Nedräkning till ligasäsongen: Newell’s Old Boys

Om några dagar inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför fortsätter vi idag nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är Newell’s Old Boys.

Newell’s Old Boys gjorde en horribel säsong i våras och kom sist i sin grupp. Har en väldigt ålderstigen trupp, som vid första anblick kan se väldigt namnkunnig ut, men där många av spelarna har sett sina bästa dagar.

Germán Burgos har lämnat som huvudtränare och blivit ersatt av Fernando Gamboa. Han har i sin tur inlett en gedigen rensning av truppen och en handfull spelare har lämnat för att dra ner på dom ekonomiska konstnaderna. Värvningen av Juan Garro är intressant och det känns som ett nyförvärv man kan bygga vidare på.

Spelare i fokus: Jerónimo Cacciabue.

Är en väldigt spännande spelare som varit en av få ljusglimtar i Newell’s Old Boys under dom senaste säsongerna. Kan spela både som defensiv mittfältare och högerback. Besitter ett fint långskott och är ofta aktiv i speluppbyggnaden. Missade slutet av vårsäsongen pga. en skada.

**

Visst ni detta?

Newell’s Old Boys grundades av en engelsman vid namn Isaac Newell. Han var född i engelska Kent, men lämnade sitt hemland för Argentina tillsammans med några av sin pappas vänner som 16-åring.

Med sig på båten hade Isaac ett rekommendationsbrev som han överräckte till William Wheelwright – chefen för Central Argentine railway – och omgående fick han ett jobb som telegrafist.

7 år senare gifte sig Isaac med sin fru Anna, som var tyska, och kort tid därefter grundade han en skola som hade färgerna rött och svart i emblemet. En mix av Englands Tysklands färger. Ytterligare några decennier senare grundades Newell’s Old Boys. Klubben döptes efter Isaac som en hyllning till hans gärningar kring fotbollen och samhället i stort i Rosario. Laget fick omgående samma färger som skolans emblem hade haft.

Från början var det uteslutande en förening för skolans lärare och elever att kunna utöva fysisk träning i. Något som blev allt vanligare att man förespråkade för inom skolmiljön, i Argentina, vid förra sekelskiftet.

Isaac Newell grundade Newell’s Old Boys.

Legendarisk ikon: Gerardo Martino.

Martino har blivit ikonisk i Newell’s Old Boys, både som spelare och tränare. Totalt har han vunnit fyra ligatitlar med Rosarioklubben (tre som spelare och en som tränare). Är född i staden och har alltid pratat varmt om sina sejourer i Newell’s Old Boys.

Gerardo Martino innehar dessutom rekordet för flest gjorda matcher i Newell’s Old Boys någonsin – 505 stycken. Martino har dock även spelat och tränat andra lag i Argentina, däribland landslaget som han ledde mellan 2014 och 2016. Numera är han förbundskapten för Mexiko.

Gerardo Martino har gjort flest matcher för Newell’s Old Boys någonsin.

**

Newell’s Old Boys.
Grundad: 3 november 1903.
Hemmaplan: Estadio Marcelo Bielsa, Rosario.
Tränare: Fernando Gamboa.
Placering föregående säsong: 13 (sist i Grupp B).
Antal ligaguld: 6 (senast 2013).

Nyförvärv: Juan Garro (Huracán), Gabriel Compagnucci (Tigre).

Förluster: Mauro Formica (Colón), Matías Orihuela, Manuel Llano (Godoy Cruz, lån), Julián Marcioni (Platense, lån), Braian Rivero (Defensa y Justicia), Manuel Guanini, Enzo Cabrero (Intercity), Martín Bellotti (Intercity).

**

1.
2.
3.
4. 
5. Argentinos Juniors.
6. 
7.
8. Gimnasia.
9. Talleres.
10.
11.
12. Defensa y Justicia.
13.
14. Banfield.
15. Colón.
16. Unión.
17. Tucumán.
18.
19. Godoy Cruz.
20. Newell’s Old Boys.
21. Central Córdoba.
22. Arsenal.
23. Aldosivi.
24. Platense.
25. Sarmiento.
26. Patronato.