Nedräkning till ligasäsongen: Colón

Om 1 vecka inleds den nya säsongen av Liga Profesional. En rak serie där alla 26 lag möter varandra en gång. Därför kör vi vidare med nedräkningen till den kommande säsongen. Näst på tur är dom regerande mästarna Colón.

Mästarna ifrån Santa Fe gjorde en fantastisk säsong i våras när man bärgade sin första ligatitel någonsin. Eduardo Domínguez fick ihop laget på ett strålande sätt och Pulga Rodríguez ledde styrkorna nere på planen. Nu har anfallaren lämnat klubben för Gimnasia och det kommer onekligen att bli stora skor att fylla.

Hittills har man inte gjort något nyförvärv, förutom Mauro Formica, i Colón utan tränare Domínguez huvudfokus har istället varit att förlänga med den trupp som han har haft. Det gick dessvärre inte med Pulga, även om åsikterna går i sär om vad som egentligen ledde till att anfallaren lämnade för Gimnasia. Förhoppningen är att målvakten Burián ska krita på ett nytt avtal innan säsongsstarten, men ännu är inget bekräftat.

Spelare i fokus: Alexis Castro.

Alexis Castro var Colóns kanske viktigaste spelare under fjolåret tillsammans med Pulga Rodríguez och Rodrigo Aliendro. Efter misslyckade sejourer med såväl San Lorenzo som mexikanska Xolos de Tijuana fick mittfältaren en nytändning under Eduardo Domínguez.

”Han hade mycket att göra med mina prestationer, eftersom han var den enda personen som trodde på mig när ingen annan gjorde det. När jag inte fick chansen i andra klubbar. När jag var i Tijuana började Eduardo ringa mig och jag blev intresserad av att komma till Colón. Jag är mer än glad över att jag accepterade deras anbud”.

Totalt blev det fem mål och en assist för Alexis Castro under fjolårssäongen. I finalen mot Racing stod han för ett av målen i 3-0-segern.

Alexis Castro var enormt viktig för Colón under guldsäsongen.

**

Visste ni detta?

Att säsongen 2013-14 hamnade Colón på 92:e plats i världen vad det gällde publiksnitt under den dåvarande säsongen. Laget hade ett publiksnitt på 25,778 vilket gjorde att man tog sin in på denna ärofyllda lista. Vann gjorde Borussia Dortmund med sina dryga 80,000 i publiksnitt.

Legendarisk ikon: Edgardo Di Meola.

Spelade i Colón mellan 1969 och 1981. Under denna epok gjorde Di Meola 70 mål på 242 matcher. Med detta är han klubbens tredje bästa målgörare genom alla tider.

En intressant detalj i sammanhanget är att Meola och hans familj alltid har hejat på ärkerivalen Unión. I hans första derbymatch stod Meola för matchens enda mål och när han kom hem ifrån derbyt slängde hans mamma ut honom ur huset. Trots detta har Meola alltid framhävt att han hyser varma känslor gentemot Colón då dom gav honom mycket under hans långa karriär.

Edgardo Di Meola hejade egentligen på ärkerivalen Unión.

**

Colón.
Grundad: 5 maj 1905.
Hemmaplan: Estadio B.G Estanislao López.
Tränare: Eduardo Dominguez.
Placering föregående säsong: 1.
Antal ligaguld: 1 (senast 2021)

Nyförvärv: Mauro Formica (Newell’s)

Förluster: Luis ”Pulga” Rodríguez (Gimnasia), Gonzalo Escobar (bosman).

**

1.
2.
3.
4. 
5. Argentinos Juniors.
6. 
7.
8.
9.
10.
11.
12. Defensa y Justicia.
13.
14.
15. Colón.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23. Aldosivi.
24.
25.
26.