Nedräkning till ligasäsongen: Sarmiento

Om några dagar inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför fortsätter vi idag nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är Sarmiento.

Det blev en helt okej säsong i Primera Division för nykomlingen Sarmiento i våras, även om jag vill tro att man hade hoppats på att ta lite fler poäng än man i slutändan gjorde. Producerade minst mål av samtliga lag i serien (10 på 13 omgångar) och Jonathan Torres stod för 50% av dessa. 

Krävs därför en kraftig uppryckning i det offensiva spelet om den kommande säsongen ska bli bättre. Rodrigo Salinas är ett intressant nyförvärv ifrån La Serena i Chile. Även Guido Mainero har visat fina tendenser tidigare och kan, med lite tur, bli ett bra nyförvärv.

Spelare i fokus: Jonathan Torres.

Var otroligt viktig för Sarmiento under återkomsten till Primera Division. Gjorde, som nämnts ovan, 50% av lagets totala målskörd. Bland annat stod Torres för ett fantastiskt långskott mot Defensa y Justicia som Unsain inte kunde hålla utanför stolparna. Något Torres själv menar är något han ofta testar – att ta avslut ifrån långt håll.

”Dom unga spelarna i laget jävlas alltid med mig eftersom jag alltid skjuter något skott långt utifrån. Idag (mot Defensa y Justicia) gick det vägen”.

Jonathan Torres stod för majoriteten av Sarmientos mål under den föregående säsongen.

**

Visste ni detta?

Daniel Passarella debuterade i seniorsammanhang med just Sarmiento Junín. Då huserade klubben i Primera C och här blev Passarella upptäckt av scouter ifrån River Plate. Resten är, som sagt, historia och vi vet alla hur mittbacken sedan gick vidare till att bli lagkapten för det argentinska landslaget som vann VM-guld 1978 och hann också med att spela i Serie A med Fiorentina.

Legendarisk ikon: José Raúl Iglesias.

Spelade visserligen bara lite mer än en säsong i Sarmiento, men blev snabbt en ihågkommen personlighet. Kallades för ”Toti” och har än idag ett svåröverträffat målsnitt i dom lägre divisionerna av den argentinska fotbollen.

Bland annat kan man konstatera att han, under 1980, gjorde 25 mål på 38 matcher med Sarmiento samt 36 mål på 37 matcher med Huracán. Ett smått osannolikt facit. Iglesias blev också ihågkommen för sina frenetiska – och väldigt känslosamma målfiranden. Än idag är han en uppskattad profil bland Sarmientos supportrar. Var också med och säkrade uppflyttningen till Primera Division, 1980, för första gången i klubbens historia.

José Raúl Iglesias är fortfaranze populär bland Sarmientos supportrar.

**

Sarmiento.
Grundad: 1 april 1911.
Hemmaplan: Estadio Eva Perón, Junín.
Tränare: Mario Sciacqua.
Placering föregående säsong: 12 (Grupp B).
Antal ligaguld: 0.

Nyförvärv: Gervasio Núñez (Blooming), Guido Mainero (Vélez Sarsfield, lån), Patricio Cucchi (Atlético Nacional, lån), Julián Chicco (Boca), Rodrigo Salinas (La Calera).

Förluster: Edson Montaño, Guido Vadalá.

**

1.
2.
3.
4. 
5. Argentinos Juniors.
6. 
7.
8. Gimnasia.
9. Talleres.
10.
11.
12. Defensa y Justicia.
13.
14. Banfield.
15. Colón.
16.
17.
18.
19. Godoy Cruz.
20.
21. Central Córdoba.
22. Arsenal.
23. Aldosivi.
24. Platense.
25. Sarmiento.
26. Patronato.