2002: Varför inte spela Batistuta och Crespo tillsammans?

2002. Dom svenska spelarna jublar medan utslagna argentinare deppar nere på planen. Sverige har gjort det omöjliga och tagit sig vidare ifrån ”dödens grupp”. Argentina däremot har precis gjort det ingen trodde skulle ske – lämnat mästerskapet redan efter gruppspelet.

Mitt i allt detta riktades den skarpaste av kritik mot förbundskaptenen Marcelo Bielsa. Den kontroversiella tränaren hade plöjt igenom VM-kvalet på ett övertygande sätt och stundtals hade spelet sett fantastiskt ut. På 18 kvalmatcher vann Argentina 13 och förlorade bara en enda match.

Men även om kvalspelet hade flutit på utan några större bekymmer hade en brinnande fråga återkommit. Varför kunde inte Batistuta och Crespo spela tillsammans i anfallet? På en presskonferens, två år innan världsmästerskapet i Sydkorea/Japan hade Bielsa slagit fast sin ståndpunkt kring detta.

”För att båda dom ska kunna spela samtidigt på plan måste jag offra antingen en ytter eller en kreativ mittfältare och det är något som inte attraherar mig”.

Batistuta, Crespo och Bielsa. En ekvation som inte gick ihop i det argentinska landslaget.

Bielsa hade, med andra ord, tidigt slagit fast att detta anfallspar inte var aktuellt om han samtidigt skulle hålla fast vid sin spelfilosofi. Samtidigt rörde det sig om två av världens då bästa anfallare, skulle det inte gå på något sätt att få in dom båda i startelvan samtidigt?

När världsmästerskapet kröp allt närmre ökade rösterna för att Crespo och Batistuta skulle starta i premiären mot Nigeria. Inte blev dessa röster tystare när båda två öste in mål i den italienska ligan. ”Ingen gjorde mer mål än vi två” minns Batistuta.

Men Bielsa fortsatte att hålla stenhårt på sina principer och spelidé. I premiären mot Nigeria började Crespo på bänken medan Batistuta flankerades av yttrarna Ortega och Claudio López i anfallet. Med nio minuter kvar på klockan, och med en 1-0-ledning på kontot, kom Crespo in på målskytten Batistutas bekostnad.

I nästa gruppspelsmatch väntade England och vid seger skulle Argentina gå vidare till åttondelsfinal. Startelvan såg nästan identiskt ut med mötet mot Nigeriaz bortsett ifrån att Kily González tog platsen till vänster, i anfallet, istället för Claudio López.

Inte ens efter att England tagit ledningen genom en straffspark av David Beckham funderade Bielsa på att sätta in Crespo bredvid Batistuta i anfallet. Efter sextio minuters spel bytte dom båda istället av varandra. Argentina förlorade och var piskat att vinna den avslutande matchen, mot Sverige på Miyagi Stadium i Japan, för att nå åttondelsfinal.

Men trots pressen och behovet av att göra mål mot Sverige, valde Bielsa att bänka Crespo för tredje raka matchen i följd. Istället såg anfallet ut precis som i premiären mot Nigeria; Ortega, Batistuta och Claudio López.

Argentina skapade enormt många målchanser, men Sverige försvarade sig herodiskt. När klockan kröp upp mot timmen spelad gjorde sig Crespo klar för inhopp, kanske tänkte Bielsa ändra sig nu när hoppet nästan var ute? Nej det gjorde han inte. På fjärdedomarens skylt syntes en nia och Batistuta joggade av planen.

Strax därefter fick Sverige en frispark och fram steg Anders Svensson. Med en perfekt slagen frispark skruvade mittfältaren bollen över Argentinas mur och förbi Pablo Cavallero i målet. Med halvtimmen kvar, och med behovet av två mål för att gå vidare, blev desperationen allt större i Argentina. Verón och Kily González kom in samtidigt som inläggen matades mot det svenska straffområdet. Tillslut föll Ortega och domaren pekade på straffpunkten. Samme Ortega stegade fram, men Magnus Hedman räddade, dock inte bättre än att den gick ut till Crespo som skickade in 1-1. Det var dock försent. Matchen slutade oavgjort och Argentina fick åka hem.

Bielsa kritiserades enormt och många krävde hans avgång. Många år senare uttryckte sig Batistuta kritisk kring Bielsas val att inte spela honom tillsammans med Crespo i anfallet.

”Jag tycker att han begick ett misstag. Han var lojal mot sin idé, men det betyder inte att han inte begick ett misstag vilket jag anser att han gjorde”.

Även Crespo höll med sin anfallskamrat.

”Det hade varit roligt att spela ihop. Men Bielsa försökte aldrig ens spela oss ihop. Samtidigt, det känns som att jag ofta spelade bra ihop med spelartyper som ‘Bati’. Jag gjorde det bra med både Drogba och Vieri”.

Marcelo Bielsa tränade Argentina mellan 1998 och 2004. Under dessa år spelade Batistuta och Crespo endast tillsammans på planen i nio minuter. Dessa kom i en träningsmatch mot Nederländerna 1999 i Amsterdam.

Många anser att Bielsa är en av dom mest tjurskalliga och principfasta tränarna i världen. Det spelade ingen roll att 45 miljoner argentinare ville se Batistuta och Crespo tillsammans i anfallet, han höll hårt på sin filosofi och föll också tillslut blytungt i Japan. Visst kittlar det lite att fundera över hur långt Argentina hade kunnat gå i detta världsmästerskap om två av världens bästa anfallare fått spela tillsammans? Svaret får vi för alltid leva i ovisshet kring.