Copa-tisdagen: River vidare trots förlust och Chancalay hattrickskytt

Då var ytterligare en tisdag med Copa-fotboll avklarad. Det blev en dramatisk sådan där River Plate tog sig vidare trots att man förlorade mot Fluminense på hemmaplan. Lite senare på natten smällde Tomás Chancalay dit ett hattrick för Racing Club mot Rentistas.

Vi börjar såklart på Estadio Monumental i Buenos Aires och mötet mellan River Plate och Fluminense. Gallardos lag visste att en poäng skulle räcka, för att säkra avancemanget till åttondelsfinalerna, dock blev det inte någon minnesvärd match för Rivers del.

Man hade visserligen fått tillbaka en drös spelare ifrån Corona och kunde mönstra en slagkraftig startelva, med en bänk att tillgå, något som inte var fallet mot Independiente Santa Fe. Men trots detta fick man inte spelet att stämma.

Planens stora gigant återfanns istället i bortalaget och då i form av den rutinerade anfallaren Fred. 37-åringen låg bakom det mesta som skedde offensivt för den brasilianska storklubben och slog assisten till såväl Caio Paulistas – som Nenés mål i den första halvleken.

Fluminenses 2-0-ledning i halvtid komplicerade saker och ting för River. Med en analkande förlust in på kontot var Gallardos manskap beroende av att Junior tappade poäng borta mot Independiente Santa Fe. Inte blev det bättre av att Jonathan Maidana drog på sig ett rött kort med dryga 20 minuter kvar på matchklockan.

Trots en man mindre fick River ändå in en reducering genom inhopparen Federico Girotti. Dock skulle Fluminense få det sista ordet när Yago satte dit slutresultatet 3-1 på tilläggstid. Lyckligtvis för Rivers del slutade Juniors match mållöst och därmed knep Gallardos lag andraplatsen i gruppen.

Sett till dom senaste veckorna turbulens var det knappast någon överraskning att en baksmällan skulle komma för River när man nu ställdes mot ett starkt motstånd i Fluminense. Dock tror jag inte att Gallardo är särskilt missnöjd med tanke på allt som laget gått igenom under den senaste tiden. Nu får man ett välbehövligt sommaruppehåll (vinter i Argentina) till att ladda upp inför höstens slutspel i Copa Libertadores och en ny ligasäsong.

**

Även Racing Club var i farten under natten mot onsdagen. På hemmaplan besegrade man ett redan avsågat Rentistas med 3-0 och säkrade därmed gruppsegern före São Paulo (avancemanget var redan klart sedan tidigare).

Gårdagens match gick i Racings färger redan ifrån start och det spelade ingen roll att Julián López drog på sig sitt andra gula kort redan efter 16 minuters spel. Tomás Chancalay var kvällens stora gigant och smällde dit samtliga tre mål för Pizzis lag. Anfallaren har fullkomligt exploderat dom senaste veckorna och har varit lokomotivet som hela Racing följt efter. Pizzis lag är inne i en otroligt fin period just nu och bör ses som favoriter i semifinalmötet, av ligaspelet, mot Boca Juniors.

**

I Copa Sudamericana kryssade Newell’s Old Boys hemma mot Atlético GO. Rosarioklubben var tvungna att vinna för att ha någon som helst chans på vidare avancemang, men lyckades alltså inte med detta. Nu spelade visserligen deras resultat mindre roll då Libertad ändå vann över Palestino med 2-1 och säkrade gruppsegern.

Även ett avsågat Talleres var i farten under gårdagen och besegrade ecuadorianska Emelec med 4-1 på bortaplan. Segern betydde inte mer än äran, för Córdobaklubben, vars äventyr i Copa Sudamericana nu är över.