Dags för OS-premiär mot Australien

Imorgon drar OS igång för det argentinska U23-landslaget när Australien står för motståndet.

Väntan är över för Fernando Batista och hans Argentina. Imorgon är det dags för premiären av dom olympiska spelen när Argentina drabbar samman med Australien i Sapporo.

Sommarens Olympiska spel skulle egentligen ha spelats ifjol, men blev uppskjutet pga. pandemin. Nu är det äntligen dags och Argentina kommer till mästerskapet som en av favoriterna. Det kommer dock inte att bli någon enkel resa. Redan i gruppspelet ställs man mot, förutom Australien, Spanien och Egypten, där framförallt spanjorerna har en riktigt stark trupp.

Fernando Batista har kunnat förbereda sitt lag under en längre tid och spelade, för ungefär en vecka sedan, en träningslandskamp mot Sydkorea som slutade 2-2. Nu ser tränaren fram emot premiären mot Australien.

”Vi har ett starkt självförtroende. Vi ser fram emot premiären med mycket adrenalin och anspänning. Killarna är oerhört taggade och har många träningar i benen”.

Batista har några stjärnor i truppen som kommer bli oerhört viktiga om Argentina ska lyckas nå hela vägen. Här återfinns bl.a. Thiago Almada, Adolfo Gaich och Alexis Mac Allister.

Mest troligt kommer Argentina att ställa upp i ett 4-2-3-1-system där den enda överåriga spelaren i truppen är målvakten Jeremías Ledesma som också väntas starta.

Förmodad startelva för Argentina: Ledesma: De La Fuente, Pérez, Medina, Bravo: Vera, Colombatto: Valanzuela, Mac Allister, Barco: Gaich.

För motståndet står Australien vars trupp innehåller några intressanta spelare. Majoriteten spelar dock i den inhemska ligan, men där finns några utlandsproffs som t.ex. Harry Souttar (Stoke City), Daniel Arzani (Manchester City, men senast utlånad till danska Århus) och Riley McGree (Birmingham).

Även Australien har träningsspelat under dom senaste veckorna och då senast mot Nya Zeeland. Den matchen förlorade man med 0-2 och ska man gå efter startelva i den matchen, blir det något i still med denna.

Förmodad startelva för Australien: Glover: Rowles, Souttar, Deng, King: Genreau, Pierias: McGree, Arzani, Mitchell: Metcalfe.

**

Givetvis ska Argentina vara stora favoriter till att vinna matchen. Dock har försvarsspelet sett lite svajigt ut på sistone och det är något som måste förbättras till morgondagen.

**

Tre nycklar till att vinna:

● Alexis Mac Allister: Brightons mittfältare kommer bli enormt viktig för Argentinas anfallsspel. Alexis kommer att ligga som en nummer 10, precis bakom den ensamme anfallaren, och det är han som ska sticka fram bollarna till Gaich.

● Adolfo Gaich: Har varit en notorisk målskytt i ungdomslandslagen och kommer behöva fortsätta att vara det om Argentina ska nå långt i sommarens mästerskap. Vann skytteligan i Pan Americanos-turneringen 2019 och fick därefter chansen i Scalonis seniortrupp. Hade en hyfsat lyckad utlåning till Benevento, i Serie A, under våren.

● Snabbheten på kanterna: Det kommer att bli viktigt att sätta såväl Valanzuela – som Barco i spel på kanterna. Båda två besitter en skön snabbhet, som kommer att bli nycklar till att lösa upp Australiens, förmodade, lågt stående försvar.

**

Staden Sapporo väcker inga trevliga minnen hos argentinarna. Det var nämligen här som man förlorade mot England i VM 2002 efter att David Beckham gjort matchens enda mål ifrån straffpunkten. Argentina åkte sedermera ut, redan i gruppspelet, efter att bara ha fått 1-1 mot Sverige i den avslutande omgången.

Blir det revansch på staden Sapporo imorgon?

**

Kollar man på Argentinas förmodade startelva imorgon kan det vara intressant att ta en titt på i vilka klubblag som spelarna är hemmahörande i.

Jeremías Ledesma i Cádiz. Var ordinarie under hela fjolårssäsongen hos La Ligas nykomlingar. Tidigare målvakt i Rosario Central. Truppens enda överåriga spelare.

Hernán De La Fuente är klubblös, men spelade fjolårssäsongen i Vélez Sarsfield. Offensiv och snabb ytterback. Född 1997.

Nehuén Pérez i Atlético Madrid. Var utlånad till Granada under fjolåret för att få mer speltid. Spelskicklig mittback och lagkapten i sommarens OS, om han kan hålla sig skadefri. Född 2000.

Facundo Medina i Lens. Gjorde en väldigt fin säsong med dom franska nykomlingarna, som överraskat i Ligue 1. En River Plate-produkt som slog igenom med Talleres. Från början vänsterback, men senare omskolad till mittback. Född 1999.

Claudio Bravo i Portland Timbers. Lämnade Banfield i vintras för spel i MLS och tog omgående en ordinarie tröja. Offensiv ytterback. Född 1997.

Fausto Vera i Argentinos Juniors. En duktig defensiv mittfältare som varit ordinare i Argentinos under flera säsonger. Har tidigare lockat till sig intresse ifrån bl.a. Ajax. Bollvinnare. Född 2000.

Santiago Colmbatto i Club León. 24-åring som spelade för såväl River Plate som Racing Club i unga dar. Numera i den mexikanska ligan. Ska vara en mer spelförande spelare än Fausto Vera på det defensiva mittfältet. Född 1997.

Carlos Fernando Valenzuela i Famalicaõ. Snabb och målfarlig yttermittfältare som fick sitt stora genombrott i Barracas Central där han smällde dit 24 mål på 55 matcher. Numera i portugisiska Familicaõ. Född 1997.

Alexis Mac Allister i Brighton. Argentinos Juniors-produkt som senare gick vidare till Boca Juniors innan han tog steget till Premier League och Brighton. En teknisk och kreativ offensiv mittfältare. Ska bidra med avgörande passningar under OS. Född 1998.

Ezequiel Barco i Atlanta United. Ytterligare en spelare ifrån Argentina som tog klivet till MLS efter att ha slagit igenom i Independiente. Teknisk och enormt snabb. Född 1999.

Adolfo Gaich i CSKA Moskva. Utlånad till Benevento under våren där han gjorde det väldigt bra. Stod bl.a. för ett mål mot Juventus på bortplan när Benevento vann med 1-0. Stor och stark centertank som ska göra målen i detta landslag. San Lorenzo-produkt. Född 1999.

**

Avsparken är imorgon klockan 12:30, svensk tid, och kan ses på Discovery + eller TyC Sports.