Summering av Primera Nacional: Tisdagens – och onsdagens matcher

Omgång 13 har varit i full gång i Primera Nacional under såväl tisdagen som onsdagen. Vad har hänt? Vem har vunnit? Och vilka överraskade positivt kontra negativt?

Primera Nacional är nog min favoritliga i hela världen. Jag älskar den argentinska högstadivisionen också, men det är något speciellt med Primera Nacional och dom andra Ascenso-ligorna.

Hursomhelst har vi fått se flera intressanta matcher under som senaste dagarna. Toppmöten, tokoffensiver och fantastiska vändningar – ska vi ta dom i denna ordningen? Vi gör det.

Toppmöte. Tigre mot Atlanta var en smaskig tillställning på onsdagskvällen. Båda lagen placerar sig i toppen av zon 1 och hade båda chansen att gå upp i serieledning vid vinst. Detta då Gimnasia Mendoza, något överraskande, tappade poäng mot Deportivo Riestra.

Gårdagens match blev underhållande där Tigre var det bättre laget, men inte riktigt lyckades knyta ihop säcken och vinna. Den notoriske målskytten Pablo Magnín öppnade visserligen matchen på bästa möjliga sätt och tryckte dit ledningsmålet, hans elfte mål för säsongen, efter 19 minuters spel. Eller tryckte är kanske en felaktig beskrivning, han styrde in ett inspel ifrån höger med magen och, där och då, var det fullt rättvist.

Toppmötet mellan Tigre och Atlanta slutade oavgjort.

Atlanta hade svårt att skapa några heta målchanser och lagdelarna kändes stundtals väldigt osynkade. Tigre hade också chansen att gå upp till en 2-0-ledning, men Magnín brände elvameterssparken efter att Atlantas målvakt, Juan Rago, dröjt kvar med foten och räddat den svaga straffen.

Istället för 2-0 fick Atlanta lite ny energi och när man har en frisparksskytt som heter Riquelme, ja då är det alltid farligt. Sebastián Riquelme är lillebror till Román och med tolv minuter kvar på matchklockan skruvade han dit en perfekt slagen frispark upp i målvaktens vänstra kryss. 1-1 innebar delad pott och någonstans tror jag att båda lagen kan känna sig ganska tillfreds med detta, även om chansen till serieledning gled dom bägge ur händerna.

Tokoffensiv. Quilmes mot Chacarita Juniors bjöd på det mesta utom försvarsspel – det struntade båda lagen högaktningsfullt i. Resultatet blev en otroligt underhållande match som svängde fram och tillbaka.

Chacarita stod och sov under inledningen av matchen och blev därför skoningslöst straffade. Innan matchen ens hunnit krypa om till den 20:e matchminuten hade Quilmes gått upp till en 2-0-ledning. Först dundrade Martín Ortega in ett otroligt vackert långskott – golazo som argentinaren säger – och sedan rullade Federico Anselmo in en straff till 2-0.

Chaca vaknade tillslut till liv och fick in en reducering under inledningen av den andra halvleken. Offensivt gjorde Chacarita ingen dålig match, men försvarsspelet var snudd på obefintligt. I slutskedet fixade inhopparen, Tomás Blanco, 3-1 för Quilmes efter en enorm målvakttabbe. Därmed närmare sig Quilmes kvalplatserna till Primera Division medan Chacarita fortsatt är en bra bit ifrån.

Fantastisk vändning. Tristán Suárez hamnade i tidigt underläge mot San Martín de San Juan, men så fort man skakat detta av sig gasade Suárez på för fulla muggar. Inom loppet av åtta minuter gick Tristán Suárez ifrån 0-1 till 3-1 efter att Gabriel Tomassini, Ezequiel Melillo och Braian Miranda gjort målen.

Tristán Suárez vändning var fantastisk och man överraskade San Martín de San Juan med sina blixtanfall och frenetiska press. Suárez studsar därmed tillbaka efter förra veckans förlust mot Brown Adrogue. San Martín står verkligen inte alls att känna igen och känns långt ifrån att vara ett lag för Primera Division.

**

Tisdagens – och onsdagens matcher:
Tristán Suárez – San Martín de San Juan. 4-1.
Almagro – Santamarina. 1-1.
Barracas Central – Atlético Rafaela. 2-1.
Quilmes – Chacarita Juniors. 3-1.
Estudiantes Rio Cuarto – Belgrano. 0-1.
Gimnasia Mendoza – Deportivo Riestra. 1-1.
All Boys – Independiente Rivadavia. 1-1.
Temperley – San Martín de Tucumán. 0-1.
Deportivo Morón – San Telmo. 2-0.
Instituto – Guillermo Brown. 1-1.
Deportivo Maipú – Almirante Brown. 0-1.
Club Güemes – Defensores de Belgrano. 2-2.
Ferro – Villa Dalminé. 0-0
Tigre – Atlanta. 1-1.
Alvarado – CA Mitre. 3-1.
Agropecuario – Nueva Chicago. 3-0.