Säsongens lag: ”Seriens förmodligen mest värdefulla spelare”

Colón är mästare och säsongen är färdigspelad. Här kommer därför säsongens bästa elva.

Målvakt:

Sebastián Sosa. Independiente 
Kommentar: Har stundtals varit ett monster i målet för Independiente under säsongens gång och kanske den starkast bidragande orsaken till att man tog sig hela vägen till semifinal. Räddade storklubben en handfull gånger med sina fantastiska räddning. Är en straffspecialist och har styrt sin baklinje på ett exemplariskt sätt. Frågan är om han blir kvar i storklubben även till nästa säsong. 

Försvarare:

Marcelo Weigandt. Gimnasia
Kommentar: Det kanske kan verka konstigt att ha med en spelare som spelade i ett lag vilka inte ens tog sig till kvartsfinal, men jag gillar verkligen Weigandt. Han bidrog med väldigt mycket till Gimnasias offensiva spel under säsongens gång, blev noterad för två mål och lika många assist. Boca Juniors plockar nu hem honom igen även fast tanken, från början, var att Weigandt skulle stanna året ut i Gimnasia. Det i sig talar sitt tydliga språk om att ytterbacken gjort en fin säsong. 

Rafael Delgado. Colón
Kommentar: Mittbacksgeneralen i mästarlaget Colón och en stark bidragande orsak till att laget nådde hela vägen till ligatiteln. Fick dra ett större lass efter att Paolo Goltz skadade sig vilket han gjorde med bravur. 

Leonardo Sigali. Racing Club
Kommentar: Det absolut bästa, som Racing lyckades åstadkomma under årets säsong, var att man tillslut satte en väldigt solid defensiv. Den tog dom vidare ifrån såväl kvartsfinalen – som semifinalen. Sigali har varit ledaren för detta försvar under hela säsongen och vuxit ju längre turneringen fortskred. 

Fabrizio Angileri. River Plate
Kommentar: Angileri har blivit ovärderlig för Marcelo Gallardos River Plate och är en av seriens allra bästa vänsterbackar. Slår otroligt fina inspel och gjorde flera assist under säsongens gång. 

Mittfältare:

Alexis Castro. Colón
Kommentar: Kanske säsongens bästa mittfältare och en avgörande länk i Colóns lagbygge. Bidragit med såväl mål som assist under säsongens gång och det är smått obegripligt hur San Lorenzo inte kunde finna en plats till denna spelskickliga mittfältare. 

Giuliano Galoppo. Banfield
Kommentar: Banfield tog sig visserligen inte vidare ifrån gruppspelet, men Galoppo var trots det ändå en otroligt positiv figur ifrån säsongen. Har tagit stora kliv i utvecklingen och frågan är hur länge till han stannar i Banfield. 

Julián Álvarez. River Plate
Kommentar: Har använts på olika positioner under säsongens gång och egentligen är ju Álvarez anfallare, men för att få in honom i säsongens lag, i vilket jag anser att han förtjänat en plats, blev jag tvungen att sätta upp honom som mittfältare. Behärskar det mesta av spelet som krävs för att vara en förstklassig offensiv spelare. Álvarez kan göra mål med såväl huvudet som fötterna och sedan fotbollen återupptogs, efter pandemi-utbrottet i höstas, har hans utveckling rört sig framåt i en explosionsartad fart. Blev uttagen till det argentinska landslaget som nu spelar VM-kval. Det i sig säger en hel del om 20-åringens säsong. 

Anfallare:

Tomás Chancalay. Racing Club
Kommentar: Kom ifrån Colón i vintras och med facit i hand skulle han kanske ha stannat. Samtidigt har Chancalay utvecklats väldigt mycket i Racing Club och varit deras bästa spelare under såväl ligasäsongen – som i Copa Libertadores. På slutet har han dessutom öst in mål och visat att det är en riktig guldklimp som Racing sitter inne med. Bör snart vara redo för någon av dom största ligorna i Europa. 

Pulga Rodríguez. Colón
Kommentar: Seriens förmodligen mest värdefulla spelare den här säsongen. Jag vågar nog påstå att Colón inte hade blivit mästare utan Pulga Rodríguez i laget. 36-åringen vann skytteligan, tillsammans med Rafael Borré, på åtta mål och gjorde dessutom tre assist. Detta gjorde att han dessutom toppade poängligan. En ledargestalt som kanske lämnar Colón redan i sommar. Gimnasia har nämnts som en potentiell klubbadress, men frågan är om Pulga kan lämna landets just nu bästa lag?

Rafael Borré. River Plate
Kommentar: Öste in mål under gruppspelet, men fick sedan Corona och missade kvartsfinalen mot Boca Juniors. Därmed gjorde anfallaren sina åtta mål, som gjorde att han delade skytteligasegern med Pulga, under gruppspelets 13 omgångar. Lär lämna River Plate under sommaren och det är inte förvånande på något sätt. Borré är en av seriens absolut vassaste anfallare och har tillräckligt med kvalité för att spela i någon av Europas största ligor. 

Tränare:

Eduardo Domínguez. Colón
Kommentar: Ja vad ska man egentligen säga om Eduardo Domínguez? Sicken resa han gjort med sitt Colón och att få leda föreningen till deras första ligatitel någonsin är såklart enormt stort. Domínguez största uppgift, när han kom till klubben, var att förbättra deras genomsnittspoäng för att inte riskera nedflyttning i framtiden. Det målet har han nu nått med bravur och frågan är om någon större klubb kommer att försöka plocka upp tränaren inom en snar framtid.