Krönika: Scaloni förtjänar alla hyllningar

Han tog över när det var kris i det argentinska landslaget, lappade ihop spillrorna och ledde Argentina till deras första stora titel på 28 år. Lionel Scaloni förtjänar alla hyllningar.

2018 och världsmästerskapet i Ryssland. Hela turneringen slutade i moll för Argentinas del när Frankrike blev på tok för svåra i åttondelsfinalen. På det hela taget var det ett bedrövligt mästerskap ifrån Argentinas sida. Krysset mot Island i premiären gjorde att man i slutändan kravlade sig vidare, ifrån gruppspelet, med nöd och näppe.

Jorge Sampaolis tid som förbundskapten tog slut fortare än den knappt hade hunnit inledas. Det blev verkligen ingen succé och tveksamma laguttagningar följdes upp av att gemenskapen inom landslaget kändes bortblåst. Det var dömt att misslyckas.

In på Sampaolis plats kom en oerfaren Lionel Scaloni och många trodde nog att detta bara skulle vara en tillfällig lösning. Men Scaloni blev kvar, ledde landslaget i Copa América 2019 och även om landslaget åkte ut i semifinalen mot Brasilien, började något att växa fram – och ta form.

Fjolårets Copa América blev uppskjutet pga. pandemin och när det väl spelades i år var det i ett helt annat land, än som från början var tänkt, och utan publik. När det sedan drog igång syntes det att Argentina menade allvar. Laget spelade stundtals en väldigt fin fotboll och segrarna trillade in.

Men det kanske absolut mest tydliga var att detta är ett lag som spelar och vinner tillsammans. Gemenskapen och lagandan är något som har varit väldigt tydligt under Scalonis epok i landslaget. Under sommarens Copa América har förbundskapten gått runt på väldigt många spelare och fått hela truppen att känna sig involverad. För första gången på länge har det känts som ett enhetligt landslag igen och inte ett löst sammansatt lag som förlitat sig på att Messi ska frälsa dom.

Di María har gjort bättre ifrån sig än på många år och Messi gjorde förmodligen sitt bästa mästerskap någonsin. Det har känts homogent, avslappnat och harmoniskt när Argentina lutsat sig fram i årets Copa América.

Det blev ett annorlunda mästerskap utan publik, bortsett ifrån i finalen, och med stor turbulens kring arrangemanget inför. Men i slutändan blev det lyckat, matcherna rullade på som planerat och Argentina vann sin första titel på 28 år. Scaloni har lyckats förvandla ett vrak till ett vinnande landslag igen. Han förtjänar alla hyllningar för det.