Yeiler Góez: ”Jag kände att jag skulle göra mål på River”

I söndagens möte med River Plate stod Yeiler Góez för sin kanske bästa insats i Colón sedan han anlände till klubben, ifrån Atlético Nacional, i höstas.

Det har snart gått ett år sedan Yeiler Góez lämnade klubben han supportrat sedan barnsben, Atlético Nacional, för spel i Colón. Sedan dess har han hunnit med att vinna ligan och tagit en ordinarie plats i Domínguez startelva.

Mot River Plate, i söndags, gjorde den 21-årige colombianen sin kanske bästa insats sedan han kom till klubben och krönte det hela med ett vackert mål. Själv är han dock inte säker på att det var hans bästa match i klubben.

”Det var absolut den viktigaste matchen hittills, sett till motståndet vi mötte, att det var mitt första mål som seniorspelare och att det kom mot Armani som är en ikon i laget som jag älskar (Armani spelade i Atlético Nacional under flera säsonger och är fortfarande populär i den colombianske storklubben). Förutom segern i sig så det faktum att vi vann trots att vi spelade med en man mindre sedan matchminut 15, och lyckades hålla emot samt inte bli rädda för att attackera River, något väldigt positivt. Truppen är väldigt sammansvetsad, det är en av våra allra största styrkor. Jag tänker inte säga att det var min bästa match för, om gud vill, kommer jag att fortsätta att utvecklas”.

Hur skulle Góez vilja beskriva målet han gjorde mot River Plate och samspelet med Facundo Farias?

”Tränaren har ingjutit i alla mittfältare och anfallare att vi måste anfalla med aggressivitet. Jag var nära straffområdet och såg först möjligheten att lägga den till Mura, men istället bestämde jag mig för att fortsätta spela framåt och tacka gud så blev det något spektakulärt. Jag passade till Facu (Farias) och han förstod direkt min intention. Efter att jag passat honom skrek jag; bakåt, bakåt. Lyckligtvis hörde han mig och jag kunde göra mål”.

Góez valde att dedikera målet till dels gud, men även sin familj och lagkamraterna på planen. Dessutom kompisen Wilson Morelo på bänken och nyförvärvet Mauro Formica.

”Till Formica hade jag sagt inför matchen att jag skulle göra mål. Det finns dagar då du vaknar upp och där infinner sig en speciell känsla i kroppen. Man känner det inom sig”.

Góez och Wilson Morelo är nära vänner i Colón.

Góez hann också med att tunnla Pinola, något som man alltid väljer att uppmärksamma i Argentina. Det finns nog få saker en argentinare gillar mer än en perfekt utförd tunnel.

”Det var något som bara hände i det ögonblicket. Jag var ganska trött och vi hade anfallit med tre – fyra man, men dom hade blockerat oss. Jag hade inte så många andra valmöjligheter utan sa till mig själv; jag provar. River pressade hela tiden med tre spelare på varje gubbe och med tanke på hur det slet på oss behövde vi en frispark”.

Yeiler Góez slog igenom i Atlético Nacional som 18-åring. 2019 var det tänkt att han skulle leda det colombianska ungdomslandslaget i världsmästerskapet i Polen, men några dagar innan turneringen skadade han sig allvarligt och blev borta i över ett år.

”Det var smärtsamt att missa världsmästerskapet. Framförallt med tanke på att jag var den enda spelaren som spelat samtliga matcher inför turneringen. Det var jobbigt även för min familj, men jag lovade dom att vi skulle ta oss ur detta också. Att jag nu skulle fokusera på rehabiliteringen och sen kommer gud lägga alla saker på rätt plats. Det är alltid smärtsamt att se sina medspelare ifrån sidan av planen, men jag följde dom”.

I spelstilen påminner Góez en hel del om den f.d. Boca-spelaren, och tillika landsmannen, Wilmar Barrios – numera i Zenit Sankt Petersburg. Yeiler Góez har studsat tillbaka efter den svåra skadan och är numera en fundamental pjäs hos dom regerande mästarna Colón. Dessutom gjorde han sitt första professionella mål i söndags – bara en sådan sak.