Dessa argentinare har gjort fler mål än Messi i Copa América

Lionel Messi toppar dom flesta tabellerna när det gäller gjorda mål i det argentinska landslaget, men det finns fortfarande några rekord att jaga för Scalonis lagkapten. 

Lionel Messi har gjort tio mål i Copa América för sitt Argentina genom åren. Med detta placerar han sig på en femteplats tillsammans med Ángel Labruna. Men vilka ligger egentligen framför honom?

Först och främst ska vi ta oss en titt på den spelaren som delar antalet mål med Messi, nämligen Ángel Labruna. Den som känner till den argentinska fotbollshistorien litegrann och som läst frekvent på denna hemsida har bra koll på vem denne Labruna var. Han öste in mål för River Plate, var en del av den omtalade anfallskedjan ”La Maquina” på 40-talet, och är den spelaren som gjort näst flest mål i den argentinska ligan någonsin (endast övertriumferad av Arsenio Erico). 

Labrunas mål, i Copa América, kom utspridda över tre stycken mästerskap – 1946, 55 och 56. Messi å sin sida har gjort sina tio mål i fem olika Copa América-turneringar – 2007, 2015, 2016, 2019 och 2021 (även om han varit med i ett sjätte, 2011, men då gjorde han inga mål). 

Då kommer vi till punkten kring vilka spelare som ligger före Messi i antalet gjorda mål för Argentina i Copa América. På fjärdeplatsen har vi Herminio Masantonio. En korpulent anfallare som öste in mål för Huracán på 30- och 40-talet. Han är fortfarande Huracáns bäste målgörare någonsin och ligans tredje bästa genom tiderna. Masantonios mål kom i mästerskapen 1935, 37 och 42. Han spelade även i 1941, men gjorde inga mål i det mästerskapet. Anfallaren är näst på tur för Messi att tangera – eller passera. 

Herminio Masantonio var en erkänd målskytt i Argentina på 30- och 40-talet.

Kollar vi ett steg uppåt har vi José Manuel Moreno och Gabriel Batistuta på 13 gjorda mål. Dessa båda anfallare spelade under helt vilt skilda årtionden och med många decennier mellan sig. José Manuel Moreno var aktiv under samma epok som Ángel Labruna, och en del i River Plates anfallskedja ”La Maquina”. 

Han var en teknisk och iögonfallande herre med en elegant mustasch samt kolsvart, blankt hår. Moreno deltog i ungefär samma mästerskap som Labruna där 1942 var hans tveklöst bästa. I denna turnering delade Moreno skytteligasegern med tidigare nämnda Masantonio – båda två smällde in sju mål på sex matcher. Även 1947-års turnering var positiv för Morenos del, även om han inte gjorde lika många mål. Däremot blev han utsedd till turneringens främsta spelare, vilket såklart inte var fy skam det heller. 

Gabriel Batistuta behöver kanske inte någon noggrannare beskrivning. Han är vida känd för alla som följt världsfotbollen dom senaste 30 åren. Batistutas 13 mål kom utspridda på tre mästerskap i början av 90-talet och var direkt avgörande för Argentinas fina framgångar under denna epok – man vann som bekant både mästerskapet 1991 och 1993. Vid två tillfällen (91 och 95) blev Batistuta också skytteligavinnare i Copa América och det är ingen slump att denne målskytt återfinns även på denna lista. Batistuta är, som bekant, det argentinska landslagets näst bästa målgörare genom tiderna. 

Vem ligger då först på denna lista? 

Kanske ett otippat – och en aning obekant namn för många. Det handlar såklart om Norberto Méndez. Tucho – som han kallades – vann Copa América tre gånger med Argentina på 40-talet och är turneringens främste målgörare någonsin ihop med brassen Zizinho. Båda har smällt dit smått osannolika 17 mål i Copa América, vilket får ses som en enorm bedrift. Framförallt med tanke på att Tucho Méndez endast deltog i tre mästerskap.

Norberto Méndez är Argentinas främste målgörare i Copa América.

Dessa herrar har nu Messi chansen att passera. Kvällens möte med Paraguay står näst på tur. Kanske tangerar han rent av Masantonios notering redan då?