Pulga: ”Jag vet inte om vi är det bästa laget, men vi blev mästare”

Pulga Rodríguez blev mästare med Colón i fredags och för en spelare som haft en lång karriär, men aldrig vunnit något stort, var detta givetvis en höjdpunkt han sent kommer att glömma.

Luis Miguel ”Pulga” Rodríguez har haft en brokig karriär som tagit honom till flera otippade ställen i världen. Som ung fick han möjligheten att göra ett provspel hos Real Madrid. Lite senare hamnade han i Rumänien där upplevelsen blev så pass jobbig att han funderade på att lämna fotbollen helt och hållet.

Mest förknippad är han dock förmodligen med Atlético Tucumán. Det är här som han har spenderat majoriteten av sin karriär och är ihågkommen för sina minnesvärda insatser. Pulga växte upp i den lilla byn Simoca, utanför San Miguel de Tucumán, som bara har knappa 8,500 invånare. Hit reser han varje gång han behöver återhämta sig och samla ny energi.

I början av 2019 lämnade Pulga sina hemtrakter för att testa lyckan söderut i Santa Fe och Colón. Här blev det snabbt succé och 2019 var han med och tog laget till finalen av Copa Sudamericana. Väl där föll man dessvärre mot Independiente del Valle, men ett frö till framgång hade såtts.

I fredags krönte Pulga – och hans Colón en fantastisk säsong med att bli mästare för första gången i klubbens 116-åriga historia, när Racing Club besegrades med 3-0 i San Juan. Själv har Pulga fortfarande svårt att förstå vad som skett.

”Jag tittade på pokalen och kunde inte tro att det var sant. Lyckan är obeskrivlig, det går inte ens att förklara. Det har gått ett tag sedan jag kom hit (till Santa Fe) och lämnade min bekvämlighetszon i Tucumán. Jag lämnade mitt hem eftersom jag kände att jag behövde det, men om sanningen ska fram tog dom emot mig lika fint här som i Tucumán. Tack vare gud har jag fått uppleva fantastiska saker i Santa Fe. Först gick vi till final i Copa Sudamericana och nu senast detta. När jag kom hit sa jag att jag kom för att bli mästare. Lyckligtvis lyckades jag uppfylla min dröm som jag haft ända sedan jag var liten”.

Pulga Rodríguez firar ligapokalen med ett glas öl av märket Quilmes – Argentinas största öltillverkare.

Totalt sett har Pulga nu hunnit med att göra 25 mål i Colóns tröja på 67 matcher. Genom hela denna epok har han varit en ledargestalt och en bärande spelare för klubben som nu alltså nått längre än dom någonsin gjort förut.

”Än så länge har jag inte fallit ihop utan har fortsatt att kämpa för att nå hit. Jag vet inte om vi är det bästa laget, men vi blev mästare och så är det med det”.

Anfallaren har en speciell ritual inför varje match – han går och klipper sig hos sin lokale frisör. Två timmar och fyrtiofem minuter innan planet gick, till San Juan i fredags, tittade han in igen för att fixa till frisyren. Adrián Quinteros är Pulgas frisör och han berättar att anfallaren alltid klipper håret inför matcherna eftersom det ger honom tur.

”Han kommer alltid hit och blir klippt inför matcherna eftersom det har gått bra när han gjort det – då gör han mål. Det har funnits tillfällen då han inte gjort det och då har han inte gjort något mål”.

Adrián Quinteros är också 36 år, precis som Pulga, och en fanatisk supporter till Colón. Han uppger att anfallaren har specifika krav på sin klippning. Bl.a. gillar han inte att frisören använder maskin istället för sax.

”Ibland skojar jag med honom och säger; idag ska vi väl ta lite med maskinen, varpå han svarar ‘nej för fan din galning”.

I fredags valde frisören själv att inte ta upp mötet med Racing Club för att inte störa Pulga i hans förberedelser, men då tog anfallaren själv upp det.

”Han lovade att dom skulle bli mästare och det uppfyllde han. Dom förtjänar det allihop. Idag känner jag mig som en rik person fastän jag inte är det”.

Gator och torg fylldes av glädjefyllda supportrar efter slutsignalen i fredags. Det hjälpte inte att Coronarestriktionerna egentligen förbjöd alla dessa festligheter ute på stan. När man vinner sin första ligatitel någonsin är det svårt att hålla tillbaka känslorna och riktigt greppa om vad som verkligen har skett. Inte ens om man heter Pulga Rodríguez, och har befunnit sig i händelsernas centrum, är det en enkel sak.