Nedräkning till ligasäsongen: River Plate

Idag inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför fortsätter vi idag nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är River Plate.

Ett genomgående tema med River Plate, under Gallardos epok som tränare i klubben, har varit att man presterat bättre i Copa Libertadores än i ligaspelet. Hittills är detta den enda titeln som Gallardo inte har som tränare för ”Los Millonarios”.

Ifjol åkte man ut i kvartsfinalen mot Boca Juniors. Mycket pga. att man var hårt drabbat av Coronaviruset vid tillfället för matchen, men det är ändå ett återkommande mönster.

Gallardo har förstärkt truppen under uppehållet med att plocka hem Enzo Fernández ifrån Defensa y Justicia och värva in Braian Romero som ersättare till Rafael Borré. Överlag tycker jag att River har seriens bästa – och bredaste trupp. Hade tre spelare med i Argentina vinnande Copa América-trupp; Franco Armani, Gonzalo Montiel och Julián Álvarez.

Dessutom är det förmodligen sista chansen för Gallardo att vinna ligatiteln. Hans kontrakt går ut vid årsskiftet och jag tror inte att han själv är sugen på att skriva under ett nytt.

Spelare i fokus: Nicolás De La Cruz.

Faktiskt anmärkningsvärt att Nicolás De La Cruz fortfarande är kvar i River Plate med tanke på den höga nivå som han haft under dom senaste säsongerna och det faktum att han tagit en ordinarie plats i Uruguays landslag.

Är en otroligt rörlig, teknisk och passningssäker mittfältare som dessutom är hyfsat målfarlig. Har blivit en av Marcelo Gallardos favoritspelare och det är inte svårt att förstå varför – De La Cruz är stundtals magisk i såväl ligaspelet som Copa Libertadores.

Nicolás De La Cruz är en otroligt skicklig mittfältare som slagit sig in i såväl River Plate som det uruguayanska landslaget.

**

Visste ni detta?

River Plate fick sitt smeknamn ”Los Millonarios” efter värvningen av Carlos Peucelle 1931. Man slog då det inhemska transferrekordet när yttermittfältaren värvades för 10,000 pesos, vilket var en enorm summa på den tiden. Ett år senare köpte man dessutom Bernabé Ferreyra för 35,000 pesos och då var smeknamnet defintivt befogat – och det etablerade sig snabbt bland gemene man. 

River Plate slog transferrekord när Carlos Peucelle värvades 1931.

Legendarisk ikon: Amadeo Carrizo.

Personifierade den eleganta målvakten. Även om Amadeo Carrizo enbart spelade för River Plate, i Argentina, blev han omtyckt i hela landet. Mycket tack vare sitt sätt att uppträda både utanför – och på planen.

Amadeo Carrizo var den förste målvakten, i Argentina, att använda målvaktshandskar och det var något han hade snappat upp ifrån den italienske målvakten Giovanni Viola.

Carrizo vann 7 ligatitlar med River Plate under 40- och 50-talet. Under dessa årtiondena delade han omklädningsrum med några av klubbens främsta spelare genom alla tider – däribland Ángel Labruna, José Manuel Moreno och Félix Loustau.

Amadeo Carrizo personifierade den eleganta målvakten.

**

River Plate.
Grundad: 25 maj 1901.
Hemmaplan: Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, Belgrano, Buenos Aires.
Tränare: Marcelo Gallardo.
Placering föregående säsong: 3 (Grupp A, ut i kvartsfinalen mot Boca Juniors).
Antal ligaguld: 36 (senast 2014).

Nyförvärv: Enzo Fernández (åter efter utlåning, Defensa y Justicia), Braian Romero (Defensa y Justicia).

Förluster: Jorge Moreira, Rafael Borré (Eintracht Frankfurt), Lucas Beltrán (Colón, lån), Nahuel Gallardo (Colón, lån).

**

1. River Plate.
2. Vélez Sarsfield.
3. Boca Juniors.
4. Racing Club.
5. Argentinos Juniors.
6. Lanús.
7. Independiente.
8. Gimnasia.
9. Talleres.
10. San Lorenzo
11. Estudiantes.
12. Defensa y Justicia.
13. Rosario Central.
14. Banfield.
15. Colón.
16. Unión.
17. Tucumán.
18. Huracán.
19. Godoy Cruz.
20. Newell’s Old Boys.
21. Central Córdoba.
22. Arsenal.
23. Aldosivi.
24. Platense.
25. Sarmiento.
26. Patronato.