Söndagen: Dom regerande mästarna vann på Monumental

Söndagen i Argentina bjöd på fyra matcher i Liga Profesional. Här kommer en kortare summering av det som skedde.

Kvällen inleddes i Buenos Aires när Huracán och Defensa y Justicia drabbade samman på Estadio Tomás Adolfo Ducó. Hemmalaget anlände till matchen efter att ha haft en stor spelaromsättning i truppen och där tränaren Frank Kudelka varit ute och värvat på friskt under uppehållet.

Det var dock Defensa y Justicia som inledde matchen piggast. Efter sex minuters spel gav Lucas Barrios bortalaget ledningen. I förtaläget lyckades inte Huracáns målvakt, Marcos Diaz, att hålla bollen vilket gjorde att Defensas anfallare kunde stöta in bollen i mål.

Huracán återhämtade sig dock ganska snabbt, hittade öppningar på kanterna och började närma sig en kvittering. Den kom också tillslut, precis innan halvtidvisslan, när nyförvärvet Enrique Triverio löpte igenom bortalagets försvar och tryckte dit kvitteringen.

Hemmalaget trummade vidare under inledningen av den andra halvleken och ledningsmålet lät inte vänta på sig. En horribel hemmåtpass renderade i att den 19-årige mittfältare, och tillika egna produkten, Santiago Hezze kunde rulla dit segermålet för Huracán.

Resten av halvleken blev ett ställningskrig där hemmalaget försvarade sig föredömligt. Samtidigt hade Defensa enorma problem med att komma till några ordentliga lägen. Skönt för Kudelka att få inleda säsongen med en seger när spelaromsättningen varit så pass stor som den varit.

Santiago Hezze blev segerskytt mot Defensa y Justicia för sitt Huracán.

**

Strax innan klockan nio på kvällen var det dags för Paolo Montero att debutera, som huvudtränare, för San Lorenzo i tävlingssammanhang. För motståndet stod Arsenal Sarandí på bortaplan och det hela blev en stökig historia.

San Lorenzo tog ledningen när ett inspel längs marken, ifrån vänster, hittade in till Nicolás Fernández i straffområdet som avslutade distinkt, och lågt, i målvaktens bortre hörn.

Förutom ledningsmålet gjorde San Lorenzo ingen bra match alls. Defensiven var rörig, passningsspelet slarvigt och offensiven långsam. Istället tog Arsenal över allt mer och trots att Rondina valt att vila stora delar av startelvan, sågade man sig fram till chans efter chans. Alla satt och väntade på en kvittering och tillslut kom den också. En hörna ifrån höger hittade pannan på Mateo Carabajal som nickade dit kvitteringen.

Därefter var Arsenal det klart bästa laget och var också närmast ett segermål. På tilläggstid blev såväl målskytten Carabajal – som Gabriel Rojas utvisade efter en stökig situation. Matchen slutade oavgjort och det bestående intrycket var att San Lorenzo inte kommer att få en behaglig säsong i höst heller.

Matchen mellan Arsenal och San Lorenzo blev en stökig historia.

**

Klockan elva på kvällen drabbade River Plate och dom regerande mästarna Colón samman på Estadio Monumental i Buenos Aires. Santa Fe-klubben saknade en handfull spelare pga. COVID-19, medan River roterade en hel del i startelvan inför returmötet med Argentinos Juniors under den kommande veckan.

Många undrade nog hur Colón ska klara sig framöver utan sin store stjärna Pulga Rodríguez, som lämnat för Gimnasia. Väldigt bra är svaret om man ska gå efter gårdagens match. Colón gjorde nämligen en oerhört fin insats och tog ledningen redan efter två minuters spel. Rodrigo Aliendro fick en perfekt passning av Facundo Mura och mittfältaren avslutade exemplariskt i Armanis bortre hörn.

River Plate försökte ta sig runt på kanterna, men Colón försvarade sig bra. I den 14:e spelminuten rann Carrascal igenom och efter att Gonzalo Piovi upptäckt faran valde han att kapa den colombianske yttern. Frilägesutvisning och ett farlig frisparksläge för River Plate.

Frisparken blev resultatlös och trots en man mer lyckades inte River få hål på Colón. Istället ökade bortalaget på sin ledningen efter ett vackert kombinationsspel mellan Yeiler Goez och Facundo Farias, där den förstnämnde fullföljde in i straffområdet och rullade dit 2-0. Gallardo ändrade spelsystem och utnyttjade samtliga byten, men ingenting hjälpte. Colón försvarade sig exemplariskt och Farias störde konstant Rivers försvar med sina kontringsförsök.

I slutskedet fick Matías Suárez in en reducering för River Plate, men närmare än så kom aldrig Gallardos manskap. Istället bärgade Colón en otroligt tung seger och visade att dom regerande mästarna blir att räkna med även under den kommande säsongen.

Yeiler Goez (höger) gjorde Colóns andra mål mot River Plate och blev därmed segerskytt .

**

I söndagens sista match möttes Independiente och Argentinos Juniors i Avellaneda. Bortalaget roterade friskt i startelvan medan Julio Falcioni satsade på sin ordinarie elva.

Det var också hemmalaget som var det klaet bästa laget, skapade flest målchanser och kom närmast segern. Men bortalagets Lucas Chaves storspelade i målet och växte ut till en poängräddare för Argentinos Juniors.

Matchen slutade mållöst och det är ett resultat som bortalaget får vara mest nöjda med.