Leandro Paredes: ”Jag hade aldrig haft den karriär som jag har om jag inte bytt position”

Leandro Paredes har utvecklats till en av dom främsta spelarna i Lionel Scalonis landslag. Men detta hade kanske aldrig blivit verklighet om han inte bytt position.

Som 7-åring kom Leandro Paredes till Boca Juniors ungdomslag. Härifrån utvecklats den unge talangen snabbt och redan som 15-åring tränade han med klubbens seniortrupp. Att få dela omklädningsrum med spelare som Román Riquelme och Martín Palermo var såklart enormt stort för den talangfulle mittfältaren.

”Jag ville spela som Román. Jag älskade hur han spelade och han var min största idol som liten. Jag tittade mycket på Zidane också, men Román var närmre. Jag kollade på alla matcher som han spelade i. Jag var inte ens i närheten av lika bra som honom, men det var honom som jag ville efterlikna”.

Idag är Leandro Paredes en av världens bästa femmor, men som ung var det knappast självskrivet att han skulle spela på denna position. Under uppväxtåren spelade Paredes nämligen uteslutande som ”enganche” – en spelare som mer kan beskrivas som en offensiv mittfältare och som länkar ihop mittfält med anfall. Ordet enganche betyder krok på spanska och kommer ifrån just det att man hakar den ena lagdelen ihop med den andra.

”Det är konstigt att jag blivit en femma. Som liten sa min pappa alltid till mig att jag skulle spela som det, men jag sa bara till honom att han var galen. När jag spelade som enganche sa alltid min pappa att jag borde spela som femma istället, att det var min rätta position. Men jag tyckte han var galen, jag ville inte spela som femma. Men nu i efterhand får jag väl ge pappa rätt”.

Paredes berättar själv, dessutom, att han var på gång till Juventus 2011 som efterträdare till Andrea Pirlo, men att han tackade nej eftersom han inte ville spela på den positionen. Idag är Paredes istället den självklare femman i såväl det argentinska landslaget som Paris Saint-Germain.

Numera spelar Leandro Paredes i Paris Saint-Germain.

”Pappa ger mig feeback fortfarande kring det mesta. När jag öppnar telefonen efter en match så vet jag att första meddelandet är ifrån honom. Och när jag ser det första ansiktet, för han skickar alltid en emoji, då vet jag också hur jag presterat i den föregående matchen”.

Paredes har redan, trots att han inte är äldre än 26 år, redan passerat igenom en rad klubbar i flera olika länder; Chievo, Roma, Empoli, Zenit Saint Petersburg och nu Paris Saint-Germain.

”Jag har utvecklats mycket. När jag bytte position visste jag att jag behövde ta tag i flera grejor i mitt spel, ändra saker och ting. Det är så jag försökt se det. Att vara smart och se den bästa vägen för mig och sedan utvecklas. Om jag hade fortsatt på en annan position hade jag kanske inte haft den karriär som jag haft. Jag är glad över att jag bytte position. Jag känner bekväm i den nu och njuter mycket av det”.

Innan VM 2018 blev Leandro Paredes uttagen i det argentinska landslaget för första gången i sin karriär. Han var också med i Sampaolis 35-mannatrupp, men sållades bort när denna bantades till dom avslutande 23. Nu är Paredes en självklar pjäs i landslaget och i stort sett alla skulle bli förvånade om han plötsligt inte fanns med i en trupp.

Paredes har också hunnit med en sväng i den ryska storklubben Zenit Sankt Petersburg.

”Först och främst var det en dröm som gick i uppfyllelse att få vara med i landslaget. Jag är tämligen säker på att det inte skett om jag inte bytt position. Jag tycker det är smart när man ser vilket val som är bäst för ens utveckling och sedan tar det beslutet. Det tycker jag att jag gjort”.

2019 nådde Argentina, återigen, inte hela vägen fram till titeln i Copa América – faktum är att man inte vunnit turneringen sedan 1993. Paredes var med även 2019 och hoppas att det ska gå bättre denna sommar.

”Vi började inte alls den turneringen på bästa sätt, men vi gick ifrån sämre till bättre och i slutändan gjorde vi en bra Copa. Såklart hade vi en bitter eftersmak att vi inte tog oss till finalen, vi kunde helt enkelt inte, men nu har vi en ny möjlighet. Vi tänker ta oss an detta på bästa möjliga sätt”.

Att missa VM 2018 var såklart en stor besvikelse för Paredes, men trots att det bara återstår drygt 1 år till VM i Qatar, är det ingenting som mittfältare tänker på idag.

”Jag är väldigt lugn. Försöker att ta allting steg för steg och leva i dom sakerna som sker just nu. Vi har en Copa nu som är väldigt viktig, vi har inte tid att tänka på VM än. Jag försöker leva mitt liv dag för dag”.

Om vi avslutar med att återgå till Paredes rötter och Boca Juniors. Hur mycket följer egentligen mittfältaren sitt gamla lag idag?

”Jag såg det senaste Superclásicot (där Boca Juniors vann efter straffar). När vi hade slutat spela vår match hade deras första halvlek också avslutats. Jag kom tillbaka ifrån arenan tillsammans med Di María och han tog ett kyligt bad i lugnan ro när jag skrek till honom att skynda sig för jag ville hem och se Boca, haha. Jag försöker alltid se dom matcherna jag kan och supportrar ifrån distans”.

Paredes kom till Boca som sjuåring och debuterade för seniorlaget vid 16-års ålder mot Argentinos Juniors.

Sedan tiden i Boca Juniors har Paredes fortfarande en hel drös med vänner som han än idag håller nära kontakt med.

”Där var flera unga spelare i truppen, samtidigt som jag var där, som tillhörde 90-årgången och dom har jag tät kontakt med även idag. (Cristian) Erbes, (Nicolás) Colazo och (Juan) Sánchez Miño*. Vi är fortfarande vänner och pratar hela tiden. Sen fanns där spelare av högsta klass i det Boca-laget, som (Román) Riquelme, (Martín) Palermo, (Sebastián) Battaglia och (Rolando) Schiavi. Jag njöt verkligen av att få vara med på deras sista år karriären. Det var fantastiskt”.

* Fotnot: Cristian Erbes spelar idag i Atlético Tucumán, Nicolás Colazo hittar vi i den uruguayanska uppstickaren Rentistas och Juan Sánchez Miño spelar i Estudiantes.