Paolo Montero: ”Vi har all rätt att vara förväntansfulla”

Paolo Montero är, sedan en dryg vecka tillbaka, San Lorenzos nye huvudtränare.

Den f.d. uruguayanska landslagsspelaren, Paolo Montero, har installerat sig i Buenos Aires och försöker vänja sig vid att byta italiensk sommar mot argentinsk vinter.

Det är nämligen ifrån det sydeuropeiska landet som han närmast kommer ifrån där han dels tränat ett lag i Serie C, men också avslutat den högsta tränarutbildningen och samlat på sig nyttig erfarenhet.

Nu väntar ett tuff uppdrag då han ska försöka att få ordning på ett turbulent San Lorenzo. Efter en vecka i storklubben är Montero tillfreds med det han hittills har sett.

”Det har varit väldigt fina dagar, vi är väldigt nöjda med hur spelarna har tränat. Vi har mycket kvalité i laget. Det är en bra trupp och vi är mycket förväntansfulla. Det finns en framtid i det här laget, så vi har all rätt att vara förväntansfulla”.

I argentinsk media har man pratat om ”att San Lorenzos bänk brinner” och då syftar man såklart på att omsättningen av tränare har varit hög i storklubben. Det har varit en närmast självklarhet, under dom senaste säsongerna, att San Lorenzo bytt tränare inför en ny säsong.

Detta är givetvis något som Montero var väl medveten om innan han tog jobbet som storklubbens huvudtränare. Samtidigt kände han också till att truppen, som sådan, inte är dålig utan bara behöver lite vägledning.

”Innan jag kom hit blev jag såklart informerad, jag pratade med Rubén Botta, som jag tränat i Italien, och alla som jag pratat med säger att truppen har kvalité. Vi är mitt i en utvärdering av truppen just nu, men det är en bra trupp vi har. Träningsmatcherna kommer att ge oss en indikation på var vi befinner oss. Nu har vi tränat tio dagar i rad och det är ett bra tillfälle med den första matchen (San Lorenzo möter Quilmes idag)”.

Montero menar på att den argentinska fotbollen är väldigt intensiv och att det därför krävs att även hans lag kan bemästra denna aspekt på ett bra sätt.

”Här i Argentina letar man alltid efter intensiteten i spelet. Detta är ett land som säljer mycket spelare varje år och dom som då blir kvar är unga spelare som vill visa upp sig och som har mycket intensitet i kroppen. Du kan därför få se en del taktiska misstag, men intensiteten är alltid där. Alla matcher böljar mycket fram och tillbaka, just därför är det viktigt att vara väl förberedd kring det fysiska. Den argentinska fotbollen är så pass konkurrenskraftig att du kan lämna som 20-åring för Europa och inte lida på det fysiska planet. Kanske att du får problem att acklimatisera dig inom andra element, men inte det konditionsmässigt”.

Néstor Ortigoza har återvänt till San Lorenzo inför den kommande säsongen, och den 36-årige mittfältare kommer bidra med välbehövlig rutin till en ung och oerfaren trupp.

”Det jag kan säga är att han tränar på bra. Det är väldigt tydligt att han inte kom hit för att promenera”.

Utöver denna värvning har San Lorenzo hittills legat lågt på transfermarknaden, men det kan ändras snabbt om spelare väljer att lämna. En spelare som omgärdas av flyttrykten är anfallaren Franco Di Santo. Boca Juniors sägs ha honom på sin lista över potentiella anfallsförvärv och San Lorenzo behöver sälja för att få ordning på sin ekonomi.

”Transferfönstret är tränarens värsta fiende. Detta eftersom det stänger precis när serien börjar, men dom spelare som är här är dom jag räknar med tills vidare. Samtidigt har Cetto (manager) varit tydlig med, ifrån början, att klubben behöver sälja och det skulle inte vara passande av mig att, efter jag nu skrivit under kontraktet, börja säga att klubben inte ska sälja – eller att vi behöver köpa. Just nu är vi tillfreds med att Franco Di Santo, än så länge, är kvar i klubben”.