Braian Romero skulle aldrig kunna spela fotboll igen – nu är han klar för River Plate

När Braian Romero bara var 21 år gammal blev han diagnostiserad med ledgångsreumatism. Han fick höra att han aldrig skulle kunna spela fotboll igen, nu är anfallaren klar för River Plate. Räkna aldrig bort Braian Romero.

2012 spelade Braian Romero för Acasusso i tredjedivisionen. Plötsligt en dag kunde han knappt resa sig upp efter en tupplur i hemmet. Kroppen värkte ifrån midjan och neråt. Klubbens medicinska team gjorde bedömningen att Romero skulle skickas till sjukhuset för vidare kontroll. Värken blev allt värre och han blev internerad i 15 dygn.

Under denna period upptäcktes det att Romero hade fått ledgångsreumatism. Nu var värken så pass kraftig att han inte kunde röra sig ifrån nacken och neråt. Inte ens en promenad var görbar. Det var nu som han fick beskedet att han aldrig skulle kunna spela fotboll igen.

”Jag var tvungen att sluta med fotbollen eftersom jag inte ens kunde promenera”.

Braian Romero i Acassusos tröja.

Romero gav dock inte upp och efter att ha kämpat mot sjukdomen i 14 månader var han redo för att spela fotboll igen. Målen började trilla in i Acasusso och tillslut bestämde sig Colón, i Primera Division, för att köpa anfallaren 2015.

Efter tiden i Santa Fe fortsatte Romero till Argentinos Juniors där hans målproduktion ökade markant. 22 mål på 66 matcher gjorde att Independiente plockade upp Romero, men hos storklubben fick anfallaren det aldrig att lossna. 2019 lånade han ut till Athletico Paranaense i Brasilien och sedan väntade ytterligare en utlåning – denna gång till Defensa y Justicia.

Med ”El Halcón” fick Romero en enorm utväxling på sin karriär. Under ledning av Hernán Crespo vann han, och Defensa y Justicia, Copa Sudamericana under fjolåret och Recopan mot Palmeiras därefter. I Sudamericana blev Romero en – av endast tre spelare genom turneringens historia att nå minst 10 mål under en och samma säsong. Dessutom valdes han till fjolårsturneringens mest värdefulla spelare. En stor del i framgången hade, enligt Romero själv, huvudtränaren Crespo.

”Jag kom till Defensa y Justicia som vänster ytteranfallare. I en match under en träning stoppade Crespo allt och kallade mig åt sidan. Sen sa han till mig att jag skulle spela som nummer 9 istället och ta diagonallöpningar. Lyckligtvis gjorde jag tre mål på tjugo minuter och sen stannade jag där. I Defensa fick jag nytt liv i karriären på en ny position”.

När River Plate nu tappade Rafael Borré, under sommarens transferfönster, bestämde sig Marcelo Gallardo för att agera snabbt. Igår presenterades Borré för Eintracht Frankfurt och under tisdagen genomgick Braian Romero läkarundersökningen med River Plate för att sedan skriva på ett kontrakt till slutet av 2024.

”Los Millonarios” har spenderat dom senaste veckorna på träningsläger i USA. Därifrån ska Gallardo ha samtalat med Romero via telefon och berättat om sina idéer inför den kommande säsongen.

River Plate är nu återigen hemma i Argentina för att förbereda sig inför nästa veckas möte med Argentinos i åttondelsfinalerna av Copa Libertadores. Då kan Romero komma att göra mål mot sin gamla klubb och ta stora kliv mot att vinna Copa Libertadores med sin nya. Räkna aldrig bort Braian Romero.