Copa-onsdagen: Boca vidare i Copa Libertadores

Onsdagen bjöd på flera positiva resultat i såväl Copa Libertadores som Copa Sudamericana för dom argentinska lagen.

Vi börjar med Copa Libertadores och mötet mellan Boca Juniors och The Strongest på La Bombonera i Buenos Aires. För Bocas del krävdes en seger om man skulle vara helt säkra på avancemang. Parallellt spelade nämligen Barcelona SC mot Santos där bortalaget kunde ha passerat Boca vid seger om argentinarna samtidigt tappade poäng.

Nu blev det inte så eftersom Boca krossade The Strongest med 3-0 och Barcelona SC besegrade Santos med 3-1. Boca spelade, för första gången på länge, riktigt bra och öppnade tidigt målskyttet genom Agustín Almendra. Samme Almendra fick sedan dessvärre utgå i mitten av den första halvleken efter att ha fått en skadekänning.

Boca fortsatte att ösa på framåt och 2-0 kom också precis innan halvtidsvisslan efter att Sebastián Villa hållt sig framme på ett inspel ifrån vänster av Frank Fabra. Boca var både ett – och två nummer större än ett The Strongest som inte alls hade något att sätta emot. Faktum är att den bolivianska storklubben hade chans på en tredjeplats i gruppen, och därmed vidare spel i Copa Sudamericana, men då hade man behövt minst ett kryss mot Boca.

3-0 föll under inledningen av den andra halvleken efter att The Strongest-försvararen, Juan Valverde, stött in bollen i eget mål. Därmed är Boca Juniors klara för åttondelsfinal i årets Copa Libertadores och det sjätte argentinska laget, av lika många möjliga, att gå vidare ifrån årets gruppspel. Det är också den 17:e turneringen i rad som Boca går vidare ifrån gruppspelet i Copa Libertadores – otroligt imponerande.

**

Även Argentinos Juniors var i farten under gårdagen i Copa Libertadores. Gabriel Militos lag hade redan säkrat såväl avancemanget – som gruppsegern, innan mötet med Club Nacional under onsdagen.

Det blev en svag insats i Uruguay där Nacional tillslut vann med 2-0 och säkrade en biljett till Copa Sudamericana. För Militos lag spelade resultatet i sig mindre roll, men givetvis hade man velat avsluta den första halvan av året på ett bättre sätt.

**

Independiente besegrade Guabirá i Copa Sudamericana och tog sig vidare till åttondelsfinal. Falcionis lag fick inte alls spelet att fungera under gårdagen, men fick tillslut in segermålet genom Silvio Romero. Independiente hade gått vidare oavsett resultat då Montevideo City samtidigt besegrade Bahia på bortaplan med 4-2.

Independiente firar Silvio Romeros mål mot Guabirá.

Rosario Central tog sig även dom vidare till åttondelsfinal i Copa Sudamericana. Detta trots att man bara fick 0-0 hemma mot paraguayanska 12 de Octubre.

Man fick nämligen hjälp av San Lorenzo som, något överraskande, krossade Huachipato i Chile med hela 3-0. San Lorenzo hade, som bekant, inga möjligheter till att ta sig vidare, men gjorde ändå jobbet som i slutändan hjälpte landsmännen ifrån Rosario.