Nedräkning till ligasäsongen: San Lorenzo

Imorgon inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför fortsätter vi idag nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är San Lorenzo.

San Lorenzos senaste säsonger har varit den ena katastrofen efter den andra och vårens turnering blev dessvärre inget undantag.

Tränaren Diego Dabove valde själv att avgå efter att säsongen tagit slut och ersattes, under uppehållet, istället av Paolo Montero som nu ska försöka vända på skutan.

Truppen har bantats en del och det skulle behövas några spetsiga nyförvärv för att San Lorenzos supportrar återigen ska kunna drömma om en topplacering.

Spelare i fokus: Ángel Romero.

På gott och ont är Ángel Romero och hans bror Óscar alltid i fokus. Det har varit många turer runt dom båda sedan dom kom till San Lorenzo. Faktum är dock att båda två är enormt viktiga för föreningens anfallsspel och där främst Ángel har varit i en klass för sig.

Båda två har varit iväg med det paraguayanska landslaget i sommarens Copa América och Ángel gjorde två mål i gruppspelet mot Bolivia. Bröderna kommer missa premiären mot Arsenal Sarandí, men väntas därefter ansluta till Monteros lagbygge.

Kontroversiell eller inte – Ángel Romero är ändå en av San Lorenzos tveklöst bästa spelare.

**

Visste ni detta?

San Lorenzo är döpt efter en katolsk präst, Lorenzo Massa, som lät ett gäng ungdomar spela på bakgården till hans kyrka, istället för på vägen, då han sett hur en av pojkarna nästan blivit överkörd av en spårvagn.

En kort tid därefter samlades ungdomarna för att bilda en förening och diverse namnförslag kom på tal. När någon föreslog San Lorenzo, till ära för prästen, motsatte sig huvudpersonen själv detta då han inte alls kände för att stå i fokus. När ungdomarna sedan la fram det som att laget inte skulle vara döpt efter Lorenzo Massa, utan helgonet Lorenzo de Roma köpte prästen namnet.

San Lorenzo adderades sedan också av Almagro eftersom det var i detta område som föreningen grundades i. Senare kom dock San Lorenzo att bli mest förknippad med stadsdelen Boedo i Buenos Aires, men har sedan 90-talet haft sin hemmaplan i Flores. Detta efter att deras gamla arena blivit konfiskerad av militärjuntan under slutet av 70-talet.

Lorenzo Massa som San Lorenzo är döpt efter.

Legendarisk ikon: José Sanfilippo.

En av Argentinas främsta målskyttar genom alla tider i såväl klubblags – som landslagssammanhang. Spelade i San Lorenzo mellan 1953 och 1962. Under dessa år smällde Sanfilippo dit mer än 200 mål. Gjorde sig annars känd – både under karriären och efteråt – för att vara något av en citatmaskin och hyfsat arrogant till sättet. Eller vad sägs om dessa uttalanden?

”Jag är ett fenomen. Om jag spelade idag skulle det inte finnas tillräckligt med pengar för att köpa mig”.

Eller varför inte denna klassikern?

”Martín Palermo är en katastrof, men Russo petar inte honom eftersom han inte har några pungkulor”.

Sanfilippo vann den argentinska skytteligan fyra år i rad mellan 1958 och 61 där toppnoteringen var 1960 med 34 gjorda mål.

”Om jag är den stora legendaren i San Lorenzo? Det är inget snack om saken. Men det är inte jag som slagit fast det utan supportrarna”.

Vi får väl helt enkel bara acceptera detta faktum, lita på huvudpersonen själv och ta med José Sanfilippo på denna punkt i artikeln.

José Sanfilippo är än idag San Lorenzos bäste målgörare någonsin.

**

San Lorenzo.
Grundad: 1 april 1908.
Hemmaplan: Estadio Pedrio Bidegain (Nuevo Gasómetro), Flores, Buenos Aires.
Tränare: Paolo Montero.
Placering föregående säsong: 5 (Grupp A).
Antal ligaguld: 15 (2013).

Nyförvärv: Néstor Ortigoza (Estudiantes Rio Cuarto), Ezequiel Cerutti (Coritiba, åter efter lån).

Förluster: Fabricio Coloccini (Aldosivi), José Devecchi (Aldosivi), Víctor Salazar (Olimpia), Franco Troyansky (Atlas), Diego Braghieri (Lanús), Rufino Lucero (Aldosivi), Manuel Insaurrable (Gimnasia, lån), Fernando Monetti.

**

1.
2.
3.
4. 
5. Argentinos Juniors.
6. 
7. Independiente.
8. Gimnasia.
9. Talleres.
10. San Lorenzo
11. Estudiantes.
12. Defensa y Justicia.
13. Rosario Central.
14. Banfield.
15. Colón.
16. Unión.
17. Tucumán.
18. Huracán.
19. Godoy Cruz.
20. Newell’s Old Boys.
21. Central Córdoba.
22. Arsenal.
23. Aldosivi.
24. Platense.
25. Sarmiento.
26. Patronato.