaka Godoy Cruz och tillslut kom också ledningsmålet. Ett graciöst inlägg ifrån vänster hittade pannan på Merentiel som nickade upp bollen i nättaket.

Därefter tog matchen en ny vändning. Godoy Cruz tog över helt och hållet, kombinerade sig fram på ett elegant sätt och var snubblande nära en kvittering. Denna press ökade efter pausen och man satt bara och väntade på en kvittering. Med kvarten kvar hoppas Cristian Colman in för Godoy Cruz och han skulle bli matchens frontfigur.

Först löpte han igenom och vrickade bollen i insidan av stolpen. Strax därefter löpte han återigen elegant igenom Defensas backlinje och serverade en fristående Lomonaco som kunde raka in bollen i mål. Kvitteringen var lika logisk som välförtjänt, men Godoy Cruz var inte nöjda med en poäng. Istället öste man vidare och efter ytterligare en fin framspelning kunde Ojeda sätta dit segermålet.

Martín Ojeda firar segermålet för Godoy Cruz.

Godoy Cruz är ett av dom lagen som imponerat mest på mig under inledningen av säsongen. Man känns tyngre i sitt spel än föregående säsong och man har en relativt ung trupp där flera spelare kan – och kommer att ta stora kliv under säsongens gång. Jag är själv svag för Ezequiel Bullaude som jag tror kan bli ruskigt bra.

Parallellt vann Patronato med 2-0 efter att nyförvärvet Sebastián Sosa gjort sitt andra mål på två matcher. Sex poäng på två matcher är onekligen en drömlik start för Patronato som behöver alla poäng man kan roffa åt sig i nedflyttningsstriden.

Sarmiento har en del att fundera på efter två raka förluster och inte ett enda gjort mål framåt.

**

Matchen som skulle spelas 20:45 igår kväll var den jag såg mest fram emot under gårdagen. Det hela blev dock en besvikelse.

Rosario Central såg trötta ut efter deras match i Copa Sudamericana, under veckan som var, medan Vélez Sarsfield drog på sig en tidig utvisning som komplicerad saker och ting. 20-årige Damián Fernández fick vikariera till höger i backlinjen och det blev ingen succé. Han kom tidigt fel in i flera situationer och kunde faktiskt fått sitt andra gula kort redan efter 25 minuters spel.

Med tio man var ändå Vélez bättre än Rosario Central. Kontringarna var vassa och Orellano stod för en fin insats. Pellegrino valde dock att plötsligt ändra om i startelvan och gå ner på en fembackslinje, där någonstans dog matchen totalt. Vélez kontringar blev mer sporadiska medan Central saknade fantasi för att ta sig igenom bortlagets försvarsmur.

Matchens enda mål föll tillslut på ett oerhört slumpartat sätt. Efter en del snedsparkar och misslyckade rensningar damp bollen ner framför fötterna på Vecchio som, med kanske matchens mest ordentliga avslut, placerade dit segermålet. Vecchio är just nu Rosario Central och bär laget på sina, visserligen, ganska muskulösa axlar.

Rosario Central avgjorde sent mot Vélez Sarsfield.

**

River Plate mot Unión var matchen som hemmalaget skulle utnyttja för att bärga sina första poäng i årets ligasäsong. Gallardo ställde, i princip, det bästa laget på planen och det gav resultat.

Braian Romero gjorde 1-0 efter ett vackert anfall innan Matías Suárez dunkade upp 2-0 i krysset. Ett klassavslut signerat en spelare som bara blir bättre och bättre för varje match som går. Suárez var kvällens bäste spelare på Monumental. Han assisterade till såväl Romeros 1-0-mål som till det tredje målet av Nicolás De La Cruz.

River spelade en skönfotboll av sällan skådat slag och kunde vunnit med betydligt större siffror än dom 4-0 det tillslut blev – Paulo Díaz gjorde det sista målet. Gallardos manskap har trampat igång maskineriet och då är det nästan omöjligt att få stopp på ”Los Millonarios”.

**

Kvällens sista match spelades mellan Estudiantes och Independiente i La Plata. Det blev väl ingen sprudlande tillställning utan matchen avgjordes efter att Insaurrable gjort tillställningens enda mål för Independiente.

Det är synd att påstå att Independiente spelar en rolig fotboll under Julio Falcioni, men det ger resultat, åtminstone mer än tidigare, och i det långa loppet blir det säkert bra. Men dom som hoppas på att få se en Bochini – och Bertoni-fotboll med en krydda av Burruchaga kommer att bli märkbart besvikna.