Nedräkning till ligasäsongen: Vélez Sarsfield

Idag inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför fortsätter vi idag nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är Vélez Sarsfield.

Vélez Sarsfield var totalt överlägsna under den första delen av vårens ligaspel. Man vann sin grupp i överlägsen stil och många trodde nog, inklusive undertecknad, att dom skulle gå hela vägen i slutspelet. Men i kvartsfinalen tog det snöpligt nog stopp efter att Racing Club vunnit efter en dramatisk straffläggning.

Nu har Mauricio Pellegrino och hans manskap fått slika såren under uppehållet och förhoppningen är att man nu kan nå hela vägen under hösten istället. Truppen är ganska intakt även om några frånfall har blivit verklighet. På nyförvärvsfronten har endast Bolivias landslagsmålvakt, Carlos Lampe, värvats in.

Positivt har såklart varit att Thiago Almada är kvar i klubben trots ihärdiga flyttrykten. Dock kommer han att missa inledningen av ligaspelet eftersom han är iväg med landslaget för att spela OS i Tokyo.

Spelare i fokus: Lucas Janson.

Lucas Janson är en otroligt produktiv ytteranfallaren som dels kan göra sin gubbe, men också avsluta på ett fenomenalt sätt. Gjorde några riktiga pärlor under vårsäsongen och är viktig för Pellegrinos lagbygge.

Var duktig redan under sin tid med Tigre, men har utvecklats ännu mer i Vélez. Lite av en late-bloomer då han hunnit fylla 26 år.

Lucas Janson är oerhört viktig för Pellegrinos lag.

**

Visste ni detta?

Vélez Sarsfields hemmaplan, Estadio José Amalfitani, är namngiven efter den f.d. presidenten med samma namn. Amalfitani var president för Vélez Sarsfield i 30 år och var det ända fram till sin död 1969.

Under denna epok utvecklades Vélez Sarsfield, som klubb, något enormt och Amalfitani blev även uppmärksammad av det argentinska fotbollsförbundet efter sin bortgång då han blev tilldelad en specifik dag som ständigt uppmärksammas år efter år.

José Amalfitani var president i Vélez Sarsfield i över 30 år och idag är hemmaplanen döpt till hans ära.

Legendarisk ikon: Carlos Bianchi.

Carlos Bianchi är förmodligen mest erkänd för sina bedrifter som tränare, men han var faktiskt också en gedigen spelare när det begav sig. Han spelade i Vélez Sarsfield under två olika sejourer och under dessa gjorde han sammanlagt 206 mål för klubben – bäst någonsin i föreningens historia.

Man måste såklart också nämna Bianchi som tränare då han är ensam om att ha vunnit fyra stycken Copa Libertadores-titlar. En av dessa kom med Vélez Sarsfield 1994. Bianchi vann dessutom ligan fyra gånger, samt Interkontinentalcupen, med Vélez under inledningen på 90-talet.

Carlos Bianchi är en ikon i Vélez Sarsfield som både tränare – och spelare. Har dessutom vunnit väldigt mycket med Boca Juniors som tränare.

**

Vélez Sarsfield.
Grundad: 1 januari 1910.
Hemmaplan: Estadio José Amalfitani, Liniers, Buenos Aires.
Tränare: Mauricio Pellegrino.
Placering föregående säsong: 1 (Grupp B, ut i kvartsfinalen mot Racing Club).
Antal ligaguld: 10 (2013).

Nyförvärv: Carlos Lampe (Always Ready).

Förluster: Hernán de la Fuente, Luis Abram, Pablo Galdames, Nazareno Bazán Vera (Sportivo Luqueño), Alexander Domínguez. 

**

1.
2. Vélez Sarsfield.
3. Boca Juniors.
4. Racing Club.
5. Argentinos Juniors.
6. Lanús.
7. Independiente.
8. Gimnasia.
9. Talleres.
10. San Lorenzo
11. Estudiantes.
12. Defensa y Justicia.
13. Rosario Central.
14. Banfield.
15. Colón.
16. Unión.
17. Tucumán.
18. Huracán.
19. Godoy Cruz.
20. Newell’s Old Boys.
21. Central Córdoba.
22. Arsenal.
23. Aldosivi.
24. Platense.
25. Sarmiento.
26. Patronato.