Vem är den argentinske talangen som Allegri tagit under sina vingar?

Turin. När Juventus tränare, Massimiliano Allegri, släppte sin förssäsongstrupp häromdagen fanns en, för många, okänd argentinare med vid namn Matías Soulé. Vem är denne 18-årige talang ifrån Mar del Plata?

”Det hade varit helt fantastiskt att få debutera i seniorlaget här. Förhoppningsvis blir det så”.

Matías Soulé är nyss fyllda 18 år  – född 2003 – och har spelat dom senaste säsongerna i Juventus ungdomslag. Här har hans bedrifter imponerat på seniorlagets huvudtränare, Massimilliano Allegri, så till den grad att tränaren valde att ta med argentinaren i sin förssäsongstrupp.

Soulé föddes i den argentinska kuststaden Mar del Plata. Platsen där dom badsugna argentinarna gärna beger sig under sommarmånaderna för att lapa sol och koppla av. Kanske skulle man kunna tro att Matías Soulé skulle ha inlett sin karriär med stadens största klubb, Aldosivi, men så blev det inte. Istället började Soulé, som 3-åring, i Argentino del Sur. Hans pappa har alltid varit galen i fotboll och en stor supporter till Independiente, något sonen logiskt nog också blivit.

Därefter tog Soulé klivet över till Kimberley och här minns en av hans pojklagstränare honom med värme.

”Jag vill alltid se ungdomarna under en veckas tid när dom provspelar. Detta eftersom dom sällan är på topp dom första dagarna. Jag minns mycket väl den första dagen som Soulé kom hit, han gjorde saker med bollen som ingen annan av killarna gjorde. På små ytor gjorde han saker som var hämtat ur en fantasi. Han gjorde bicycletas, och jag imponerades av hans dribblingar. När träningen var över pratade jag med hans pappa, för såklart ville jag att Soulé skulle komma tillbaka”.

Matías Soulé njöt av tiden i Kimberley och har nära kontakt med flera av sina gamla lagkamrater ifrån den tiden.

”Jag föddes med en fotboll under armen. Från det att jag var tre år ville jag spela fotboll och började spela i Argentinos del Sud. Efter det fortsatte jag vidare till Kimberley, där jag var tills jag blev 11 år, och sen gick jag till Vélez”.

Soulé har jämförts med Ángel Di María.

Som elvaåring gick Soulé till Vélez Sarsfield och detta blev en dröm som gick i uppfyllelse.

”Jag har alltid försökte att sträva efter nya mål. När jag var i Kimberley var mitt mål att gå till en klubb i Buenos Aires. Efter att detta hade blivit uppfyllt var det denna möjlighet (Juventus) som öppnade upp sig. Min dröm har alltid varit att bli fotbollsspelare”.

Soulé har jämförts med Di María och efter sina prestationer i Juventus, som nu lett till att han tagit en plats i Pirlos förssäsongstrupp, har skriverierna accelererat än mer. Dessutom har Soulé blivit utnämnd till en av dom 100 största talangerna i världen. Men själv är det ingenting som han tänker på.

”Det är klart att man blir stolt över något sådant, men om jag ska vara ärlig är det ingenting som jag fokuserar särskilt mycket på. Jag har mitt fokus på att förbättra mig, både på och utanför planen, såväl individuellt som lagmässigt. Det jag vill mest är att få debutera i Primera (Serie A), antingen här eller i en annan klubb. Men det hade varit fantastiskt att få debutera här, förhoppningsvis blir det så”.

Med största sannolikhet kommer Soulé att få spela med Juventus U23-lag under den kommande säsongen. Dom huserar i Serie C där han kommer att få mäta sig med motståndare av bra kvalité. Dessutom är det ett steg uppåt, jämfört med ungdomslaget, då Soulé får chansen att tampas med seniorspelare.

”U23-laget är Juventus andralag och spelar i Serie C. Här kommer man få möta spelare i alla möjliga åldrar”.

Matías Soulé har, som sagt, jämförts med Di María. Men hur skulle han själv beskriva sig som spelare.

”Mina kvalitéer är i dribblingarna, en mot en. Jag försöker att göra skillnad genom att byta tempo i matcherna. Men här finns många duktiga spelare. Jag måste förbättra mig såväl fysiskt som defensivt. Här vill dom att jag ska spela på kanten och då behöver jag klara av det defensiva – något man inte behöver, på samma position, i Argentina. Jag har ett träningsprogram i gymmet, för jag måste bygga upp mer muskler och förbättra min fysik. Att spela U23- eller seniorfotboll är en helt annan sak än ungdomsfotboll”.

Matías Soulé har imponerat i Juventus ungdomslag.

Hur tycker Soulé att den italienska fotbollen skiljer sig ifrån den argentinska?

”Här är fotbollen annorlunda: mer taktisk, snabbare, med hög press och mindre ytor. För varje match får jag mer självförtroende ifrån mina medspelare – och tränaren. Jag försöker alltid att förbättra mig”.

I Turin bor Soulé tillsammans med sina föräldrar och syskon, samt sin flickvän. Nu har han fått chansen att träna – och spela tillsammans med Paulo Dybala och Cristiano Ronaldo. Dribblern ifrån Mar del Plata ser ut att gå en ljus framtid till mötes. Det kan vara värt att spana in Serie C under den kommande säsongen.