Han är Rafael Borrés ersättare i River Plate

Med framtiden osäker kring Rafael Borré måste River Plate tänka om kring anfallsfrågan. Dock har Gallardo redan sitt på det klara över vem som ska ersätta stjärnanfallaren i River. 

Den colombianske anfallaren Rafael Borrés kontrakt med River Plate gick ut vid midnatt och just nu är han kontraktslös. Mycket tyder på att anfallaren kommer att fortsätta sin karriär i Europa där Eintracht Frankfurt klivit fram som en potentiell klubbadress. Oavsett vad är det inte mycket som tyder på att Borré kommer att fortsätta sin karriär i River Plate. 

Därmed ställs Marcelo Gallardo och River Plate inför ett ställningstagande. Vem ska ersätta anfallaren – och spela bredvid Matías Suárez längst fram i anfallet? I truppen finns flera alternativ, men där ett känns mer troligt än dom andra.

Här finns såklart nyförvärvet ifrån januari, Agustín Fontana, som ännu inte fått det att lyfta i storklubben. Men den som ligger längst fram i rangordningen, för att ersätta Borré, är Federico Girotti. Den 22-årige anfallaren gjorde sin debut i seniortruppen 2019, men det är först under den senaste säsongen som han förekommit allt oftare i Gallardos lag – dock mest som inhoppare.

Totalt har det bara blivit fyra matcher ifrån start och 27 inhopp för Girottis del. Hans målfacit är dock bra då han lyckats göra åtta mål på dessa matcher. Girotti är en väldigt annorlunda spelartyp i Argentina med sin längd och kraftfulla spelstil. Något som, enligt honom själv, gjorde åren i ungdomslagen extra jobbiga.

”Att ha dom här egenskaperna som jag har, det är inte direkt det som dom letar efter i ungdomslagen i Argentina. Jag har alltid varit den som gjort mycket mål, men aldrig gjort dom sakerna som spelare som Borré och Suárez kunnat göra. Som liten kostade det mig mycket energi. Pga. detta spelade jag inte särskilt ofta ifrån start utan fick mest agera som inhoppare och det irriterade mig en hel del. Det kom fram personer till mig som sa att jag aldrig skulle ta mig till Rivers seniorlag, eftersom jag inte hade dom egenskaperna som krävs för att spela i River. Och det är klart, jag har andra egenskaper än dom andra, men jag anpassar mig utefter vad tränaren vill att jag ska göra”.

Som idol och förebild i anfallet har Girotti alltid haft Hernán Crespo. Som liten kollade han på VHS-inspelningarna av Copa Libertadores-finalen 1996 då Crespo gjorde två mål för River Plate och säkrade klubbens andra titel i Sydamerikas största klubblagsturnering.

”En förebild är Crespo. Jag drömmer om att göra det som han gjorde i River Plate. Jag kollar alltid på dom målen som han gjorde i finalen mot América. Pga. mina egenskaper som anfallare och hans motsvarigheter pratade många om honom när dom skulle beskriva mig som liten. Jag kollade alltid på videofilmerna med honom. Jag hade finalen 1996 på VHS, men också titlarna 2002 och 2003. Jag gillar den jämförelse med honom eftersom sanningen är den att han alltid varit en idol för mig. Det som han dels gjorde med River, men också det han gjorde inom världsfotbollen”. 

Som förebild i anfallet har Federico Girotti alltid haft Hernán Crespo.

Girotti har en lite annorlunda hobby utanför planen. Han flyger nämligen sportplan och har tagit flygcertifikat, något som gjort att medspelarna ofta ställer frågor till honom när det är dags för klubben att resa utanför landets gränser.

”Ibland när vi är ute och flyger, och det blir turbulens, då frågar dom mig ’varför blir det såhär’ och ’varför låter det sådär?’. Så jag får lugna dom lite. Sen brukar dom fråga om dom får se bilder osv. som jag tagit uppe ifrån luften. Jag tycker mycket om att prata om detta”. 

Med största sannolikhet kommer Girotti att flyga rakt in i River Plates startelva till den kommande säsongen. Med Rafael Borré borta ur bilden, även om vissa i klubbens ledning vidhåller att en fortsättning inte är utesluten, är det den 22-årige anfallsbjässen som ska skjuta River Plate mot en ny Copa Libertadores-titel och ett efterlängtad ligaguld.