Torsdagskvällen i Primera Nacional: Groteskt många matcher

Torsdagen bjöd på groteskt många matcher i Primera Nacional. Egentligen alldeles för många för att hinna gå igenom samtliga, men jag ska göra ett tappert försök att summera händelserna så gott det går.

Primera Nacional bjuder alltid på underhållande matcher, i alla fall om streamen håller i 90 minuter. Det gjorde den inte i mötet mellan Brown Adrogue och Tristán Suárez under gårdagskvällen. Jag hann bara se att hemmalaget tog ledningen, innan halvtidsvisslan, genom ett vackert distansskott ifrån Ezequiel Melillo. Sedan lämnade streamen in.

Vad som sedan hände, under matchens avslutande 45 minuter, kunde jag bara läsa om och eftersom mina sympatier låg hos Tristán Suárez, under gårdagen, var det ingen munter läsning. Brown Adrogue hämtade nämligen inte bara igen till 1-1, man gjorde också 2-1 och inkasserade därmed samtliga tre poäng. Målen gjordes av Nicolás Arrechea och Matías Noble.

Brown Adrogue firar gårdagens seger mot Tristán Suárez.

Lite tidigare på kvällen hade Gimnasia Mendoza tagit tre blytunga poäng borta mot ett Belgrano som fortsätter att gå knackigt. Mendozas seger säkrades efter att Cristian Llama gjort matchens enda mål. Tack vare segern kröp Mendoza upp i toppen av gruppen och passerade såväl Tigre som Atlanta på vägen dit. Visserligen har man en match mer spelad, men det ser ändå bra ut för Mendozaklubben och kanske kan vi få se derbyn mot Godoy Cruz, i Primera Division, under det nästkommande året.

Gimnasia Mendoza vann borta mot Belgrano i ett kylslaget Córdoba.

Atlético Rafaela står inte alls att känna igen den här säsongen. I fjol var man nära att gå upp till Primera Division, men i år är man inte alls på samma nivå. Igår inkasserade man sin tredje förlust, på fyra matcher, när man föll mot Instituto. Rafaela har inte vunnit sedan den 2:e maj.

Instituto å sin sida är inte mycket bättre, även om jag kan se en viss förbättring jämfört med ifjol. Gårdagens segermål kom tidigt – redan i den tredje spelminuten – och gjordes av Rodrigo Mazur. Nu ska det tilläggas att varken Instituto eller Rafaela är avsågad ifrån någon uppflyttningskamp. Båda lagen är faktiskt bara fyra poäng ifrån en kvalplats – detta trots att man ligger på 12:e – respektive 13:e plats – och det är många matcher kvar att spela. Här pekar dock Institutos formkurva betydligt högre upp än Rafaelas. Tiden får utvisa hur det kommer att sluta.

Villa Dalminé besegrade, något överraskande, Deportivo Morón med 2-0 under gårdagen. Dalminé låg sist inför denna omgång, men tack vare segern klättrar man förbi Guillermo Brown. Morón har haft en uppåtgående form och gjorde en fin insats mot San Martín de San Juan, för en vecka sedan, och därför förvånande gårdagens magplask en aning.

På tal om formstarka lag måste vi absolut nämna Alvarado. Fjolårsnykomlingen är en av seriens mest formstarka lag just nu med 10 poäng på dom senaste fem matcherna och har fyra raka utan förlust. Igår kom en ny seger när Estudiantes Buenos Aires besegrades med klara 3-1 på bortaplan.

Felipe Cadenazzi smällde dit två mål och visade stundtals upp ett väldigt vackert spel. I lagets bäste målgörare, Marcos Astinas,  frånvaro klev Cadenazzi fram på ett exemplariskt sätt. Alvarado kryper sig uppåt i tabellen och är tre poäng bakom San Martín de Tucumán, vilka innehar den sista kvalplatsen i denna zon.

Luis López blev stor matchhjälte när Defensores de Belgrano tog tre nya poäng mot Almagro under gårdagen. Defensores de Belgrano har en avsevärt finare säsong på gång än sin namne ifrån Córdoba (läs ovan). Man är obesegrade i nio raka matcher och har inte förlorat sedan slutet av mars månad. Tack vare denna fina form embarkerar man sig, just nu, på en tredjeplats i sin zon och har hyfsat häng på Club Güemes i toppen.

Defensores de Belgrano besegrade Almagro med 1-0. Här firas målet ifrån Luis López.

Club Güemes ja, dom fick bara 1-1 borta mot San Telmo i en match som aldrig riktigt lyfte. Hemmalaget San Telmo tog ledningen redan efter sju minuter genom den 37-årige Javier Velazquez. Inhopparen Federico Boasso behövde sedan bara tre minuter på plan innan han fick in kvitteringen, för Güemes, med 20 minuter kvar på matchklockan. Därmed blev det delad poäng i Buenos Aires och serieledande Güemes har nu gått segerlösa sedan återstarten efter uppehållet.

Santamarina besegrade All Boys med 2-0 och klättrade upp på en kvalplats. All Boys har sett piggare ut den här säsongen än tidigare år, men igår räckte man helt enkelt inte till. 37-årige Martín Michel satte 1-0, före halvtidsvisslan, innan Lautaro Arregui tryckte dit 2-0 i matchens sista minut.

All Boys behöver bli jämnare om man ska nå en kvalplats den här säsongen. Dock är man hemmastarka och har, som sagt, spelat bättre i år än tidigare säsonger. Dessvärre pekar formen ganska kraftigt neråt just nu. Det positiva är dock att säsongen är lång och All Boys har tillräckligt med kvalité i laget för att blanda sig i kvalplatserna till Primera Division.

Vi avslutar med att även nämna Almirante Brown mot Temperley. En otroligt underhållande match som jag dessvärre somnade till halvvägs in. Det berodde dock inte på matchen som sådan utan bara en generell trötthet. Hursomhelst gick Temperley tidigt upp till en 2-0-ledning efter mål av Franco Díaz och Gaspar Vega.

Almirante Brown såg trötta ut, men vaknade till liv igen halvvägs in i den första halvleken. Diego García fixade reduceringen innan Santiago Vera och Alvaro López fullbordade vändningen, i den andra halvleken, till 3-2. En välbehövlig seger för Almirante som hade gått två raka matcher utan vinst och har nu återigen häng på kvalplatserna uppåt.

**
Torsdagen i siffror:
Belgrano – Gimnasia Mendoza. 0-1.
San Telmo – Club Güemes. 1-1.
Villa Dalminé – Deportivo Morón. 2-0.
Atlético Rafaela – Instituto. 0-1.
Brown Adrogue – Tristán Suárez. 2-1.
Estudiantes BA – Alvarado. 1-3.
Chacarita Juniors – Agropecuario. 2-2.
Guillermo Brown – Gimnasia Jujuy. 0-0.
Nueva Chicago – Deportivo Maipú. 1-2.
Santamarina – All Boys. 2-0.
Independiente Rivadavia – Barracas Central. 0-0.
Defensores de Belgrano – Almagro. 1-0.
San Martín de San Juan – Ferro. 1-1.
Almirante Brown – Temperley. 3-2.