Nedräkning till ligasäsongen: Tucumán

Om några dagar inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför fortsätter vi idag nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är Tucumán.

Gjorde en skaplig säsong, i våras, sett till förutsättningarna. Tucumán hade kanske den svagaste truppen sedan uppflyttningen 2015 och det märktes på planen. Prestationerna svajade på tok för mycket och det var svårt för tränaren Omar De Felippe att få till en jämnhet i spelet.

Än så länge har man fått behålla Leonardo Heredia, vilket är otroligt viktigt då han var deras kanske bästa spelare i våras. I övrigt saknar man några riktigt tunga nyförvärv för att kunna hoppas på en högre placering än någonstans i mittenpartiet.

Spelare i fokus: Cristian Lucchetti.

Målvakten har hunnit fylla 43 år, men är fortfarande Tucumáns tveklösa etta i målet. Har en gedigen karriär bakom sig där han egentligen är allra mest förknippad med Banfield. Det var nämligen i den klubben som Lucchetti fostrades och blev mästare 2009.

Det ironiska i allt är att målvakten själv, för 12 år sedan ungefär, uttryckte sin aversion gentemot målvaktspositionen. Såhär sa han då;

”Jag gillar inte att spela målvakt. Varje gång jag drar på mig handskarna tänker jag att antingen gör jag en bra match eller så kommer jag knappt kunna sova på 1 vecka. Man är utsatt som målvakt. Ett misstag kan vara förödande”.

Onekligen ett ironiskt uttalande med tanke på att Lucchetti ändå fortsatt att spela fotboll förbi 40-strecket.

Cristian Lucchetti har aldrig gillat att vara målvakt. Ändå fortsätter han att spela vid 43-års ålder.

**

Visste ni detta?

När Tucumán var med i Copa Libertadores 2017 var det första gången i klubbens långa historia som man spelade i en kontinental turnering.

Man kom trea i sin grupp, bakom Palmeiras och Jorge Wilstermann, och fick därför fortsätta sitt äventyr i Sudamericana. Väl där åkte man ut i åttondelsfinalen mot Independiente.

Legendarisk ikon: Juan Francisco Castro.

Castro var en framträdande pjäs i Tucumán på 70-talet och är fortfarande lagets fjärde bästa målgörare genom alla tider. Vann distriktsmästerskapen med Tucumán sju gånger – vilket ingen annan i klubben lyckats med. Är därför fortfarande en ikon i Tucumáns historia.

**

Tucumán.
Grundad: 27 september 1902.
Hemmaplan: Estadio Monumental Presidente Jose Fierro.
Tränare: Omar De Felippe.
Placering föregående säsong: 7 (Grupp B).
Antal ligaguld: 0.

Nyförvärv: Renzo Tesuri (Godoy Cruz), Cristian Menédez (Everton de Chile).

Förluster: Matías Alustiza (Santamarina), Guillermo Ortiz (Godoy Cruz), Javier Toledo (Sol de América), Nicolás Aguirre, Fabián Monzón.

**

1.
2.
3.
4. 
5. Argentinos Juniors.
6. 
7.
8. Gimnasia.
9. Talleres.
10.
11.
12. Defensa y Justicia.
13.
14. Banfield.
15. Colón.
16.
17. Tucumán.
18.
19. Godoy Cruz.
20.
21. Central Córdoba.
22. Arsenal.
23. Aldosivi.
24. Platense.
25. Sarmiento.
26. Patronato.