Nedräkning till ligasäsongen: Independiente

Imorgon inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför fortsätter vi idag nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är Independiente.

Independiente under Julio Falcioni har hittat en stabilitet i försvarsspelet som gjorde att man tog sig hela vägen till semifinalen av vårens turnering.

Har tappat några tunga pjäser under uppehållet och det finns ett stort behov av att lösa anfallssituationen. Falcioni vill väldigt gärna ha in en ny central anfallare innan säsongen börjar, vilket förmodligen inte kommer att ske, och flera spelare har nämnts i denna diskussion. Däribland Nicolás Blandi som sägs vilja lämna Colo-Colo i Chile.

Spelare i fokus: Alan Velasco.

Har jämförts med en ung Sergio Agüero och visst finns det vissa likheter. Slog igenom ordentligt under vinter – och våren för sitt Independiente. Har ryktats vara på väg till dom största klubbarna i Europa, men är än så länge kvar i Falcionis lag.

Under försäsongen har tränaren testat Alan Velasco som ”enganche” och spontant känns det som att det är en position han borde passa honom ännu bättre än på kanten. Passa på och njut så länge han finns kvar i Primera Division.

18-åringen har redan lockat till sig ett intresse ifrån Europas största klubbar.

**

Visste ni detta?

När Independiente vann Copa Libertadores 1964 blev man det första argentinska laget någonsin att vinna turneringen. I finalen besegrades uruguayanska Club Nacional med sammanlagt 1-0.

Tidigare i turneringen hade Independiente slagit ut den brasilianska storklubben Santos som var, i det närmaste, oslagbara under denna epok med en viss Pelé i laget.

Legendarisk ikon: Jorge Burruchaga.

Egentligen vill man ju välja Ricardo Bochini på denna plats, då det förmodligen inte finns en större ikon än han i Independientes historia, men jag har redan skrivit så mycket om honom att det får bli Jorge Burruchaga istället.

Inledde visserligen sin karriär i Arsenal Sarandí, men det var med Independiente och det argentinska landslaget som Burruchaga blev mest förknippad. Vann ligan, Copa Libertadores och Interkontinentalcupen under inledningen av 80-talet och skrev sedan på för Nantes i Frankrike där ”Burru” spenderade sju säsonger.

Vände hem till Independiente på 90-talet med enormt mycket rutin innanför skjortarmen. Blev odödlig hos dom argentinska fotbollssupportrarna efter att ha gjort det avgörande målet, i förlängningen, mot Västtyskland i VM-finalen 1986.

Jorge Burruchaga vann, i stort sett allt, man kunde vinna med Independiente som spelare.

**

Independiente.
Grundad: 1 januari 1905.
Hemmaplan: Estadio Libertadores de América, Avellaneda.
Tränare: Julio Falcioni.
Placering föregående säsong: 3 (Grupp B, ut i semifinal mot Colón).
Antal ligaguld: 16 (senast 2002).

Nyförvärv: Joaquín Laso (Rosario Central).

Förluster: Pablo Hernández (O’Higgins), Jonathan Menéndez (Real Salt Lake), Nicolás Messiniti (Once Caldas, lån), Adrián Arregui (Independiente Medellín), Marcos Landaburu (San Telmo).

**

1.
2.
3.
4. 
5. Argentinos Juniors.
6. 
7. Independiente.
8. Gimnasia.
9. Talleres.
10.
11. Estudiantes.
12. Defensa y Justicia.
13. Rosario Central.
14. Banfield.
15. Colón.
16. Unión.
17. Tucumán.
18. Huracán.
19. Godoy Cruz.
20. Newell’s Old Boys.
21. Central Córdoba.
22. Arsenal.
23. Aldosivi.
24. Platense.
25. Sarmiento.
26. Patronato.