Lördagen: Målglatt och svängiga matcher

Lördagen i Argentina bjöd på väldigt många mål och svängiga matcher – fråga bara Talleres. Här kommer en kortare summering av händelserna.

Den tidiga matchen mellan Aldosivi och Patronato, i Mar del Plata, hade en hel del övrigt att önska vad det gällde spelet. Dock bjöds vi på två vackra mål ifrån bortalaget som tillslut vann med 2-0. Först skruvade Sebastián Sosa in ledningsmålet redan efter sex minuters spel innan Franco Leys ökade på till 2-0 under inledningen av den andra halvleken.

Strax därefter fick Aldosivi en utvisning efter att Joaquin Indacoechea dragit på sig ett väldigt onödigt rött kort. Aldosivi gjorde, på det hela taget, en bedrövlig match och kan man inte ens besegra Patronato på hemmaplan blir det svårt att ta särskilt många poäng den här säsongen.

**

Strax innan klockan nio drog två stycken matcher igång parallellt med varandra. Lanús tog emot Tucumán på hemmaplan och Talleres hade rest till Rosario för att möta Newell’s Old Boys. Det blev två målrika matcher där hemmalaget gick segrande ur båda.

I Lanús hade födelsedagsbarnet, José ”Pepe” Sand, en bra kväll. Igår fyllde den nu 41-årige anfallaren år och firade det hela med att smälla dit två mål för sitt Lanús. Pepe Sand är ett föredöme för många och som tidningen Olé beskrev det hela; ”en levande legendar”.

Pepe Sand firade sin 41:e födelsedag med dubbla mål mot Tucumán.

Lanús sakande en hel drös med spelare, men det spelade ingen större roll. Man var rejälare – och spänstigare än sina motståndare Tucumán. Nyförvärvet ifrån mexikanska Atlas, Ignacio Malcorra, gjorde också en väldigt fin match och stod för såväl mål – som assist.

Tucumán saknar en hel del i framförallt defensiven. Offensivt fanns det fina tendenser och Leonardo Heredia är alltid en sevärd spelare.

I matchen som spelades parallellt var Talleres numret större än Newell’s Old Boys under den första halvleken. Hemmalaget hade enorma problem med Talleres snabba omställningar och en av dessa resulterade i ledningsmålet genom Michael Santos. Córdobaklubben ökade på till 2-0 efter att Santos sprungit igenom Newell’s backlinje och hittat in till en fristående Carlos Auzqui.

I halvtid fanns det egentligen ingenting som tydde på att Newell’s Old Boys skulle få med sig några poäng. Anfallsspelet såg långsamt och idéfattigt ut, samtidigt som defensiven hade enorma problem med Talleres omställningar. Men Newell’s fick ordning på spelet. Gamboa bytte in nyförvärven Compagnucci och Garro, vilka båda skulle bära frukt tämligen omgående.

En fin hörna ifrån Nicolás Castro hittade pannan på Compagnucci som kunde nicka in reduceringen. Därefter gick det fort. Juan Garro gjorde 2-2, även detta efter en hörna, innan Jonathan Cristaldo rullade in 3-2. Talleres föll ihop som ett korthus och ledningen som kändes stabil i halvtid visade sig vara allt annat, än just det. Faktum är att även det tredje målet tillkom efter en hörna och Medina har en hel del att slipa på under den kommande veckan.

Newell’s Old Boys mot Talleres blev en svängig tillställning på Estadio Marcelo Bielsa.

**

Klockan elva på kvällen var det dags för Gimnasia och Platense att göra upp om poängen i La Plata. Hemmalaget saknade sitt största nyförvärv, under uppehållet, Pulga Rodríguez då han ådragit sig en sträckning och missar dom inledande tre omgångarna.

Bortalaget var bättre under den första halvleken och utnyttjade misstagen som Gimnasia stod för. Första målet tillkom efter en tumultartad situation där Brian Mansilla tillslut dundrade upp bollen i nättaket. 2-0-målet var ett mer elegant sådant där Matías Tissera stack i djupled, på en passning ifrån Nicolás Zalazar, och lyfte bollen över en utrusande Rodrigo Rey i Gimnasias målbur.

Gimnasia såg håglösa ut och hade svårt att få till några farliga lägen offensivt. Men några väl valde byten satte igång maskineriet. Efter att ha gått ifrån att ha varit ambivalenta, i den första halvleken, fick Gimnasia fart under dom avslutande 45 minuterna. Matías Pérez García kom in och reducerade med knappa 20 minuter kvar innan Guillermo Fratta räddade en poäng i slutskedet och delvis kompenserade för sina misstag i defensiven.

Gimnasia kom undan med blotta förskräckelsen medan Platense förtjänade segern. Dock var detta ett genomgående problem för Platense, redan under vårsäsongen, att man har problem med att behålla ledningar.

**

Kvällens sista match spelades mellan Vélez Sarsfield och Racing Club i Buenos Aires. Det blev inte någon sevärd historia direkt då båda lagen roterade ganska kraftigt och hade den kommande veckans returmöten, i Copa Libertadores, i tankarna.

Andra halvlek bjöd på lite mer än den första, men på det hela taget var det oavgjorda resultatet rättvist.