Krönika: Premiär och talangfeber

Idag inleds den nya säsongen av Liga Profesional och jag ser fram emot att se morgondagens stjärnor redan den här säsongen.

Den argentinska ligasäsongen drar igång i afton med mötet mellan Unión och Boca Juniors, följt av Sarmiento mot Estudiantes.

En ny säsong är alltid spännande, men årets upplaga kittlar faktiskt mer än på länge. Man kan skönja att det ska bli publik på matcherna igen i Argentina. Ungefär 50% av befolkningen i landet har fått sin första dos och det rör sig onekligen åt rätt håll med den tunga pandemin.

I kölvattnet av Corona-pandemin har klubbarna drabbats ekonomisk och ingen förening i Argentina har lämnats obemärkt av pandemins konsekvenser. Independiente är så pass illa däran, vad det gäller ekonomin, att man är förbjudna att värva innan man löst några av sina avbetalningar. Därför är deras hittills enda nyförvärv, Joaquín Laso, fortfarande inte spelklar.

Resultatet av att pengarna sinar är att klubbarna blir så illa tvungna att satsa på den egna akademin och lyfta upp spelare underifrån till seniortruppen. Detta är visserligen något man varit duktiga på i Argentina, under en längre tid, men det kommer att bli än mer påtagligt framöver.

Under Russos andra sejour i Boca Juniors har han låtit 9 egna produkter fått göra sin debuter i Primera Division och flera andra klubbar följer samma exempel. Till dom olympiska spelen i Tokyo är majoriteten av spelarna i truppen ifrån den inhemska ligan och talangproduktionen ser lovande ut.

Framtiden känns ljus för den argentinska fotbollen som dessutom bröt en 28-årig titeltorka i somras när man vann Copa América-titeln i Brasilien. Lanús har varit en exempel att följa dom senaste säsongerna. När laget nådde finalen av fjolårets Copa Sudamericana gjorde man det med en, nästan hel, startelva av egna produkter. Flera av dessa tillhör nu dom hetaste namnen att lämna för Europas största ligor.

Ikväll när Boca Juniors tar sig an Unión i Santa Fe kan en 16-åring debutant få starta, eller åtminstone hoppa in, i Valentín Barco. Vi kommer att få se mer av denna varan framöver och det är något som gör mig förväntansfull inför den kommande säsongen. Spelare som vuxit upp innanför klubbens väggar, och brinner för att spela i just den matchtröjan, är raka motsatsen mot vad vi är vana vid ifrån den europeiska toppfotbollen där spelare byter klubbar som andra byter strumpor.

Vid midnatt rullar bollen igen i Argentinas högsta division. Glöm inte att bänka er för att se morgondagens stjärnor redan ikväll.

**

Några talanger att hålla ögonen på under den kommande säsongen:

Cristian Medina i Boca Juniors är en fantastisk mittfältare som är född 2002 och redan hunnit göra nästan 30 matcher i Primera Division. Har alla kvalitéer för att bli en framtida landslagsspelare.

Pedro De La Vega i Lanús är bara 20 år, men redan spelat flera säsonger i Argentina. Ryktas till främst den italienska ligan och ska spela för landslaget, i OS, under sommaren.

Thiago Almada i Vélez Sarsfield. En av dom största talangerna i Argentina. Född 2001, men är inne på fjärde året i Vélez seniortrupp. Gjorde debut som 17-åring och var med på Guardians lista över dom största talangerna i världen.

Alan Velasco i Independiente. Redan tagit en ordinarie plats i storklubben och kommer under kommande säsong att spela som ”enganche”, mellan mittfält och anfall. Snabb, teknisk och målfarlig. Född 2002.

Julián Álvarez i River Plate. 20 år och redan vunnit Copa América. Var en av tre spelare ifrån River Plate som var med i Scalonis trupp till sommarens mästerskap. Följs bl.a. av Milan och lär inte bli kvar särskilt länge till i River Plate.

Franco Orozco i Lanús. Liten och teknisk anfallare som lär få mer speltid under hösten. Född 2002 och jämförs med en ung Agüero.