Rogelio Funes Mori gjorde mål i debuten för Mexiko

Rogelio Funes Mori föddes i Argentina, gick på High School i USA och slog igenom i River Plate. Igår debuterade han för Mexikos landslag i en träningsmatch mot Nigeria.

Rogelio Funes Mori föddes i staden Mendoza i dom allra västligaste delarna av Argentina. Kanske trodde man att han skulle välja att spela för stadens största klubb, Godoy Cruz, men så blev det aldrig.

Som tonåring flyttade Rogelio till USA och gick på High School i Texas med sin bror Ramiro. Här väckte han enorm uppståndelse, var med i realityserien MLS Sueño, i vilken han vann, och hade Chelseas scouter i hälarna.

Väl hemma i Argentina igen slog båda bröderna igenom i River Plate och väckte uppmärksamhet långt utanför landets gränser. Mellan 2010 och 2013 gjorde Rogelio 20 mål på 100 matcher i River Plate innan han valde att gå utomlands.

Den portugisiske storklubben Benfica köpte loss honom, men här fick han inte mycket speltid. Rogelio huserade mest i B-laget, som spelar i landets andradivision, och var även utlånad en vända till turkiska Eskişehirspor innan anfallaren hade fått nog av Europaäventyret. 

Monterrey i Mexiko visade intresse för Rogelio och, med tanke på att dom kunde erbjuda ett lockande kontrakt, valde anfallaren att gå dit. Det skulle visa sig bli hans bästa val hittills i karriären. Med den mexikanska klubben har Rogelio vunnit såväl ligan som Centralamerikas motvarighet till Champions League och spelat semifinal i Klubb-VM mot Liverpool, där han f.ö. gjorde sitt hundrade mål för klubben.

Rogelio Funes Mori har öst in mål för den mexikanska klubben Monterrey under dom senaste 6 åren.

Rogelio Funes Mori har embarkerat sig, säsong efter säsong, i ligans toppskikte av målgörare och gjort minst 15 mål varje säsong. Med tanke på att han aldrig fått chansen i det argentinska landslaget höjdes rösterna för att han skulle prova med det mexikanska istället. 2019 fick han avslag ifrån FIFA på sin ansökan om att kunna bli uttagen för Mexiko, men efter en regeländring blev denna ansökan godkänd under det föregående året.

Rogelio har faktiskt spelat för det argentinska landslaget, men bara vid ett enda tillfälle. Det kom i en träningsmatch 2011 mot Brasilien. Förbundskaptenen Alejandro Sabella tog ut anfallaren, men Rogelio fick bara spela 30 minuter då han bytte av Hernán Barcos i den andra halvleken. Efter det har Rogelio funnits med i diskussionerna, åtminstone i pressen, hemma i Argentina vid landslagsamlingar, men utan att det resulterat i fler chanser.

Under dom senaste månader – och inför sommarens Gold Cup (Central – och Nordamerikas motsvarighet till EM och Copa América) har rösterna för en uttagning i Mexiko ökat. Dock har inte alla varit lika positivt inställda till Funes Moris eventuella deltagande i Gerardo Martinos landslag.

Den f.d. mexikanska storspelare Luis Hernández uttryckte sig både nedlåtande och främlingsfientligt om Rogelios eventuella uttagning och flaggade istället för att förbundskaptenen Martino skulle ta ut Américas Henry Martín.

”Framåt Henry Martín. Sätt dit den! Så att vi inte får med en utlänning i landslaget”.

Men Gerardo Martino brydde sig inte om dessa åsikter. Istället tog han med Rogelio till dom två träningsmatcherna som nu spelats, inför Gold Cup, samt i den trupp som ska spelas själva mästerskapet.

För att ytterligare salta alla kritiker i deras sår lämnades Javier ”Chicarito” Hernández utanför truppen – landslagets meste målgörare någonsin. Dock visade den rutinerade anfallaren på en enorm storhet när han öppet gratulerade Funes Mori till platsen i truppen och önskade honom lycka till.

”Som alltid, gentemot en mexikansk spelare och en arbetskamrat, önskar jag honom det bästa. Förhoppningsvis kan han göra det riktigt bra och hjälpa laget, det är därför som han är uttagen, och jag önskar honom all lycka i landslaget”.

Funes Mori svarade på detta uttalande med en stor glädje och stolthet.

”Det är en stolthet. Chicharito är ett exempel att följa, han är det mexikanska landslagets meste målgörare genom tiderna och hans siffror talar för sig själv. Han är en av dom största spelarna i Mexikos historia och att han hjälper mig, ger mig stöttning, det är en enorm stolthet för mig”.

Nu är Funes Mori med i Gerardo Martinos landslag.

Igår kom så den efterlängtade debuten för Funes Mori i det mexikanska landslaget när Nigeria väntade i en träningsmatch. Han startade på topp tillsammans med Napolis Hirving Lozano och Portos Jesus Corona. Det dröjde bara fyra minuter innan Funes Mori hade gjort sitt debutmål och lagets andra i matchen – Héctor Herrera gav dom ledningen redan efter två minuters spel.

Mexiko vann tillslut matchen med 4-0 och Funes Mori fick spela 66 minuter innan han blev utbytt mot Orbelin Pineda. Debuten var lyckad och det var en glad anfallare som samtalade med pressen efteråt.

”Det är en dröm för mig att ha fått debutera för Mexikos landslag. Det var en svår match. Det är bara att fortsätta framåt, vi har tränat på bra och det syntes nere på planen. Det var mycket nervositet innan, mycket spänningar för alltihop, men med den klassen som jag har i mina medspelare och med supportrarna som stöttat mig så har det gjort allting mycket enklare”.

Även huvudtränaren Gerardo Martino var nöjd med sin debutant.

”Målet han gjorde tar säkert bort lite extra press ifrån hans axlar då han, som nummer 9, alltid förväntas göra mål. Jag är tillfreds med hans deltagande i matchen och på sättet han kombinerade sig tillsammans med sina lagkamrater vid det fjärde målet. För att ha varit hans första match, och med tanke på att han inte haft jättemånga träningar tillsammans med dom andra, så var det här en bra debut”.

Nu väntar Curacao i öppningsmatchen av Gold Cup den 14 juli och sedan är det El Salvador som står näst på tur. För Funes Moris del är debuten redan avklarad och det första målet har redan inkasserats på kontot.