Krönika: Ställ in Copa América

Efter CONMEBOL:s pressmeddelande, under söndagskvällen, som gav vid handen att inte heller Argentina kommer stå som värd för sommarens Copa América är läget nu otroligt ovisst. Tillbaka på ruta noll.

Det är mindre än två veckor kvar tills Copa América ska dra igång och just nu vet ingen var turneringen ska spelas – eller om den ska dra igång överhuvudtaget. För lite mer än en vecka sedan föll Colombia ifrån som värdnation till sommarens turnering. Tanken var att dom skulle hålla i mästerskapet, tillsammans med Argentina, men pga. dom stora problem som landet just nu genomgår – med upplopp och en hög smittspridning – blev läget tillslut ohållbart för att hålla en stor fotbollsturnering.

Plötsligt stod Argentina som ensam värdnation och arbetet sattes omgående igång för att hitta spelplatser till dom matcherna som egentligen skulle ha spelats i Colombia. Presidenten Alberto Fernández var tidigt tydlig med att det skulle krävas rigorösa protokoll och säkerhet för att mästerskapet skulle kunna genomföras i landet. Dom chanserna släcktes defintivt under gårdagskvällen.

I ett pressemeddelande skriver CONMEBOL att pga. dom rådande omständigheterna i Argentina stryks alla planer på att hålla mästerskapet i landet. Därmed är vi nu tillbaka på ruta noll igen.

Det är inte konstigt att Argentina inte anser sig kapabla till att hålla i mästerskapet. Landet snittar mellan 20,000 och 30,000 nya Coronafall per dag och mellan 400 och 500 döda. Dessutom går vaccineringen trögt vilket gör att kurvan inte ser ut att plana ut inom en överskådlig framtid. Lägg därtill att landet precis kommit ur en total lockdown och man förstår att det finns större problem som behöver åtgärdas än en fotbollsturnering.

I skrivande stund har CONMEBOL ett sammanträde där dom väntas ta ett beslut om vad som ska ske kring sommarens turnering. Chile är ett alternativ, USA ett annat och ett tredje, det förmodligen mest vettiga av dom alla, är att ställa in hela mästerskapet. Någonstans måste man ställa sig frågan om det finns någon som helst vett och sans att spela fotboll när folk dör i hundratal per dygn och kontinenten befinner sig i den svåraste pandemin på över 100 år.

Fotbollen har även dom fått sin beskärda del av dödsfall den senaste tiden. River Plates busschaufför, Gustavo Insua, följde med laget till bortamatchen i Colombia i början av juni. Två dagar senare testades han, precis som stora delar av truppen, positivt med Corona. För majoriteten av spelarna fick man inga kännbara symptom av viruset, men för den 56-årige busschauffören blev det annorlunda. Insuas tillstånd försämrades mer och mer ju längre tiden fortskred och för en vecka sedan gick han bort i COVID-19. Samma öde gick såväl Patronatos president, Miguel Angel Hollman, som Independiente-tränaren, Julio Falcionis, fru till mötes, då båda också gått bort i sviterna av COVID-19.

För spelarna är kanske inte risken att bli extremt sjuka av COVID-19 särskilt stora, men för folk som dom kommer i kontakt med kan det blir förödande. När smittspridningen är så pass stor som den just nu är i Sydamerika, där flera länder ligger i topp vad det gäller bekräftade fall, bör inte en fotbollsturnering vara högsta prioritet. Jag hoppas att CONMEBOL tar sitt förnuft till fånga idag och ställer in hela turneringen. Det finns inget vett och sans i att inte göra det.