Dags för finalen av Primera Division: Kan Colón ta sin första ligatitel någonsin?

Då var det äntligen dags för finalen av Primera Division mellan Colón och Racing Club. På fredagskvällen drabbar dom båda samman i San Juan.

Efter många turer och förskjutningar i spelschemat är det äntligen dags för finalen av årets Primera Division. Colón de Santa Fe och Racing Club de Avellaneda drabbar samman i San Juan på Estadio Bicentenario runt midnatt i afton.

Två lag som har lite olika resor i bagaget till denna final. Colón inledde säsongen på ett otroligt imponerande sätt, vann match efter match under inledningen, och toppade sin grupp under, i stort sett, hela säsongen. Sen har spelet knackat litegrann på slutet, men trots det har Domínguez lag lyckats krångla sig hela vägen till finalen och senast mot Independiente stod man återigen för en fin insats.

För Racings del började säsongen inget vidare och huvudtränaren Pizzi var kraftigt ifrågasatt. Det var t.o.m. spekulationer om att han endast hade någon enstaka match kvar som tränare för Racing innan allt plötsligt vände för storklubben. Under dom senaste veckorna har man varit ett av seriens mest formstarka lag och defensiven har varit prickfri.

Boca Juniors avfärdades i semifinalen, efter straffar, och i kvarten var det Vélez som hade gått samma öde till mötes. Nu möts dessa båda klubbar som, var och en på sitt sätt, har gjort sig förtjänta av att vara här i denna vattendelare till final.

Det är nämligen precis detta som denna final kommer att bli, oavsett hur den slutar. Skulle Colón vinna tar man sin första ligatitel någonsin. En massiv bedrift och något som deras supportrar väntat på i 116 år. Är det något man märkt av kring Santa Fe-klubben, under dom senaste veckorna, är det just detta. Supportrarna är på bristningsgränsen och på träningsanläggning hängde en banderoll under gårdagen med texten: ”Ingen har dött av att förlora en final, men dom vet att om dom skulle vinna den, då kan vi alla dö i frid”.

Banderollen utanför Colóns träningsanläggning igår.

2019 nådde Colón hela vägen till finalen av Copa Sudamericana, men föll mot Independiente del Valle. 1997 kom man tvåa i Clausuran hemma i Argentina och dessa dubbla andraplatser är det närmaste man kommit en stor titel.

Skulle Racing å sin sida vinna, tar man sin 14:e cuptitel (räknas dock även som en ligatitel) och går därmed om River Plate i denna räkning. För några dagar sedan gick storklubbens president, Victor Blanco, ut och förkunnade att Racing var den tredje största klubben i Argentina (bakom Boca och River). Detta med bakgrunden att man tagit sig förbi Independiente och San Lorenzo under dom senaste åren och kunnat profilera på dessa konkurrenters kräftgång i ligaspelet. Faktum är att Racing vann ligan så sent som 2019 och har totalt sett vunnit 18 ligatitlar.

**

Läget i trupperna är förhållandevis ljust, men givetvis saknas det några spelare. I Colón testades den 18-årige talangen Facundo Farias positivt för Corona häromdagen och missar därmed finalen.

Hela historien om Farias testning blev dock mer uppmärksammad än jag tror att samtliga inblandade hade hoppats på. Först visade snabbtestet positivt, sen visade PCR-testet negativt varpå Farias tränade med laget igen – om än lite vid sidan om – bara för att sedan få reda på att PCR-testet också var positivt, men att dom som testat honom hade blandat ihop Farias med en annan person med samma efternamn.

I Racing saknas såväl Gabriel Arias som Eugenio Mena. Detta då båda är iväg med det chilenska landslaget som spelade 1-1 mot Argentina under gårdagskvällen.

Förmodad startelva för Colón: Burián: Mura, Garcés, Piovi, Escobar: Castro, Lértola, Aliendro: Bernardi: Pulga Rodríguez, Leguizámon.

Förmodad startelva för Racing Club: Gómez: Pillud, Sigali, Domínguez, Orban: Miranda, Martínez, Piatti: Chancalay, Cvitanich, Copetti.

**

Colóns målvakt, Leonardo Burián, har uppmanat supportrarna att fira hemma ifall dom skulle vinna finalen. Målvakten är väl införstådd med att Argentina just nu genomgår en tuff period med stor smittspridning av Coronaviruset och att landet inte behöver fler saker som ser till att sprida sjukdomen än mer.

**

Matchen har avspark ikväll klockan 00:00, svensk tid, på Estadio Bicentenario i San Juan.

Skulle matchen sluta oavgjort efter 90 minuters spel kommer en förlängning att spelas – 2×15 minuter – och därefter straffar ifall det fortfarande är oavgjort. Detta skiljer alltså mot hur det var i kvarts – och semifinalerna där matcherna gick direkt till straffar, vid oavgjort, efter 90 minuter.

**

Det finns flera intressanta och duktiga spelare att hålla extra öga på i dom båda lagen. I Colón är det alltid vettigt att slå ett extra vakande öga på Pulga Rodríguez då han är otroligt viktig för sitt lag med sina mål och framspelningar. Just nu delar anfallaren skytteligaledningen med River Plates Rafael Borré och skulle alltså kunna knipa denna titel, på egen hand, om han gör mål i afton.

I Racing Club har Tomás Chancalay varit väldigt formstark under dom senaste veckorna och även om han gick mållös senast mot Boca, är han ändå ett konstant hot offensivt. Detsamma gäller med Enzo Copetti som tryckte dit den avslutande straffen mot Boca Juniors i semifinalen och sliter något enormt längst fram.