Nedräkning till ligasäsongen: Boca Juniors

Idag inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför fortsätter vi idag nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är Boca Juniors.

Boca Juniors gjorde verkligen inte sin bästa säsong i våras. Man kom visserligen tvåa i gruppspelet, men spelet var stundtals idéfattigt och väldigt krampaktigt.

Har haft en ovanligt stor spelaromsättning under uppehållet där många tongivande spelare har försvunnit. I gengäld har Boca ersatt med bl.a. Norberto Briasco och Esteban Rolón – båda ifrån Huracán.

Spelare i fokus: Cristian Medina.

Född 2002 och slog igenom med dunder och brak under fjolårssäsongen. Har redan hunnit bevisa att han är en fantastisk passningsspelare som fungerar utmärkt i Russos 4-3-3-system. Kan egentligen bli hur bra som helst.

Så pass snabbt har Medina, som kom till Boca Juniors som 10-åring, etablerat sig i laget att storklubben redan bundit upp honom på ett femårskontrakt. Dessutom har han blivit en populär spelaren bland klubbens supportrar som vädjat om att Medina ska ta över tröja nummer 10 när Carlos Tevez nu lämnat klubben.

När Medina gjorde sitt första mål i Primera Division, mot Tucumán i april, bestämde han sig för att bevara tröjan han spelade i den dagen och ha den som ett minne under resten av sin karriär.

Jag är glad för målet och på sättet som laget genomförde matchen. När jag gjorde det kom många tankar över mig, alla minnena ifrån ungdomslagen… jag visste inte riktigt hur jag skulle fira. Lagkamraterna gratulerade mig sen lite extra på träningen dagen efter. Den här tröjan betyder enormt mycket för mig, jag kommer aldrig att glömma denna dag. Jag ska ta hand om den här tröjan och vakta den hemma hos mig”.

Cristian Medina har snabbt slagit sig in i Boca Juniors startelva.

**

Visste ni detta?

1925 gjorde Boca Juniors en turné till Europa och blev därmed det första argentinska klubblaget att spela på denna kontinent. Man var borta i tre månader och spelade i Spanien, Tyskland samt Frankrike.

Tack vare resan fick Boca ett enormt genomslag hemma i Argentina och gick ifrån att ha varit ett lokalt kvarterslag i La Boca, till att ha supportrar över hela landet.

Boca Juniors möte med spanska Celta Vigo under turnén i Europa.

Legendarisk ikon: Sebastián Battaglia.

Ingen annan spelare har vunnit fler titlar med Boca Juniors än Sebastián Battaglia. Den passionerade mittfältaren bärgade smått otroliga 17 titlar med storklubben.

Det är med stor stolthet som jag lever med vetskapen om att jag är den meste vinnaren i Bocas historia.

Battaglia spelade i Boca Juniors under två epoker och däremellan hann han också med en sejour i spanska Villarreal.

Ingan annan har vunnit fler titlar med Boca Juniors än Sebastián Battaglia – 17 stycken.

**

Boca Juniors.
Grundad: 3 april 1905.
Hemmaplan: Estadio Alberto J Armando (La Bombonera), La Boca, Buenos Aires.
Tränare: Miguel Ángel Russo.
Placering föregående säsong: 2 (Grupp B, ut i semifinalen mot Racing Club).
Antal ligaguld: 34 (senast 2020).

Nyförvärv: Marcelo Weigandt (Gimnasia, åter efter utlåning), Nicolás Orsini (Lanús), Norberto Briasco (Huracán), Esteban Rolón (Huracán).

Förluster: Carlos Tevez, Esteban Andrada (Monterrey), Nicolás Capaldo (Red Bull Salzburg), Mauro Zárate, Julio Buffarini, Leonardo Jara, Emmanuel Mas (Orlando), Franco Soldano (åter till Olympiakos efter utlåning).

**

1.
2.
3. Boca Juniors
4. Racing Club.
5. Argentinos Juniors.
6. Lanús.
7. Independiente.
8. Gimnasia.
9. Talleres.
10. San Lorenzo
11. Estudiantes.
12. Defensa y Justicia.
13. Rosario Central.
14. Banfield.
15. Colón.
16. Unión.
17. Tucumán.
18. Huracán.
19. Godoy Cruz.
20. Newell’s Old Boys.
21. Central Córdoba.
22. Arsenal.
23. Aldosivi.
24. Platense.
25. Sarmiento.
26. Patronato.