Copa América 2019: Brasilien briljerade, Peru överraskade och Argentina föll ihop

Det senaste – och femte mästerskapet som hölls i Brasilien spelades så sent 2019. Även detta slutade med en triumf för värdnationen.

Fem år efter VM på brasiliansk mark skulle den första Copa América-turneringen i Brasilien, sedan 1989, spelas. 20 år hade gått och mycket vatten hade hunnit rinna under broarna.

Efter segern i Copa América 1989 vann Brasilien även mästerskapen 1997, 1999, 2004 och 2007. Förbannelsen att man enbart kunde vinna, när turneringen spelades på hemmaplan, hade med andra ord brutits med besked.

Nu väntade en turneringen som, utöver dom 10 sydamerikanska länderna, även adderades av två inbjudna nationer i Qatar och Japan. Dom tolv lagen delades in i tre grupper där segrarna, tvåorna och dom två bästa treorna gick vidare till kvartsfinal.

Argentina hamnade i Grupp B tillsammans med Colombia, Paraguay och Qatar. Värdnationen Brasilien var i den första gruppen och ställdes mot Venezuela, Peru och Bolivia.

Argentinas mästerskap kunde inte ha börjat sämre än det gjorde. I premiären förlorade man med 2-0 mot ett klart bättre Colombia. Målen gjordes av Roger Martínez och Duván Zapata. Argentina stod för en otroligt ambivalent insats och frågetecknen hopade sig.

Efter att sedan ha hamnat i underläge mot Paraguay, i den andra gruppspelsmatchen, såg det mörkt ut för Argentinas del. Messis kvittering ifrån straffpunkten gjorde att hoppet kring avancemang levde vidare även om känslan knappast var positiv runt landslaget.

I den avslutande matchen besegrade Argentina Qatar med 2-0 och tog sig vidare ifrån gruppen med nöd och näppe. Parallellt briljerade Brasilien i Grupp A. Bolivia besegrades med 3-0 och Peru med 5-0. Däremellan spelades en mållös tillställning mot Venezuela.

Samma Venezuela ställdes Argentina mot i kvartsfinalen och då såg argentinarna betydligt bättre ut än i någon annan match under mästerskapet. Lautaro Martínez och Giovani Lo Celso fixade segern med sina mål och Franco Armani spikade igen bakåt. Brasilien krånglade sig, även dom, vidare ifrån kvartsfinalen – detta efter en dramatisk straffläggning mot Paraguay.

Därmed blev det Argentina mot Brasilien i semifinalen och här var det inget snack om vem som var det bästa laget. Brassarna vann med 2-0 efter att Gabriel Jesus och Roberto Firmino stått för målen. Drömmen om ett guld släcktes därmed för Argentinas del, som istället fick inrikta sig på matchen om tredjepris mot Chile.

I finalen väntade Peru för Brasiliens del och detta efter att peruanerna gjort ett fint mästerskap under tränaren Ricardo Gareca. Mötet mellan lagen hade, som tidigare nämnts, slutat med en övertygande 5-0-seger för brassarna. Med detta i åtanken är det inte svårt att förstå varför många undrade om Peru verkligen skulle ha någon chans i finalen.

Garecas manskap gjorde en avsevärt bättre match än i gruppspelet, kvitterade Gabriel Jesus ledningsmål i slutet av den första halvleken, men förlorade sedan ändå med 3-1. Brasilien var det klart bästa laget genom hela turneringen och förtjänade titeln. Argentina besegrade Chile i matchen om tredjepris, med 2-1, men det var en klen tröst i sammanhanget.