Montero på plats som ny tränare i San Lorenzo: ”Vill vässa känslan av samhörighet”

Paolo Montero är San Lorenzos nye huvudtränare och under gårdagen höll han en presskonferens där han beskrev sina känslor kring detta uppdrag som nu väntar honom.

Han spelade i Juventus i närmare 10 år och lyfte såväl Serie A-pokalen som Interkontinentalcupen med Turinklubben. Nu är Paolo Montero ny huvudtränare för San Lorenzo och det är onekligen en svår uppgift som väntar uruguyanen.

San Lorenzo har varit en av dom storklubbarna, i Argentina, som misslyckats mest under dom senaste åren och tränarbytena har avlöst varandra i en aldrig sinande takt. På dom senaste sju åren har man haft tio olika tränare vilket t.ex. kan jämföras med River Plate som haft samma tränare – Marcelo Gallardo – sedan dess.

Allt detta är såklart Paolo Montero fullt medveten om när han nu tar sig an jobbet som huvudtränare för San Lorenzo. Utöver dessa ororsmoln vilar ett stort ansvar på hur truppen ska formas. 21 av truppens 33 seniorspelare är unga och oerfarna spelare som väntar på speltid och sina defintiva genombrott. Klubbens skriker efter rutin och även om Néstor Ortigoza återvänt är frågan om han är tillräckligt bra för att kunna ta en startplats.

Néstor Ortigoza är tillbaka i San Lorenzo.

Ortigoza är visserligen en personlig favorit hos mig, men det går inte att komma ifrån att mittfältare har hunnit bli 36 år och har spelat i Primera Nacional dom senaste säsongerna. Tempot där är avsevärt lägre än vad man kan förvänta sig av ett topplag i Primera Division.

En annan fråga som ligger på Monteros bord är vad han ska göra med bröderna Romero. Dom tillhör lagets tveklöst bästa spelare – framförallt Ángel – men deras uppträdanden utanför planen har ställt till med mycket bekymmer för tidigare tränare. Montero poängterade just lagsammanhållningen, som direkt avgörande, på sin presskonferens och frågan är hur han ska få med bröderna kring detta tankesätt.

Bröderna Romero är ständigt ett samtalsämne runt San Lorenzo.

”Under försäsongen vill jag vässa till känslan av samhörighet. Sådan saker gör att man adderar ett extra plus i prestationerna. Det finns saker man inte kan undvika inom fotbollen: attityd, mycket kämpaglöd och laganda. Fotbollen är inget jag ser som en uppoffring eftersom vi gör det vi älskar. Ja det är en kraftansträngning ibland – men det är inte något som är förhandlingsbart”.

Hur vill då Montero att hans lag ska spela?

”Idén är att spela med mycket intensitet, bredd, dynamik, ha ett kompakt lag och vänsterbackar som är kompatibla”.

Franco Di Santo har kopplats ihop med Boca Juniors under sommaren, men än så länge är anfallaren kvar i San Lorenzo och Montero uttryckte också att han räknar med honom till den kommande säsongen.

Målvakten Sebastián Torrico är, precis som Ortigoza, en viktig pjäs i laget med sin enorma erfarenhet. Hans kontrakt går ut i slutet av denna månaden, men det mesta tyder på att 41-åringen kommer att krita på ett nytt kontakt och under lördagskvällen kom beskedet att man är muntligt överens kring en förlängning.

Sebastián Torrico är en erfaren pjäs i San Lorenzo.

Idag kom också nyheten att Ezequiel Cerutti ansluter till San Lorenzos försäsong. 29-åringen har varit utlånad till brasilianska Coritiba, under det senaste året, men återvänder alltså nu till San Lorenzo. I Brasilien blev det inte mycket speltid och anfallaren mäktade bara med två mål framåt.

Det kommer bli mycket pusslande framöver för Paolo Monteros vidkommande, om han ska få ihop alla delar i sitt lagbygge. En utmaning lär det bli, som alltid numera med San Lorenzo.