Torsdagen i Primera Nacional: Tigre ny gruppetta efter seger mot Estudiantes de Buenos Aires

Torsdagen bjöd på åtta matcher i Primera Nacional. Här fick vi se flera väntade resultat, men också några skrällar.

Omgång 11 av Primera Nacional fortsatte att rulla under torsdagen med åtta stycken matcher. Flera lag hade chansen att klättra upp på kvalplatser till Primera Division medan andra hade möjligheten att gå upp i toppen av sin zon.

Hursomhelst bjöds vi på betydligt fler mål än under onsdagen då det var förvånansvärt målsnålt. Först ut, under gårdagen, var mötet mellan Gimnasia Jujuy och Atlético Rafaela i dom nordvästra delarna av Argentina. Hemmalaget var betydligt mer rejäla i sitt spel och tog också tag i taktpinnen redan ifrån start.

Matchens stora gigant var anfallaren Facundo Suárez – som låg bakom det mesta som skedde offensivt. Dock var det inte han som stod för matchens enda mål utan det var istället hans parhäst längst fram – Leandro González. Atlético Rafaela stod inte alls att känna igen och bortalaget hade väldigt svårt att ta sig till klara målchanser. Segern innebar att Gimnasia Jujuy klättrar upp på en kvalplats till Primera Division.

Lite senare besegrade Deportivo Morón San Martín de San Juan på hemmaplan med 1-0 efter att Gastón González gjort matchens enda mål i den elfte matchminuten. Mittfältaren mötte ett fint inspel ifrån höger och kunde, på ett tillslag, placerar dit bollen förbi Juan Pablo Cozzani i San Martíns målbur.

Ungefär samtidigt besegrade Chacarita Juniors Deportivo Maipú på bortaplan med 2-1 och Defensores de Belgrano avfärdade Santamarina, även det på bortaplan, med 2-0. Defensores seger resulterade i att man klättrade upp på en kvalplats, medan Chacarita fick nöja sig med ett skutt uppåt i tabellen.

Belgrano de Córdoba har det betydligt jobbigare i Primera Nacional. Tränarbyten och turbulens har plågat föreningen under säsongen och resultaten har inte varit tillfredsställande. Gårdagens kryss mot Deportivo Riestra fixades först i matchens slutsekunder när Adrián Balboa tryckte dit kvitteringen.

Belgrano har visserligen bara en poäng upp till Quilmes – som har en match mindre spelad – på den sista kvalplatsen, men om vi ska vara ärliga känns klubben långtifrån att vara ett lag som ska kunna konkurrera om platserna till Primera Division.

Klockan elva på kvällen drog två stycken matcher igång parallellt. I den ena tog Tigre emot Estudiantes de Buenos Aires på hemmaplan och det blev en fartfylld tillställning. Hemmalaget hade fina kombinationer offensivt och det känns som att i år kan vara säsongen då Tigre är redo för en återkomst till Primera Division. Lucas Menossi var, enligt mitt tycke, bäst på plan och öppnande också målskyttet efter 52 minuters spel när han drog till på halvvolley efter ett inspel ifrån vänster.

Estudiantes var inte oävna dom heller och gnagde på framåt. Kvitteringen kom också när Sebastián González skickade dit 1-1 efter dryga timmen. Men Tigre var snäppet bättre och det kändes som att man skulle få det sista ordet denna afton – något man också fick. Inhopparen Lucas Blondel blev matchhjälte när han tryckte dit segermålet i slutminuterna. Tigre gjorde kanske inte sin bästa match den här säsongen, men saknade två tunga pjäser i Protti och Pablo Magnín. Efter matchen var Menotti nöjd med segern.

”Det kostade mycket energi idag, men vi förtjänade att vinna”.

Samtidigt spelades alltså ytterligare en match och i denna handlade det om Estudiantes Rio Cuarto mot Almirante Brown. Matchen slutade mållöst i vad som var en väldigt sömnig tillställning som innehöll få målchanser för båda lagen.

Kvällens sista match spelades mellan Agropecuario och serieledande Atlanta, som visserligen precis hade blivit förbipasserade av Tigre, men hade möjligheten att ta tillbaka sin plats som gruppetta vid seger. Dessvärre för Atlantas del gick saker och ting inte alls deras väg. Agropecuario gjorde matchens enda mål genom Ezequiel Parnisiari med endast några fåtal minuter kvar på matchklockan.

Därmed tappade Atlanta sin plats som gruppetta och många av deras supportrar känner nog ett visst vemod gentemot uppehållet som precis varit. Förra året ledde Atlanta andradivisionen när säsongen tog paus, pga. Corona-pandemin, och när allt återstartades hade man svårt att få upp farten igen. Nu var inte det senaste upphållet i närheten av lika långt som det under fjolåret, men rädslan för att falla ihop igen finns ändå kvar.

**
Torsdagen i siffror:
Gimnasia Jujuy – Atlético Rafaela. 1-0.
Deportivo Riestra – Belgrano. 1-1.
Deportivo Maipú – Chacarita Juniors. 1-2.
Deportivo Morón – San Martín de San Juan. 1-0.
Santamarina – Defensores de Belgrano. 0-2.
Estudiantes Rio Cuarto – Almirante Brown. 0-0.
Tigre – Estudiantes Buenos Aires. 2-1.
Agropecuario – Atlanta. 1-0.

**

I kväll spelas dom sista matcherna i omgång 11. Såhär ser avsparkstiderna ut i dessa:
19:00. Ferro – Brown Adrogue.
20:30. Almagro – San Telmo.
21:00. All Boys – Barracas Central.
23:00. Temperley – Nueva Chicago.