Nedräkning till ligasäsongen: Racing Club

Idag inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför fortsätter vi idag nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är Racing Club.

Efter en trevande inledning på säsongen tog sig Racing samman under den andra hälften och lyckades nå finalen mot Colón, efter dubbla straffavgöranden i såväl kvartsfinalen mot Vélez Sarsfield som i semifinalen mot Boca Juniors.

Pizzis lag föll sedan i finalen mot ett suveränt Colón och det lämnade såklart en viss bitter eftersmak. Sättet som tränaren lyckades vända på den tveksama starten gjorde dock att han fick fortsätta vid rodret inför den kommande säsongen.

Racing har fått tillbaka Lisandro López, som lämnat Atlanta United i MLS efter att hans pappa plötsligt gått bort. Racing har också plockat in Javier Correa ifrån mexikanska Santos Laguna. På minussidan har Lorenzo Melgarejo lämnat för paraguayanska Libertad. Detta efter att mittfältaren inte ska ha trivts i den argentinska storklubben.

Spelare i fokus: Tomás Chancalay.

Tomás Chancalay var Racings bäste spelare i våras tillsammans med Enzo Copetti. Den f.d. Colón-anfallaren gjorde fem mål i ligaspelet och var därmed Racings bäste målgörare.

Chancalay hade en stor del i att storklubben tog sig vidare till såväl finalen av ligaspelet – som åttondelsfinalen av Copa Libertadores.

Besitter många kvalitéer som gör honom till en enormt användbar spelare på i stort sett samtliga offensiva positioner.

Enzo Copetti och Tomás Chancalay var Racings viktigaste spelare i våras.

**

Visste ni detta?

Mellan 1966 och 2001 vann inte Racing Club en enda ligatitel. Däremellan hann klubben dessutom med att gå i konkurs en gång.

Under ledning av Reinaldo ”Mostaza” Merlo lyckades Racing tillslut bli mästare igen efter 35 års torka. Under denna säsong (2001) yppade han den senare kända frasen ”Paso a Paso” – steg för steg – som idag har fått ett eget fotbollsprogram uppkallat efter sig i Argentina.

Legendarisk ikon: Evaristo Barrera.

Föddes i Rosario, men det var i Racing Club och Avellaneda som Evaristo Barrera fick störst genomslag inom den argentinska klubblagsfotbollen. Hans 136 mål på 142 matcher gör att han, än idag, har ett av dom bästa målsnitten i klubbens långa historia.

Hade senare en gedigen karriär i Italien där Barrera spelade för bl.a. Lazio, Napoli och Ascoli. Bosatte sig sedan permanent, efter spelarkarriären, i Italien och levde där tills sin död på 80-talet. Hann också med att träna Novara.

Evaristo Barrera var en pålitlig målskytt i Racing Club under 30-talet.

**

Racing Club.
Grundad: 25 mars 1903.
Hemmaplan: Estadio Presidente Perón (El Cilindro), Avellaneda.
Tränare: Juan Antonio Pizzi.
Placering föregående säsong: 4 (Grupp A, tog sig sedan till finalen som man förlorade mot Colón).
Antal ligaguld: 18 (senast 2019).

Nyförvärv: Lisandro López (Atlanta United), Javier Correa (Santos Laguna).

Förluster: Marcelo Díaz (Libertad), Tiago Banega (Patronato, lån), Kevin Gutiérrez (Defensa y Justicia, lån), Alexis Soto (Defensa y Justicia, lån), Braian Mansilla (Platense, lån), Lorenzo Melgarejo (Libertad), Nicolás Reniero (Argentinos Juniors, lån).

**

1.
2.
3.
4. Racing Club.
5. Argentinos Juniors.
6. Lanús.
7. Independiente.
8. Gimnasia.
9. Talleres.
10. San Lorenzo
11. Estudiantes.
12. Defensa y Justicia.
13. Rosario Central.
14. Banfield.
15. Colón.
16. Unión.
17. Tucumán.
18. Huracán.
19. Godoy Cruz.
20. Newell’s Old Boys.
21. Central Córdoba.
22. Arsenal.
23. Aldosivi.
24. Platense.
25. Sarmiento.
26. Patronato.