Agüero gör sin 100:e landskamp för Argentina i afton

18 år gammal och med framtiden framför sig gjorde Sergio Agüero sin seniorlandslagsdebut för Argentina på Emirates Stadium i september 2006. 15 år senare har han hunnit spela ytterligare 98 matcher för sitt Argentina och ikväll kommer Agüero få göra sin hundrade landskamp.

2006. Det känns nästan som ett annat liv när man tänker tillbaka på det. Mycket har hänt inom fotbollsvärlden sedan dess och även om saker och ting redan då var på väg utför, är det väl ändå korrekt att fastslå att det var lite bättre då. Vi slapp VAR och dom bästa fotbollsklubbarna i världen hade ännu inte hunnit bli uppköpta av rika oljemilljardärer.

Men det var inte det vi skulle fokusera på här utan på Serigo Agüeros landslagskarriär. När han gjorde sin debut 2006 spelade han för Atlético Madrid. Han hade bara några månader dessförinnan skrivit på för den spanska storklubben efter att ha slagit igenom hemma i Argentina med Independiente. I debuten för landslaget kom han in med tjugo minuter kvar på matchklockan istället för Carlos Tevez.

Därefter växte Sergio Agüero ut till en självklar del av det argentinska landslaget. Ett år efter sin debut kom det första landslagsmålet när Bolivia besegrades i VM-kvalet till Sydafrika 2010. Agüero smällde dit ytterligare tre mål under kvalets gång och hjälpte sitt Argentina att säkra en biljett till världsmästerskapet.

Väl framme i VM var Agüero inte tilltänkt som en startspelare. I premiären mot Nigeria stannade han på bänken under hela matchen. Förbundskaptenen Diego Maradona föredrog nämligen Carlos Tevez och Gonzalo Higuaín längst fram, med Messi strax bakom. Det var istället först i gruppspelsmatch nummer två som Agüero fick hoppa in i slutskedet av matchen. Här fick han dock bidra med en assist till ett av Higuaíns mål då denne gjorde hattrick på sydkoreanerna.

I den avslutande gruppspelsmatchen mot Grekland, då Martín Palermo f.ö. gjorde ett av målen, fick Agüero starta och spelade 77 minuter innan han blev utbytt mot Javier Pastore. I åttondelen mot Mexiko, som Argentina vann med 3-1, stannade Agüero på bänken under hela matchen. Argentina åkte sedan ut mot Tyskland i kvarten. I en match som inte direkt blev minnesvärd för argentinarna då Tyskland vann med hela 4-0 och släckte definitivt VM-drömmen för Maradona, Messi och hela landslaget.

I VM 2014 var Agüero mer en startspelare när mästerskapet skulle spelas i Brasilien. Han startade i samtliga gruppspelsmatcher innan han ådrog sig en muskelskada och missade såväl åttondelsfinalen mot Schweiz – som kvartsfinalen mot Belgien. Agüero var tillbaka till semin mot Nederländerna och hoppade in med åtta minuter kvar av ordinarie matchtid. Semin gick till förlängning, och sedermera straffar, där Argentina tillslut vann. Agüero satte en av straffarna.

I finalen mot Tyskland började Agüero återigen på bänken, men kom in redan efter halvtid då han ersatte Lavezzi. Argentina förlorade som bekant finalen och Agüero gick återigen mållös ifrån ett världsmästerskap. Faktum är att hans första VM-mål kom mot Island i VM 2018. Ett mästerskap dom flesta argentinare säkerligen vill glömma då det var uselt spel redan ifrån början.

I Copa América har det blivit desto fler mål för Agüeros del och han står i dessa turneringar noterad för total sju mål i den argentinska landslagsdressen. Det första kom mot Bolivia 2011 i La Plata.

Totalt har det blivit 41 mål på 99 landskamper för Agüero med det argentinska landslaget. Ikväll är det dags för match nummer 100 – får anfallaren kröna jubileet med mål nummer 42?

**

Med 100 landskamper under bältet har Agüero fortfarande en bit upp till Lionel Messi, som i afton gör sin 148:e landskamp, och därmed blir ensam på tronen som den som gjort flest matcher för Argentina någonsin.

Närmast skuggar Agüero annars Diego Simeone på 106 matcher, Ángel Di María på 108 (lär göra sin 109:e ikväll) och Roberto Ayala på 114.